Готвим музеен комплекс от най-ново поколение

Готвим музеен комплекс от най-ново поколение | StandartNews.com

Искаме да покажем Сливен в най-бляскавия му период

Нужни са 1,5 млн. лв. за ремонтиране и изграждане на експозиция, казва Николай Сираков

Директорът на Регионалния исторически музей Сливен Николай Сираков е завършил Великотърновския университет специалност археология. Има втора магистратура финанси, а в момента завършва трета - тракийско изкуство, към Нов български университет. Сираков работи в сливенския музей от 2003 г., а от 2013 г. е директор. Основните му интереси са насочени към археологията.

- Г-н Сираков, откога сградата на първата фабрика на Балканите е предоставена на Регионалния исторически музей в Сливен?

- Сградата на първата държавна текстилна фабрика е държавна собственост, но със заповед на Областния управител е предоставена на Община Сливен за управление и стопанисване от 2014 г. с една-единствена цел: да служи на РИМ - Сливен. Със специална заповед на кмета на Община Сливен вече сградата е предоставена на музея. Идеята е там да се направи общоисторически музей. Ние реално започнахме да се нанасяме в нея през 2015 г. Направихме наш идеен проект, който следваме.

- Колко е голяма сградата като площ?

- Около 3500 кв. м застроена площ. От първия етаж ние ползваме половината, другата половина е на Музея на текстила, но вторият и третият етаж са изцяло наши, както и приземното помещение - т.нар. карцер. Вече имаме план за поетапно настаняване в сградата, който следваме.

- Какво включват тези етапи?

- Първият е създаване на модерно фондохранилище. На второ място търсим средства за втория и третия етаж, които трябва да бъдат ремонтирани.

- Всъщност сградата ни РИМ - Сливен тук, на ларгото, в центъра, явно е недостатъчна за огромния фонд. Сега голяма част от този фонд ще отиде в някогашната първа текстилна фабрика на Добри Желязков. А какво ще стане със сградата в центъра?

- Тази сграда е недостатъчна и тук ще се излагат главно материали от археологията. Знаете, че през 2007 г. покойният д-р Георги Китов направи уникални открития около Сливен, с които градът ни влезе в световните новини. Бяха открити две златни маски, два сребърни ритона, златни фиали, златен пръстен на тракийски владетел и неговото име, което беше абсолютно неизвестно за науката, сребърни апликации. От наследницата на д-р Китов Диана Димитрова бяха открити знатни погребения, златен венец, много накити и бронзови съдове. Казано по друг начин, сградата в центъра да се превърне в археологически музей, по-скоро - музей на тракийското изкуство. Докато горе, в първата фабрика, която до Освобождението от турско робство е била най-монолитната сграда в България след Рилския манастир, там искаме да покажем Сливен в най-бляскавия му период - през Възраждането. Тогава Сливен е бил водещ и в националноосвободителното движение със своите много хайдути и като

център на Втори революционен окръг

през Априлското въстание. Там ще бъде представен Сливен и като индустриален център след Освобождението. Ще има архиви от войните. Ето сега подготвяме изложба за сливенското участие в Първата световна война. Тази огромна част от историята на Сливен не може да бъде показана в малката ни сграда тук, в центъра.

- Има ли проектна готовност за реконструкцията на сградата на фабриката?

- Ние имаме концепция, по която работим. Тя трябва да се одобри от Министерството на културата и от БАН, за да можем да направим постоянна експозиция. Но тук отново стигаме до въпроса за ремонта, който трябва да създаде подходящите условия за постоянната експозиция.

- Откъде чакате помощ, г-н Сираков?

- Знаем състоянието на Община Сливен, което е много тежко от финансова гледна точка. Но ние очакваме подкрепа и от общината, и от Министерството на културата за разработката на проекти. По наши груби сметки, около 1,5 млн. лева са нужни за ремонтиране и изграждане на експозиция. Ние държим експозицията да бъде най-съвременна - да има интерактивни, мултимедийни системи и екрани. Както е навсякъде вече по света. Не както са сега експозициите, статични, зад витрина. Хората да могат да кореспондират с експонатите. Ние имаме идеен проект и сме разчертали крачките, които да изминем. Повтарям: ние търсим подкрепата на общината и министерството, за да кандидатстваме по проекти. И на двете места има специалисти по разработване на проекти.

- Сградата на фабриката на Добри Желязков обаче, колкото и да е голяма, не е сама. Около нея има още история.

- Много сте прав. В съседство се намира Музеят на текстилната индустрия, който е филиал на Националния политехнически музей. Той е единственият в България, който представя текстилното производство. И той е в историческа сграда. Там е било първото национално училище по текстил на Балканите. Двете сгради оформят един голям музеен комплекс. В съседство е родната къща на Добри Чинтулов, и друга битова къща, а целият комплекс

има и пряка връзка с крепостта "Туида"

което означава, че ние там можем да оформим един варош, един квартал, където да са концентрирани музейни обекти, един истински музеен комплекс.

- Там има улици, които са още на калдъръм.

- Точно така, но по друга улица - "Великокняжевска", има други сгради с уникална възрожденска архитектура. В тази връзка, ул. "Великокняжевска", която води до бъдещия комплекс, се вписва чудесно в него.

- Предвиждате ли връзка с образователния процес на този исторически комплекс?

- Да, предвиждаме. Целият трети етаж на сградата на първата фабрика ще бъде свързан с образованието на децата. Там ще има детски работилници, ще се водят открити уроци по история, редовни часове. Ще се направи детска музейна работилница, ще има ателиета, където ще се работи с деца. Ще има изнесено ателие, в което нашите реставратори ще демонстрират пред децата своята дейност. Ще им позволяват и те да участват в процеса - да реставрират. В Сливен имаме една от най-богатите библиотеки с историческа литература. Там ще има и една библиотека с читалня, за да може ученици, студенти, учители, докторанти и граждани да ползват този архив. Следващата ни цел ще бъде тази цел да се дигитализира и да се качи в интернет.

- Г-н Сираков, но тази сграда е била и политически затвор.

- Така е, и именно затова предвиждаме пълна възстановка на подземията и карцера. Там е имало и политически, но и много криминални затворници. Искаме да представим в тези помещения сградата и като затвор. Вече имаме доста събрани материали. Получаваме експонати и от други затвори. Така ще се оформи един цялостен музеен комплекс, който да представя културата и историята на Сливен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай