Искам всички варненци да са общински съветници

Искам всички варненци да са общински съветници | StandartNews.com

Бих работила с партии, но без задкулисни договорки, казва независимият кандидат за кмет проф. Анелия Клисарова

Проф. Анелия Клисарова, или както всички й казват, Ани, бе министър на образованието и науката от кабинета на Пламен Орешарски. Два мандата е била ректор на Медицинския университет-Варна. Била е общински съветник и председател на комисията по здравеопазване в ОбС - Варна, избрана на поста от представителите на всички политически партии в съвета тогава. Доктор на медицинските науки и доктор хонорис кауза на три университета. Носител на орден „Св. Св. Кирил и Методий" - I степен. В момента е ръководител на една от май-модерните здравни клиники у нас – по нуклеарна медицина в УМБАЛ "Св. Марина"-Варна", известна с първия циклотрон в страната.
Проф. Клисарова влиза в битката за кметския стол в морската столица като независим кандидат.

- Проф. Клисарова, след министерския пост какво предизвикателство за Вас е битката за кметския стол? Кои са Вашите мотиви да влезете в нея ?

- Искам Варна различна. Различна като общинско управление, различна като дух, като самочувствие на хората в нея. Човек, и да си устрои живота, не може да се почувства щастлив, ако хората край него са тъжни, обезверени, несигурни. Това беше най-голямото предизвикателство да искам промяна във Варна. Вторият ми мотив е апатията, с която се сблъсквам: "Е, когото и да изберем, какво ще се промени, пак ще е същото!", казват много хора. Мисля, че мога да мотивирам тези варненци, които си мислят: "Не става, не зависи от мен". Искам да кажат: "Не, зависи от нас!". Защо си мисля, че мога да го направя?! Защото, когато станах ректор на Медицинския университет, цялата академична общност гласува за мен и може би това беше първият мажоритарен избор в живота ми. Тогава заради мен, заради личността ми, хората ми повярваха и ме последваха. Сега защо да не ми повярват варненци?! Тогава, като ректор, направихме един прекрасен Медицински университет, защо да не направим и една прекрасна Варна.

- Без партиен билет и с подкрепа само на гражданското сдружение "Търсете жената", как виждате участието си в кандидат-кметската надпревара? Водите ли преговори с партии и политически сили?

- Четох внимателно за независимите кандидати и си мисля, че ако един такъв кандидат е достатъчно убедителен и е достатъчно силна кандидатура, може да обедини партии, които иначе са в разногласия. Ще разчитам на варненци, на всеки, който иска да ме подкрепи, независимо от политическите му убеждения, за доброто на града. А че мога да събирам различна подкрепа вече е факт, когато бях общински съветник два мандата и председател на комисията по здравеопазване. Когато ме избираха за шеф на здравната комисия, всички гласуваха за мен и всички представители на политически сили ме подкрепиха.

- Но вероятно си давате сметка, че независимата кандидатура е с повече рискове, като Ви припомня неуспеха на доц. Христо Бозов на балотажа на извънредните избори?

- Скоро ми издигнаха кандидатурата, но разбира се

ще водя преговори и с политическите сили

Трябва да работим с партиите и да имаме тяхната подкрепа, но на базата на абсолютна честност, откровеност и прозрачност, а не със задкулисни договорки. В последното категорично няма да участвам.

- Ако в предстоящите избори наесен се изправите срещу доц. Христо Бозов например, който дава за това само индикации във "Фейсбук" досега, но е ваш кумец, или срещу Вашия съратник и приятел Борислав Гуцанов, това ще се отрази ли на личните Ви взаимоотношения?

- Мисля, че не, защото ние сме приятели от години. С доц. Христо Бозов - от 1980 г., щом досега не се е отразило, не мисля, че сега ще се отрази. Може и нескромно да ви прозвучи, обаче много хора ми казват, че Варна вече има нужда от жена кмет. Успешните примери дами да управляват големи градове при това добре, са толкова много.

- А, ако на балотажа стигнат ексминистър срещу ексминистър, имам предвид кап. Данаил Папазов, също от кабинета на Орешарски ?

- Нека по-добрият да спечели!

- Беше трогателно, когато обявиха кандидатурата Ви за кмет на Варна пред Вашата класна и Ваши преподаватели, пред майка Ви. Какво Ви казаха?

- Бях много развълнувана, това се случи в двора на моята гимназия, сега е музей, но съм все едно в класната стая, пред очите на моите учители и преподаватели. Много е отговорно, когато казах пред тях, че поемам тази битка. Моята класна г-жа Веселина Александрова имаше само едно послание към мен: "Ако си останеш същият човек, ще успееш, само не се променяй, аз ти вярвам". Майка ми е винаги тревожна, но този път ми каза: "Давай, Ани, напред, колко хора повярваха в теб, не ги предавай!".

- Ако Ви изберат за кмет, как ще работите с кабинета на Бойко Борисов?

Мога да работя с правителството на Бойко Борисов

и с всеки кабинет, защото целите на премиера трябва да са цели на българския народ, а хората на Варна са част от този народ. Не мисля, че кабинетът трябва да поставя в неравностойно положение например Варна и Бургас и да противопоставя двата града. Премиерът трябва да е премиер на всеки град и на всеки българин. Мисля, че той ще помага и на Варна. Една интересна подробност е, че на 50-годишния юбилей на Медицинския университет през октомври 2011 г., когато бях ректор, Бойко Борисов лично дойде да ни поздрави с хубаво приветствено слово. На тържеството се събраха тогавашният министър на образованието Сергей Игнатов, бившият министър Даниел Вълчев, председателят на комисията по образование в парламента тогава Лютви Местан и депутати от всички политически сили.

- Какви са накратко приоритетите Ви за Варна – за инфраструктура, икономическо развитие, инвестиции и европроекти?

- По време на избори се обещава да се направят всички пътища, градинки и т.н. Смятам, че трябва да гледаме реално и да започнем отнякъде. За мен е важно да тръгнем с промени в работата на администрацията, която да създаде условия на хората да работят, да имат своя малък и среден бизнес, това ще даде вяра и за по-големите проекти. Всеки град има нужда от инвестиции и тук важно е да се работи по европроектите, но и за друго – трябва да намерим пътищата Варна да печели средства, а не да разчита само на бюджет, събиран от данъците на хората. Но, има време за програмата като цяло. Да си призная, като лекар съм пристрастна към една точка от нея -

искам нова сграда за АГ-болницата в нашия град

В нея работят изключителни професионалисти, неслучайно моето внуче се роди там, но условията там измъчват и лекари, и пациенти. Има нужда също така от оптимизацията на образователната структура, има училища в които няма места, а в други остават празни места. Необходима е добра организация за спешната помощ, трябва програма за туризма 2015-2020 г., развитието на отрасъла, който е поминъкът на Варна, и е свързан с инфраструктура, с култура, здравеопазване. Когато казах за промени в управлението на Варна, имам предвид да се включат най-модерните технологии, но и още два момента, които са много важни. Аз бих поканила учените. Не използваме достатъчно капацитета им във Варна. Имаме толкова университети, такива изключителни специалисти по отношение на бюджет, икономика, а не сме ги включили в управлението на града. Вторият момент е да питаме Варна повече. В смисъл – имаме решение на Общинския съвет. Какво пречи да се направи една платформа и варненци да гласуват, и ако хората не харесат това решение, нека да го променим така, че да го харесат, за да го осъществим с тях. Сигурна съм, че 100% няма да са всички "за", но нека да чуем мнението на тези, които от това решение ще бъдат потърпевши или ще трябва да го изпълнят. Както например застрояването на кв. „Чайка" - от една страна има хора, които протестират, от друга има собственици на терени, които искат да строят. Необходим е диалог, за да ги убедим, че "Чайка" трябва да си остане хубава и зелена, а не да се строи. Защо да не се създаде такава платформа и варненци да си кажат мнението, предложенията, а

не да излязат 40 000, както се случи през зимата на 2013 г.

за да си излеят гнева на улицата. Още ме боли, като видя тази грамада от камъни пред сградата на общината, защото тя не е само в памет на Пламен Горанов, но и символ на протестите. Който стане кмет, трябва да помни тези 40 000 и да му бъде обеца на ухото, че не може да се управлява Варна без варненци.
Уверих се, че мога да вземам решение чрез диалог с хората, когато бях министър. Така се получи при обсъждане на Закона за училищно образование. Учителите са 90 000, хубаво нещо са личните срещи, но няма как да се осъществят с толкова хора. Тогава направихме подобна електронна платформа за гласуване – около 10 000 се включиха, повече от 10%. И затова предложенията, които направихме, се приеха от хората, защото са участвали в тях.

- Бяхте ли успешен министър на образованието?

- Това трябва да го оценят хората.

- Какво мислите за Закона за образованието, който се прие на първо четене, има ли приемственост с Вашата работа по него?

- Проектът е от времето на правителството на тройната коалиция, наследи го кабинетът на ГЕРБ, с надграждането се продължи и при предишното правителство, в което бях министър на образованието. Той не е закон на един кабинет или на един министър. Има много положителни страни, но има три пункта в него, по които не мога да се съглася. Първото е държавата да дава пари за частните училища. Разбира се, децата в тях трябва да имат правото на стипендии, да участват в училищни практики, учителите да получават квалификации. За това държавата трябва да помага, но не и за другото. Вторият пункт, по който не съм съгласна, пак е във връзка с бюджета, защото докато плащаме на ученик и финансирането не го обвържем с качество

винаги ще си говорим за "мъртви души" в училищата

и за неграмотност. Следващият момент е свързан с учебниците. Докато няма отговорен за съдържанието на учебника, той няма да бъде най-добрият. Трябва да има един силен базов учебник и да знаем, че той е задължителен за цяла България, а оттам-нататък да има различни помагала – едни са напреднали например по математика, други по литература и т.н. И третият момент, който не мога да разбера, е защо гимназиалното образование го делим на две. След 10 клас какво се случва? Отново изпити, класирания? Смятам, че ще има много отпаднали ученици, които няма да изкарат средно образование. Против съм и срещу закриването на помощните училища. Да, за интеграцията съм, но има деца, които няма как да бъдат интегрирани на 100%.

- А за здравната реформа какво мислите?

- Категорична съм, че здравна реформа трябва да има и то така че да се оцени подобаващо трудът на лекарите, за да останат в нашите болници и да дадат максималното от себе си. Искам да ви уверя, че те и сега правят максималното. Много важно е да не противопоставяме пациентите на лекарите - това, което се случва в момента. Нашата мисия е една – пациентът да оздравеe.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай