Гласът на хората ще се чува за всеки закон

Гласът на хората ще се чува за всеки закон | StandartNews.com

Какво се крие зад най-спешните закони в 43-ото народно събрание? Трудно ли се работи в осемпартиен парламент? Има ли опасност от блокаж и падане на кворума? Ще се вслушат ли депутатите в гласа на народа, преди да са избухнали протести? На тези въпроси "Стандарт" потърси отговор от председателя на Временната правна комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ.

- Г-н Кирилов, вие оглавихте временната правна комисия в Народното събрание, която е с ограничен мандат. Какво успяхте да свършите досега?

- Временната правна комисия обезпечи работата по структурни законопроекти, които са водещи за изпълнителната власт. Досегашните проекти касаеха промени на структурата на Министерски съвет и бяха в изпълнение на парламентарни решения.

- В 43-ото народно събрание за пръв път заседават осем парламентарни фракции. Мнозина наблюдатели предричаха, че законодателната институция ще се превърне в безполезна говорилня, или ще зацикли. По-трудна или по-лесна е работата в толкова пъстра среда?

- Технически и оперативно има някакви трудност, но тя е лесно преодолима, защото организацията се създава. Важно е да се обезпечи участието на всички политически сили в парламентарния живот. Тази уникална комбинация всъщност помага точно за това - парламентът да изработи гъвкави правила, включително и да се откаже от досегашни някои стереотипи и да оптимизира времето си. Да създаде солидни правила за добро и успешно взаимодействие. При всички положения е по-добре да има осем мнения, отколкото две-три.

- Първият спешен проект, който разглеждате, е за изменения в Закона за държавната собственост, касаещи по-бързото отчуждаване на частни имоти при реализация на инфраструктурни проекти. Приемането му започна със засечка, смятате ли, че ще успеете да го доведете до успешен край?

- Важно е да уточня, че не е имало липса на подкрепа от страна на групите от мнозинство или тези на опозицията. На предното заседание с колегите коментирахме спешността и необходимостта от законопроекта. Дали да го разглеждаме сега, или да изчакаме конституирането на постоянните комисии, което също ще отнеме време. Крайно наложителните промени в този закон трябва да решат въпроса с настъпилите крайни срокове по спрени инфраструктурни проекти. Обяснихме това обстоятелство на останалите парламентарни групи и на следващата комисия успяхме да го приемем на първо четене.

- Кои инфраструктурни проекти очаквате да отпуши тази поправка?

- Всички. В София това касае Северната тангента, в Габрово - обходен път с тунел. По всеки линеен проект, по който е започнало производство, съществува този проблем. Всички видове линейна инфраструктура, включително и водоснабдителните съоръжения в цялата страна.

- Създаването и попълването на парламентарните комисии ще отнеме още известно време. Има ли други законопроекти за "бързата писта"?

- Вероятно днес ще приемем парламентарния правилник, който да влезе в сила през следващата седмица. Тогава Народното събрание ще може да работи пълноценно. Друг законопроект с особена важност не сме установили. Вчера обсъждахме измененията в Закона за пътищата, който касае пътищното почистване и тази част от републиканската пътна мрежа, която попада в урбанизираната територия на населени места. Отнася се до взаимодействието между агенция "Пътна инфраструктура" с общините по поддържането на трасета, които са вътре в населеното място.

- Предишните два парламента предизвикаха мощни протести в София и другаде, вследствие на които паднаха две правителства и два пъти бяха проведени предсрочни избори. Измислили ли сте механизъм гласът на хората да се чува още при подготовката на законопроектите и да се съобразявате с мнението им, преди да е станало необходимо да връщате загражденията?

- С всички средства - и процедурни, и технически, и по същество, ГЕРБ има политическата воля да обезпечи максимално ефективното участие на гражданските организации. Всички наши съграждани, които имат интерес да изложат позиция по конкретен законодателен проблем, са добре дошли. Изяснени са конкретните механизми за допускане на граждани в работата на комисиите, но ще използваме и всички останали форми. Законодателният процес ще бъде максимално публичен. Всички заинтересовани страни ще виждат внесените законопроекти, стенограмите от обсъжданията, различните становища, ще се поощрява и лично участие на граждански представители. Ще се търси мнението на всички сдружения, а не както беше в предходния парламент - гражданските организации да се разделят по критерии дали поддържат правителството на Пламен Орешарски или не го поддържат. Със засилен интерес ще гледаме предложенията на опонентите, които защитават аргументирано противоположната теза.

- 42-ото народно събрание срина реномето на парламентаризма с непрекъснатото падане на кворума и блокаж на законодателната дейност. Взели ли сте си поуки и наясно ли сте, че трябва да поправяте нанесените щети?

- Имахме разгорещен спор във Временната комисия по злоупотребите с интерпретацията на кворума в 42-ия парламент. Може би една от ползите на плурализма при парламентарното представителство, включително и с осем партии, е, че се снижава рискът от падане на кворума. Малко вероятно е, която и да е от партиите да използва този инструмент. Що се отнася до нашия протест в миналия парламент, подчертавам, че той беше политически. Чрез неправилно тълкуване на правилника и на конституцията се стигаше до законодателстване при фактическа липса на кворум. Дори самото правителство на Орешарски беше избрано с по-малко гласове от задължителното мнозинство.

- В миналото вие бяхте и общински съветник от БСП и познавате опитни юристи с голям парламентарен опит. Как ще работите с червените депутати?

- Трудно. Ако БСП е конструктивна опозиция, ще се съобразяваме с всичките им аргументи. Уви, за съжаление при тях надделяват конюнктурни и манипулативни съображения. В повечето случаи на публиката се представя като действителност нещо, което формално защитава публичния интерес, но в реално му се противопоставя. БСП винаги води лъжлива и привидна социална политика за пред избирателите си, която обаче е далеч от истинските им политически мотиви.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай