Грипът отключва инсулт и епилепсия

Вирусите обострят мигрената, плексита и радикулита

Грипът отключва инсулт и епилепсия | StandartNews.com

Проф. д-р Ара Гарабед Капрелян e член на УС на УМБАЛ "Св. Марина" във Варна, началник е на направление "Неврологични клиники" в здравното заведение и шеф на Първа клиника по нервни болести. Дългогодишен преподавател и ръководител на катедрата по нервни болести в Медицинския университет във Варна, републикански консултант по неврология за Североизточна България.

Член е на Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ), Ротари Интернешънъл, на Международния орден на анизетиерите и е в Управителния съвет на Асоциацията на българите по света. През 2012 г. е включен в Националната енциклопедия "Бележити българи на съвременна България" и е избран в престижната класация на "Дарик радио" - "Най-добрите български лекари специалисти". Проф. Капрелян е и президент на футболния отбор на МУ-Варна, с треньор Божил Колев.

- Проф. Капрелян, задава се зима, а с нея идва и грипът. Какви неврологични усложнения може да предизвика той?

- Всяка година през есенно-зимния период грипната епидемия засяга голяма част от българското население. Обикновено симптомите на грипа отзвучават за 3-7 дни, но понякога болестта може да предизвика развитие на тежки телесни усложнения - вирусна пневмония, възпаление на средното ухо и обостряне на редица хронични заболявания, както и неврологични усложнения - например температурни и епилептични гърчове, мозъчен удар (инсулт), възпаление на мозъчните обвивки (менингит), мозъчното вещество (енцефалит), гръбначния мозък (миелит) и на периферните нерви (полиневрит).

- Кои са най-рисковите групи при грип, който дава неврологични усложнения?

- С най-висок риск от развитие на неврологични усложнения са децата под 5-годишна възраст и хората над 65 г., бременните жени, болните с хронични сърдечносъдови, белодробни, бъбречни, чернодробни и хематологични заболявания, захарен диабет, с вредни навици (алкохолизъм, тютюнопушене),

с наднормено тегло и с намалена имунна защита

Също така и някои хронични неврологични заболявания могат да се влошат в резултат от вирусната инфекция. Най-чести са възпаленията на нервните коренчета (радикулити) и сплетнения (плексити), хроничните автоимунни заболявания като множествена склероза и миастения гравис, епилепсията, мигрената, дистрофичните мускулни заболявания и др.

- Пациент, повален от вирусната инфекция, може ли да разчита на хомеопатия, предписана от личния лекар, че ще предотврати неврологични усложнения? Или трябва на всяка цена да търси специалист и кога да го направи? Кои са тревожните признаци от страна на нервната система, които не бива да подценяваме?

- Личният лекар притежава необходимата квалификация и компетентност, за да избере най-подходящото терапевтично поведение при засегнатия от грипната инфекция пациент. Лечението трябва да започне през първите два дни на болестта, още с появата на първите симптоми, включващи висока температура, болки в мускулите и ставите, главоболие, отпадналост, гърлобол, суха кашлица и хрема. Единствено антивирусните медикаменти са с доказана ефективност срещу развитието на грипните усложнения, а при появата на симптоми на прибавена бактериална инфекция е необходимо да се предпишат антибиотици. Приложението на хомеопатични продукти, повишаващи естествените защитни сили на организма, цели по-бързото възстановяване от грип.

Консултация със специалист невролог е задължителна при засилване на главоболието, придружено от гадене и повръщане, нарушение на съзнанието, промяна в поведението, поява на двигателни

сетивни, зрителни и координационни нарушения

както и на епилептични пристъпи в хода на грипната инфекция. В тези случаи неврологичният преглед на болния има за цел да установи развитието на съответните усложнения, като лекарят назначава провеждането на допълнителни диагностични лабораторни и инструментални изследвания.

- Дава ли грипът трайни неврологични увреждания и какви са те? Лечими ли са?

- Грипът е сериозно заболяване, което може да предизвика тежки неврологични усложнения в резултат на грипния вирус, вторичните бактериални инфекции и на токсичните въздействия. Развиват се трайни увреждания на централната и периферната нервна система (парализи, епилептични гърчове, симптоми на Паркинсонова болест и др.) или се застраша животът на пациента. Тези тежки последствия се нуждаят от консултация със специалист невролог, който трябва да предпише най-подходящите лекарствени средства и методи на физикално лечение. Обикновено лечението на причинителя и симптомите на болестта продължава до отзвучаване на оплакванията, възстановяване на неврологичните нарушения или подтискане на тяхната проява.

- Какво да правят родителите, а и възрастните хора, които са най-уязвими, за да се предпазят от усложненията или да ги преборят? Възможно ли е?

- Стриктното спазване на предписания от лекуващия лекар лечебен, хранителен и постелен режим е сигурна гаранция за намаляване на риска от развитие на грипните усложнения. Също така при посочените рискови групи е оправдано профилактичното

приложение на противогрипни ваксини и антивирусни препарати

- Колко опасно е самолечението на настинки и грип с оглед на последиците неврологични усложнения?

- Българският пациент често прибягва до самолечение на настинки и грип поради различни битови, здравно-организационни, финансови, религиозни причини. Опасността от развитие на сериозни здравни последствия при самолечение на болните от грип е свързана с погрешна преценка на собственото състояние, неправилен избор на лечение и липса на медицински контрол върху поставянето на точна диагноза, определянето на адекватно лечебно поведение, решението за извършване на необходими изследвания, както и върху активното проследяване на болестния процес и развитието на неговите усложнения.

- Какви други мерки могат да подпомогнат по-бързото и безпроблемно възстановяване от грип?

- Хранителният

режим, богат на белтъчини - месо, мляко, яйца

витамини (цитрусови плодове, съдържащи витамин С) и микроелементи (селен, манган), приемът на топли течности (вода, билков чай), проветряването на жилищните помещения, приложението на лекарствени средства, които успокояват болките, понижават високата температура, облекчават кашлицата и хремата, повишават естествените защитни сили на организма.

- Страховете на родителите на малки деца са най-вече свързани с температурните гърчове. Какво да направят, преди да дойде "Спешна помощ"? Какви са последиците и преодолими ли са?

- Свързаните с грипния вирус неврологични усложнения при деца са сравнително редки, но протичат много тежко и животозастрашаващо, което налага спешно болнично лечение. Най-застрашени от поява на температурни гърчове в хода на грипната инфекция са децата между 6-месечна и 3-годишна възраст. Продължителността на гърчовете е средно от 1 до 3 мин, като обикновено се появяват в началото на повишаване на температурата. Необходимо е родителите да поставят детето върху мека повърхност и

в странично положение, с отметната назад глава

за да се избегне евентуално нараняване и поглъщане на повърнати материи, освобождават се дихателните пътища. Важно е да се регистрира времетраенето на гърча. В повечето случаи температурните гърчове протичат без тежки последствия, като рискът от последващо развитие на епилепсия варира между 2% и 5%. Въпреки това появата им изисква детето да бъде консултирано с педиатър и невролог с оглед преценка на състоянието, провеждане на допълнителни изследвания, евентуално осъществяване на превантивни мерки и лечение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай