Готова съм за връзка с футболист

Готова съм за връзка с футболист | StandartNews.com

Контузии отвратили Таня Малинова от баскетбола

Колегите от мъжки пол ни гледат накриво, твърди реферката

Таня Малинова е известна като най-красивата футболна съдийка у нас. За строгостта й също се носят легенди. 34-годишната пловдивчанка е по терените в България вече от 8 години. Най-често се изявява като асистент-рефер, но има мачове във "В" група и като главен съдия. Таня е вдигала флага на отбори като "Ботев" (Пд), "Локо" (Пд), "Созопол" и др. Малинова е видяла две и двеста по родните стадиони. Тя не пропусна да коментира скандала с колежката си Лилия Думбалакова, а от дума на дума разкри доста пикантни неща от живота на съдиите ни.

- Таня, наскоро колежката ви Лилия Думбалакова бе ударена и унизена от футболист. Защо според вас мъж си позволява подобна гавра с дама?
- Причината е, че в долните дивизии надделяват емоциите. Играчите излизат на терена пренавити. Ако ги срещнете в ежедневието - те ще бъдат кротки агънца, но на стадионите озверяват. Просто не издържат емоционално. Агресията и обидите са нещо нормално за аматьорския футбол в България. Това е ясно на всички. Да посегнеш обаче на жена е недопустимо. Никога не съм очаквала, че може да се стигне до подобна гавра.

- На вас случвало ли ви се е да попаднете в опасни ситуации на терена и да сте притеснена за безопасността ви?
- В много опасни - не. Строга и взискателна съм. Това вероятно респектира играчите. Естествено, че и в моята кариера има 3-4 ситуации, при които напрежението ескалира. Спомням си една случка на стадион "Пловдив". Не помня кой мач свирех, но един

фен нахлу на терена и ми потърси обяснение

Отправи ми и заплахи. Не мръднах от мястото си и му казах, че ако каже още една дума - ще прекратя срещата. Той се успокои и се върна сред публиката.

- Как се решихте да се захванете със считана за чисто мъжка професия като футболното съдийство?
- Съвсем случайно. Прочетох, че почват курсове, отидох в Зоналния съвет на БФС - Пловдив и всичко се разви бързо. Спортът ми е в кръвта, това е истината.

- Някой плаши ли се от пробив на жени съдии, след като малко се разчита на вас при професионалистите?
- Може би. Не мога да го твърдя убедено. Само ще ви кажа, че усещам подценяване, когато видят жена на мач. Става дума за колегите от мъжки пол. Има някакво недоволство у тях към нежния пол. Не го афишират директно, но аз си го знам и го усещам. Странно ми е, че в страни като германия, Англия, Италия, та дори и Гърция - жени ръководят на професионално ниво, а

у нас дори не ни се дава шанс

- Какви позитиви и какви негативи ви носи съдийството. Свалят ли ви футболисти?
- Закачки винаги е имало. Неизбежно е. И на терена по време на мачове и извън него.

- Бихте ли си хванали за гадже футболист. И какво ще стане, ако се наложи да свирите в негов мач?
- Да, бих. Харесвам спортисти. Ако се случи така, че да свиря негов мач - даже ще бъда по-сурова към него. Аз спазвам правилата.

- Кое е най-бруталното нещо, което сте виждали по стадионите, и кое ви е направило приятно впечатление?
- Най-бруталното е агресията като цяло. Иначе има и много приятни моменти. На мен лично футболисти и шефове на клубове почти винаги ми стискат ръката и ми благодарят. Тогава се чувствам страхотно.

- Занимавате се и с баскетбол, как намирате време за толкова ангажименти?
- С баскетбол вече се занимавам само любителски. Иначе мога да се похваля със сериозна кариера в играта с оранжевата топка. Дълги години изкарах в "Марица". Треньорка ми е била и великата Петкана Макавеева.

Имам 7 златни медала в републикански първенства

за девойки. 2 тежки контузии със скъсани връзки на колената обаче ме накараха да зарежа баскета. Даже след това се отвратих от него и дълги години не го гледах и по телевизията.

- Засичана сте почти на всеки мач на пловдивските отбори "Ботев" и "Локо". Имате ли си любим клуб?
- Пак повтарям, че когато съм на терена, се ръководя само от правилата. Все пак имам любим тим, но той не е пловдивски. Ходя на всички стадиони у нас. Най-често в Пловдив, София и Стара Загора. Не пропускам дерби "Левски" - ЦСКА и "Ботев" - "Локо".


- А кой е любимият ви играч?
- Поддържам добро приятелство с редица футболисти и шефове на отбори. С Аласан Ндиае, с Божо Краев, с Жоазиньо, с Роман Прохазка. Често се чуваме.
- Споделете някоя интересна случка от футболното битие у нас, която широката общественост не знае?
- Не се сещам в момента. Но се гордея, че наскоро получих десетки писма от цял клуб. Къде на шега, къде на сериозно -

те ми пишеха, че искат аз да им свиря

всички мачове и ще направят постъпка в тази насока в БФС. Към тях бяха прикрепили и статия, в която се пише за известна бразилска съдийка, която е и секссимвол. "Не искаме нея, а теб", шегуваха се играчите.

- Какво ви е мнението за кризата в родните тимове и за фалитите, които се очертават?
- Положението е тежко. а от това ми става болно. Няма да открия топлата вода, като кажа, че без водещите тимове у нас футболът би замрял. Ситуацията в "Левски", ЦСКА , "Ботев" и "Локо" (Пд) ме притеснява. Това са четирите клуба, без които не може. Дано ръководителите им направят така, че кризата да отмине. Навсякъде по стадионите ме посрещат отлично и знам, че тези клубове се управляват от хора, които милеят за отборите. Добър мениджмънт обаче се прави и с повече пари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай