И Брюксел сит, и кабинетът цял

И Брюксел сит, и кабинетът цял | StandartNews.com

Задава се най-сложната формула за управление

"Когато разбереш, че нещо може да се обърка по четири начина и си се подготвил, то веднага се появява и пети начин". Този закон на Мърфи с пълна сила важи и за вървящите с пълна пара преговори за съставяне на правителство у нас. Вчерашната тройна срещу между ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт успя да запали светлинка в тунела, след като при предишните кръгове от разговори зациклиха в абсурдни сценарии.

Последният вариант включва двойна коалиция в правителството - ГЕРБ + РФ, и трипартийно мнозинство в парламента с участието на ПФ. Съответно Бойко Борисов и реформаторите ще подпишат коалиционно споразумение, след което двете формации ще предложат политическо споразумение на патриотите.

Подобна сложна формула, основана на ясно разписани съглашения, ще бъде приложена за първи път в новата ни история. Досегашните формати или са обхващали споразумения на общополитическо ниво, или са действали с неясна подкрепа от една или друга парламентарна фракция.

Десните сили ще изпробват принципа: И Брюксел сит, и правителството цяло.

С формалното отсъствие на ПФ от изпълнителната власт ГЕРБ и Блока се стремят да снемат възраженията на европейските "биг брадърс" срещу присъствието на върли националисти. В същото време това условие удовлетворява и желанието на патриотите

да не вкарват политически лица в кабинета

Не е изключено съставът на управляващите да се разшири с АБВ, с които преговорите предстоят. Осигуряването на видимо мнозинство ще избави и ДПС от грижата да крепи управлението, каквато вероятност предизвикваше остри реакции и подозрения напоследък. БСП също ще може да се съсредоточи в битността си на лява опозиция, след като червеният елит потъна в двоумение дали да споделя тегобите на властта с ГЕРБ. Така подготвяната конфигурация ще разпредели ясни роли на всички играчи и поне малко ще изсветли играта.

Новият сюжет би могъл да роди жизнеспособна власт, за разлика от досегашните обречени идеи на Борисов от оня ден да стовари на масата еднопартиен кабинет на ГЕРБ, пък да го подкрепя който ще. Хилаво бъдеще очакваше и другият вариант - кабинет на малцинството с РБ, която ежеседмично да се бори за плаваща подкрепа в Народното събрание.
Разбира се, рано е още за пукането на шампанско и шиенето на министерски рокли и костюми по поръчка. На този етап въпросителните и рисковете около споразуменията са твърде много и всяка от темите крие подводни камъни. Тъне в мъгла концепцията за състава и на първо място дали Борисов ще се хване сам на хорото като премиер, или партньорите ще излъчат "експерти", които да хвърлят на народната любов.
При всички положения е по-добре да се състави кабинет с очертано поне в началото мнозинство, който

да се опита да извади горещите кестени

(КТБ, дълговото бреме, дефицитите в енергетиката и здравеопазването, зациклилата съдебна система, тежката социална криза), пред вероятността страната да потъне отново в хаос и политически сблъсъци.
В хода на преговорите парламентарните дейци чудодейно се укротиха и започнаха да се държат като възрастни хора, без да подпалват скандали и интриги на всяка крачка. Дори бъдещата опозиция не бърза с шамарите и изчаква спокойно да се сглоби изпълнителната власт. Без излишен оптимизъм следва да се отбележи, че депутатите изглежда започват да осъзнават, че или всички ще се вземат заедно в ръце, или вкупом ще полетят в пропастта при задаващата се тотална ликвидация на политическия модел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай