Има риск Анкара да насочи вниманието си към Кърджали

Има риск Анкара да насочи  вниманието си към Кърджали | StandartNews.com

Ердоган е тежко объркан и разтревожен. Губи Кюрдистан, ИДИЛ в Сирия и Ирак е пред катастрофална загуба. И всички усилия, които Турция хвърли за да отглежда това чудовище ще отидат на вятъра. Проф. Михаил Константинов пред Епицентър.Бг.

- Проф. Константинов, как ще коментирате забраната за влизане в Турция на Ахмед Доган и Делян Пеевски? Има ли според вас връзка между тази забрана и създаването на партията на Лютви Местан?
- Създаването на политическа партия, която да е свързана с чужда държава, е абсолютно недопустимо. Недопустимо по нашата Конституция е и създаването на партия на етническа основа. Опасното е друго - че новата политическа формация най-вероятно ще бъде маскирано като демократична, конституционна и законна. Опасява ме това, че там има хора с откровена антибългарска позиция и антибългарско говорене. Те не са един и двама. Не бива да подценяваме това, което се случва и в Родопите, и в Лудогорието.

Турция скоро ще загуби Кюрдистан. Това ще бъде страхотен удар по турския политически елит. Това, че сегашното правителство и президентът Ердоган ще бъдат изметени, е ясно, но не се знае как турското ръководство ще реагира, като започне да губи Кюрдистан. Има опасност в тази ситуация да насочи интереса си към някои части на България, и в частност към една област, която се нарича Кърджали и отдавна е обект на апетит и на разни домогвания. Трябва да бъдем много внимателни, да поддържаме приятелски отношения с Република Турция, но в никакъв случай да не си затваряме очите пред действията на различни емисари, които щъкат из България и бунят хората. Не трябва да се пренебрегва и ислямското обучение. Само по себе си то още не е незаконно, но ние не знаем какво всъщност съдържа то и дали не се проповядват по-радикални идеи. Можем да си докараме много голяма беля, ако не внимаваме.
- Не ли странно, че външно министерство не е изгонило досега нито един турски дипломат, въпреки данните за намесата им в политическия живот на страната? Ако се върнем назад в годините България е гонила и руски, и турски консул?
- Мисля, че има достатъчно основания някои персони да бъдат обявени за персона нон грата. Но не бива да забравяме, че ще последват огледални действия от турска страна. И затова трябва да действаме много внимателно.
- Вече се чува, че в Анкара имали готовност да забранят на всички депутати от ДПС да влизат в Турция. Това възможно ли е?
- Турция може да направи каквото поиска, но това е крайно недружелюбен акт. Между две натовски държави подобни действия са абсолютно недопустими. Още повече че тук не става въпрос за някакви конкретни обвинения. Ако някой човек е обвинен в престъпление, или във враждебна политика може да му се забрани влизането. Това се прави. В случая не става въпрос за това. Аз все още не съм видял черно на бяло въпросната забрана за български депутат и за един много влиятелен политик. Не сме видели какво пише във въпросния документ. А на всичкото отгоре турското посолство шикалкави - в първия момент потвърждава, че има такава забрана, а сега си траят и не искат да обясняват. Според мен турското ръководство е тежко объркано. В момента техните съюзници - Ислямска държава в Сирия и Ирак, са пред катастрофална загуба, пред прекъсване на комуникационните линии. И всички усилия, които Турция хвърли, за да отглежда това чудовище, ще отидат на вятъра. И затова турското ръководство е разтревожено. Но ако продължава така, мисля, че сегашният турски посланик у нас ще трябва да бъде изгонен. И той, и ние знаем защо.
- Възможно ли е Ердоган да изпълни заканата си и да пусне бежанците към България и Гърция?
- Той накрая ще ги пусне. Колкото и странно да е, той не е длъжен да ги държи на своя територия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай