Изборите няма да прекроят коалицията на властта

Изборите няма да прекроят коалицията на властта | StandartNews.com

БСП ще се свива, интересно е ще пробие ли ДПС в Северозапада, казва политологът доц. Даниел Смилов

- Доц. Смилов, новият политически сезон преминава под знака на местните избори. Как оценявате готовността на партиите за местния вот?

- Най-подготвени изглеждат ГЕРБ и ДПС. БСП е в идейна криза, което води до сериозен отлив на членска маса и избиратели. Но това е партия с традиционни "анклави" по места, които биха могли да се мобилизират до изборите. Реформаторите преодоляха основното препятствие, които сами си поставиха - общата регистрация - и влизат в кампанията от добри позиции. Не бих се изненадал, ако техните кандидати се окажат единствената сериозна конкуренция на ГЕРБ в големите градове. При останалите партии залозите са по-малки и при тях от значение ще бъде представянето им в отделни градове.

- Ще бъде ли променена политическата карта след местните избори и какви коалиции може да очакваме на местно ниво?

- Не очаквам големи размествания, освен свиването на БСП. Интересно е дали и как ДПС ще успее да разшири влиянието си към Северозапада. Друга неизвестна е дали и към кого ДПС ще "прелива" гласове на тези избори.

- Ще оцелее ли БСП след местните избори, или АБВ ще се окаже решението в лявото пространство?

- БСП е пред сериозен тест. Не очаквам партията да изчезне, но тя има много сериозни проблеми и се е свила в нишата на възрастните избиратели. Ако тази тенденция се запази, БСП е на път да се превърне в столетница в повече от един смисъл. Притеснителна е стратегията на социалистите за справяне със ситуацията. Ръководството им явно смята, че радикализация в русофилска посока, гарнирана с по-крайно леви икономически тези, би възродило БСП. По моя преценка тази стратегия задълбочава кризата и бута партията в нишата на "Атака", която не е особено голяма.

АБВ също страда от ясен политически профил. Формацията има своето европейско лице чрез министър Ивайло Калфин, но този ефект се заглушава от консервативните послания на Георги Първанов, както и от енергийния лобизъм с проруски уклон. А и хотелиерските амбиции на лидери на партията не й правят добра услуга преди изборите.

- След като парламентът е осемпартиен, кое би трябвало да се смята за неуспех за парламентарно представените партии?

- Ако спечелените гласове за общинските съвети се разминават сериозно с националното представителство на дадена партия - това би било неуспех. Също така загубата на "крепости", ако има такива, може да се тълкува като неуспех. Но при положение, че имаме една по-голяма партия - ГЕРБ - и множество по-малки, нормално е мажоритарният избор да дава огромно предимство на най-големия. В този смисъл ГЕРБ не бива да се главозамайват от очакваните си кметски успехи. До голяма степен това е ефект не на тяхна доминация на национално ниво, а на два фактора: мажоритарната форма на избор на кметове и слабостта на "втората голяма" - вече в кавички - партия БСП, която не е атрактивна за потенциални коалиционни партньори.

- Нуждае ли се от административна реформа местната власт и 265 общини много или малко са спрямо избирателите?

- Това е реформа, която би могла да почака. По принцип, не е лошо да има много общини - така местните интереси на повече граждани могат да получат по-сериозно внимание. Въпросът е с качеството на местната демокрация. За мен е притеснително, когато местната политика в отделни общини - в Несебър, да речем - няма почти нищо общо с националната. Създаването на такива "острови" е индикация, че местната власт може да е захваната от местни политически и икономически интереси, които стават безконтролни. Това е по-сериозен проблем, а не бройката на общините.

- Оправдава ли се очакването, че местните избори са най-интересни?

- Те са най-шарени и в този смисъл са най-интересни за тези, които се радват на шарено. Но пъстротата не бива да ни отвлича от сериозните национални приоритети - реформите в съдебната система, енергетиката, здравеопазването и образованиято. Управлението на страната не трябва да се "отлага", докато се изясни картината по места.

- Ще се запази ли съставът на управляващата коалиция след местните избори?

- Да, тъй като основните аргументи за съставянето на сегашното управляващо мнозинство са все още валидни и ще бъдат валидни и след изборите.

(Пред Агенция "Фокус", със съкращения)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай