Инвестициите ни у вас ще стигнат рекордните 539 млн. евро

Инвестициите ни у вас ще стигнат рекордните 539 млн. евро | StandartNews.com

Ще има инвестиционна среща на 9 и 10 ноември в Будапеща

Президентът на Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/ сър Сума Чакрабати посети България на 18 и 19 септември 2016 г. По време на визитата си той се срещна с премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, министъра на финансите Владислав Горанов, енергийния министър Теменужка Петкова и кмета на София Йорданка Фандъкова. Той участва и в кръгла маса с представители на бизнеса. "Стандарт" публикува интервюто, излъчено в Boom & Bust по Bloomberg TV Bulgaria.

- Какви са големите икономически предизвикателства, които Европа среща днес, и как да се справи с тях?
- Едно от най-големите предизвикателства е растежът. Икономическият растеж е голям проблем за целия регион. Разбира се, държави като България към момента се справят доста добре, имам предвид, че страната реализира растеж от 3% миналата година, прогнозите са за 2,5% за тази и за следващата година. Но ако погледнете целия регион, растежът наистина е в застой в много от държавите, в които оперираме. Така че се нуждаем от политики, които да подпомогнат растежа, и смятам, че ние можем да изиграем важна роля за това. Сред другите предизвикателства, които влияят на икономическия потенциал на тези страни, е проблемът с бежанците - в Източна Европа, но също така и в страни като Турция или Йордания - все страни, в които ние работим. Това е сериозен проблем, защото освен чисто икономически, той има социални и политически проявления.

И бих добавил още едно обстоятелство, за което трябва да мислим, а именно Брекзит - какво би било въздействието му от гледна точка на условията по излизането на Великобритания и какво ще е икономическото отражение върху региона.
- Каква е целта на посещението Ви в България?
- България е много, много важен партньор на ЕБВР. Ние оперираме в 36 държави и България е една от важните за нас. Посетих ви веднага след като бях избран за президент през 2012 година и идвам отново сега, когато бях преизбран на същата позиция. Мисля, че това сътрудничество изведнъж получи импулс, при това в правилната посока. Така за период от няколко години, макар че се натрупа история от 3,4 млрд. инвестиции, повече от 230 проекта, 80% от които частни, това беше по-скоро статистика за историята. Ако погледнете последните няколко години, нямаше толкова инвестиции, колкото и ЕБРВ, и България биха искали. И ето, че тази година нещата рязко се промениха. Тази година очакваме нашите инвестиции да достигнат 530 млн. евро., което ще бъде рекорд за една година. И ако това се случи, България ще бъде нашия 5-и по големина пазар от 36-те, в които оперираме. Което е сериозен прогрес. Мисля, че това се дължи на факта, че правителство прави някои интересни неща. Постигна макроикономическа стабилност. Растежът се завърна и бяха започнати някои реформи - във финансовия сектор, в енергийния сектор. Така, че перспективите пред задълбочаване на сътрудничеството с ЕБВР са доста добри. И това е причината аз да съм тук. Да дам на тези перспективи реален тласък.
- Какъв тип проекти подкрепяте финансово и има ли някакво обособяване по региони?
- Банката финансира редица сектори и има разнообразни инвестиции в различните страни. Конкретно за България това, върху което се концентрирахме тази година, беше сериозната подкрепа за фонда за гарантиране на влоговете. 300 млн. евро ще бъде инвестицията на ЕБВР. Също така подкрепихме дълговата емисия на БЕХ. Инвестиция от 80 млн. евро, която ще е от полза за преструктурирането му, но в същото време е важна, за да се стабилизира пазарът на електричество.
Но не са само подобен тип проекти. Аз съм много горд от това, което правим с малките и средни предприятия. Гръбнакът на всяка модерна икономика е добре функциониращият и ефективен сектор на малките и средни предприятия. Много съм горд от консултантските услуги и нашите кредитни линии достигат до този сектор, което е много, много важно. Важна също така е и енергийната ефективност. Ние знаем, че целият регион е вероятно най-енергоемкият в света. И няма начин, ако го разглеждаме като група от страни, да достигне целите във връзка с климатичните промени, освен ако не постигне много по-висока енергийна ефективност. Не само в частния сектор, но и в публичния. Публичните сгради, също така. Развълнуван съм от възможностите в България и това какво може да направи ЕБВР за подобряване на енергийната ефективност в страната.
- По-конкретно какви форми на сътрудничество могат да се осъществят с българските партньори? Можете ли да ни дадете примери?
- Освен тези, които изброих, подписахме споразумение за инвестиция с ЕЛАНА, което е доста важна стъпка в опита ни да подсилим пазара на земеделска земя още веднъж. То е важно от гледна точка на правата на собственост, но също така и за да накараме инвеститорите да погледнат по-смело към сектора на земеделието. Важно е, защото мисля, че в България секторът на земеделието е много силен. Но имаме нужда да максимизираме този потенциал. Не само ние като ЕБВР, но и самата България иска да усвои този потенциал. И това е проблем, който откриваме в целия регион. В Румъния също забелязваме земеделски потенциал, който не е напълно реализиран.Така че чрез подобен подход на работа, чрез инструменти за споделяне на риска, както в Албания, където с един иновативен инструмент съумяхме да намалим риска за местните банки, така че те да могат да инвестират повече в земеделския сектор, си мисля, че в следващите 10 до 20 години ще сме в състояние да използваме пълния потенциал на сектора. Това е сектор, който е останал в известна степен пренебрегнат по време на вашия преход.

- Каква ще бъде стратегията на ЕБВР спрямо Балканите в общ план, и конкретно спрямо България?
- На Балканите има много различни по големина икономики и, както казах по-рано, за всички растежът е основният проблем. Много от тези страни няма да лансират сами проекти, основно защото някои от тях са твърде малки, особено в Западните Балкани. България е достатъчно голяма икономика, но други са много малки. Така че това, което ние трябва да направим, е да се фокусираме върху тези проекти, които са от регионално значение, а не само от национално - такива, които свързват икономиките помежду им и свързват тези икономики с ЕС. Така че ще гледаме към инфраструктурата и енергийния сектор.

В рамките на България енергийният сектор ще остане основното поле на нашата работа в ЕБВР. Друг сектор, доста важен за българските граждани, е този на общинските услуги. Хората по улуците във всяка страна искат да получават добри услуги и не се вълнуват от това кой ги доставя - държавата или частният сектор. Независимо дали става въпрос за градски транспорт, отпадъци, водоснабдяване, улично осветление. В рамките на своята визита насърчих заедно с кмета на София фокусирането върху общинската инфраструктура. Това са все неща, по които можем да напредваме още. Също така дискутирахме възможността да подкрепим енергийната ефективност на сградите. Нещо, на което можем да дадем тласък.
- Как оценявате риска, когато взимате инвестиционни решения? Кое е най-важното, което касае развитието на нашия регион?
- Често рискът е от промяна на политиките по средата на един инвестиционен процес или след като си направил инвестицията - тоест това е политическият риск. И това се случва в много страни, не само в този регион. Този риск касае инвеститорите, които са принудени да гледат в дългосрочна перспектива, инвестиционните партньори в частния сектор и партньорите като нас. Това предполага дългосрочен подход, което пък означава, че когато работим по даден проект, ние искаме политическата рамка около този проект да бъде стабилна и последователна в дългосрочен план.

И ако политиките се променят през това време /вие може би сте запознати с развитието около възобновяемите източници в миналото/, то това има наистина дестабилизиращ ефект върху потенциалните инвеститори. И ние винаги трябва да помним, че в този регион, в който влиза и България, се съревноваваме за ограничените чуждестранни инвестиции с други региони по света. Така че трябва да покажем, че сме ако не по-добри, то поне толкова добри, колкото и другите, в създаването на подходящата рамка за прилаганите политики. Нещо, по което също работим с България.
- Оптимист ли сте за бъдещето на Европа и в частност на икономиката?
- Аз си оставам твърд оптимист за бъдещето на континента. И от гледна точка на ЕБВР - за бъдещето на този регион. Мисля, че има голям неусвоен потенциал по отношение на растежа. Ето защо призовах за голяма среща на върха, насочена именно към проблемите на растежа, ще има и инвестиционна среща на 9 и 10 ноември в Будапеща, където лидерите на страните на 13-те държави от ЕС, в които банката оперира, ще се съберат, за да обсъдят тези предизвикателства. Единственият начин да се достигне максималният потенциал е чрез истинско лидерство, чрез реформи, чрез борба и честно посочване на проблемите, пред които сме изправени - независимо дали корупция, или върховенство на закона, или някой друг проблем, който влияе на производителността и растежа. Тези проблеми трябва да бъдат дискутирани открито. Да се изработят политики за справянето с тях и инвестициите от наша страна ще могат да помогнат на региона да достигне максималния си потенциал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай