Гонзо: Модерно е да плюеш "Левски"

Гонзо: Модерно е да плюеш "Левски" | StandartNews.com

Първенството се реши на 80%, смята директорът на "сините"

"Левски" чака перлата от Нигерия Тунде Адениджи. 20-годишният нападател е гледан под лупа, преди да му бъде предложено да рита на "Герена". За таланта от "Съншайн старс" са се облизвали и от "Раджа" (Казабланка). Дали той ще дойде при "сините", приключва ли селекцията. Отговори на тези и други наболели въпроси даде Георги Иванов пред пратениците на родните медии в Анталия.

- Г-н Иванов докъде стигнахте с привличането на таланта от Нигерия?
- Офертата е приета от клуба му, остава да подпишем договор с него. До няколко дни ще има развръзка, ако не се случи нещо непредвидимо.
- С това ли ще приключи селекцията?
- Да. Смятам, че взехме добри футболисти. Бройката също е голяма за този трансферен период. Знаете, че през зимата трудно се привличат футболисти. Много и ни отказаха. Едно е да искаш, а друго какво можеш да вземеш. Не сме длъжни и да казваме какво правим. Казах, че селекцията приключва, преди да вземем Венци Христов, за да спадне малко напрежението и да можем всички - треньори, играчи, шефове, да работим по-спокойно. Иначе всеки ден излизаха по медиите играчи, за които дори не бяхме и чували.

Създаде се натиск върху Стойчо Стоев

Така можеше да се стигне до там, че да прибързаме и да привлечен футболист, който реално няма да ни свърши работа.
- Защо се създаде това напрежение върху вас около селекцията, след като взехте толкова много нови играчи?
- В "Левски" няма напрежение. Говоря за треньори, шефове и управителен съвет.
- А между вас и Стойчо Стоев?
- Отношенията ни са перфектни от самото начало. Плюс това няма как да имаме проблеми. Съгласували сме привличането на всеки един.
- Все пак се създаде впечатление, че двамата се разминавате.
- Защото Стойчо беше притиснат с въпроси. Вижте, централен нападател трудно се привлича. Имахме няколко варианта - три или четири. Клубовете им не ги пуснаха. Други отказаха да чуят за България, а трети ние не ги одобрихме - треньори, скаути и шефове. Трудно се вземат футболисти за "Левски", това не е кой да е отбор. Трябва да са хора, които да вдигат нивото, защото всички са критични към нас - журналисти, фенове.
- Доста обаче се говори, че се забавихте със селекцията?
- В цялата "А" група няма толкова много играчи, колкото дойдоха при нас. Седем души. И то в период, когато повечето футболисти имат клубове и договори.
- Не се ли въртите обаче в омагьосан кръг - на всеки трансферен прозорец вземате няколко играчи?
- Лятото започнахме да градим нов отбор. Освободихме футболисти заради финансовите възможности, които имахме. Стигна се до недостиг на кадри. Сега си тръгна Миланов. Просто нямаше как да го спрем. При него се случи, както с Аниете. Четох какво ли не. Как да ги задържим като

новите им клубове предложиха три пъти повече

Гаджев бе подписал договор с друг отбор. С Белаид имахме договорка и си тръгна. Милиев бе временен вариант. А Курдов, Катанбала и Диаби не задоволиха с представянето си. Това важи и за Махмудов. Ако поне трима бяха останали, нямаше да търсим такава бройка нови. Говоря за Миланов, Гаджев и Белаид. Останахме с група от 19 души плюс юношите. Сега ще ни бъде по-лесно през лятото, защото ще имаме готов отбор.
- Каква обаче е гаранцията, че през лятото отново няма да се разделите с тези, които привлякохте сега?
- Аз нямам притеснения, въпреки че във футбола няма гаранции. Може да дойде нов треньор, директор, който да пожелае те да си тръгнат. Аз смятам, че това са добри футболисти, с които ще изградим ядро и само ще надграждаме.
- Станимир Стоилов и Димитър Димитров открито ви упрекнаха, че можеше да дадете шанс на юноши, вместо да търсите толкова много нови играчи.
- Обясних, че не ни стигаха играчи. Може да проверите какво бе останало по списък. Затова направихме тази селекция. Лятото нещата ще тръгнат по друг път. Готвим отбора за Европа. Станимир Стоилов винаги е бил близко до "Левски". Дори на 16 януари имахме разговор за футболист, който имахме намерение да вземем. Колкото до Димитър Димитров - мина една година, а виждам че се изявява по начин, с който явно не иска да го забравят. Щял да вземе 10 души, ами

защо не го направи в "Иртиш"?

При това хора с договори. Първо, клубовете си ги искат и второ - трябва да изгониш 10 да освободиш място. Всеки в България си говори.
- Защо толкова ви атакуват? Дори и от далечна Япония - Илиан Стоянов.
- Вижте, той не е бил, не е и няма да бъде фактор. Хора, които са забравени не искам да ги коментирам.
- Гаджев в момента е без отбор. Има ли възможност отново да се върне в "Левски?
- Миналата година бе едно. В момента имаме двама души на неговия пост. Ако говорим чисто човешки - трябва да му помогнем. Иначе просто нямаме нужда от Гаджев. Смятам, че за момента няма как да дойде. Казвам го честно и отговорно, независимо колко го уважавам.
- А каква е ситуацията около Бедоя?
- Още преди месец сме му предложили нов договор. Оставили сме нещата да се случат след завръщането от подготовката с Турция. Такава е и ситуацията с братята Цонев. Там нещата не опират до пари. Те не са доволни от статута си в "Левски". Може би искат да играят повече време. Скоро говорих пак с тях.
- Президентът на "Славия" Венцеслав Стефанов изсипа по "Левски" огън и жупел?
- Интервюто му е комично. Трябва да си намери роля в комедия, а не да бъде футболен президент. Да се върнем към селекцията -

насочили сме се към млади играчи

Такива са Бурабия, Нар. Мислим за бъдещето. Имаме план, който следваме в следващите три години. Иначе лесно можеше да вземем нападател на 28 години, да запълним празнината. Смятам, че най-важното е да се говори за бъдеще и перспектива.
- От думите ви в предишното интервю стана ясно, че едва ли не сте се предали за титлата.
- Напротив. Ще се борим докрай за нея. Но става много трудно. Особено с тези 5 точки разлика. Смятам, че това е катастрофа за футбола. Шампионатът на 80% става предизвестен. Нещата се решиха в канцеларии и стаички, а на не игрището. За мен не е нормално това да се случва. "Левски" няма вина, че Стойчо Стоилов извади "Литекс" и е най-потърпевш с тези 7 точки.
- Постоянно обаче някои ви изкарват, че вие сте виновни - били сте изкарали "Литекс"?
- Ние направихме чудеса от храброст, за да завършим с равен брой точки с "Лудогорец". Имахме дори преднина срещу една селекция, която е много по-скъпа. Имат и по-обигран отбор. Явно стана модерно да плюеш Гонзо, "Левски" и Иво Тонев.
- Изненада ли ви, че БФС отказа да подпише споразумението с вас за съд в Лозана?
- Не. Защото целият футболен съюз трябва да подава оставки, ако "Левски" спечели.
- Какви все пак са реалните ви шансове за титлата и не е ли "Лудогорец" с обиколка пред вас?
- Аз винаги съм бил откровен - те още от лятото бяха там. Ние на

базата на характер, традиции и фенове успяхме

да се по-изравним и да тичаме в еднакво темпо с тях. Сега обаче пак дърпат. Но като цяло имат добър отбор като игра и футболисти. Това може да го каже всеки, който разбира поне малко.
- Изиграхте доста контроли - има ли подобрение в играта ви от есента?
- Разбира се. Направихме трансфери, които да подобрят качеството, а не да го свалят. Футболистите показаха добри неща в подготовката. Играем през три дни, тренираме по-два пъти на ден. Затова е нормално резултатите и показаното на терена да не са най-важното, а как сме подготвени. Предстои да изиграем 16 срещи на високо ниво като започнем от първата с "Лудогорец". Затова тук, в Турция, няма значение дали ще загубим контрола. Дали ще играеш добре или зле. Няма треньор в света, който да го интересуват контролите. За тези мачове не се дават точки.
- Привличането на Венци Христов също се превърна в сага?
- Аз съм говорил доста време с него. Три дни преди да подпише той разтрогна с "Риека". Дори плати известна сума от себе си, за да стане свободен играч. Ако се бяхме намесили - щяха да сложат двойна цена. Имаме и бюджет и параметри, които следваме. Не можем да излезем нито лев или евро от тях.
- Ще останат ли такива за вратар, защото имате един изявен и юноши?
- Ще трябва да разчитаме на младите. Затова се отказахме от пробите на момчето от "Верея". Съжалявам че Диан Иванов е контузен и няма да може да бъде конкуренция на останалите защитници. На всеки пост имаме по един млад играч. Слагам в това число и Илия Димитров, който пратихме да се обиграва. "Левски" има потенциал от млади играчи, които в следващите години ще дават добро ниво и спокойствие. Това ще ни помогне и да започнем да продаваме футболист.
- Свикнахте ли вече с обвиненията, че упражнявате политически натиск?
- Аз вече ви обясних за Венци Стефанов. В България лошото е, че не можеш да търси отговорност на хората за думите. Нормално е да ни дразнят. Гриша Ганчев ли е политикът, който изкара "Литекс"? Факторите в Ловеч изкараха играчите, никой друг! И потърпевш е "Левски".
- Имало ли е моменти, в които сте искали да напуснете "Левски"?
- Не, но обвиненията демотивират. Имаше обаче и такъв момент, когато отидох във Варна. Посрещнаха ме по един начин, нормално защото там не обичат "Левски". Сега ми стискат ръка и ми скандират името. В "Левски" работим от сутрин до вечер. Правили сме го и без пари. Сега правим нов отбор. Опитваме се да държим ниво. А те плюят. Това ме нервира, демотивира. Питал съм се и защо продължавам. Но разбрах - тук не обичат хората, които искат да направят нещо. Искат да го потопят и да стане като останалите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай