16:10 ч.

24.02.18

6 мин.

0

17

0

Гинка Върбакова: Покупката на ЧЕЗ е с банков кредит

от редактор |

Гинка Върбакова: Покупката на ЧЕЗ е с банков кредит

Имаме репутация и активи, които ни позволиха да привлечем финансиране, твърди тя


Гинка Върбакова, която беше обявена за новия купувач на активите на ЧЕЗ в Българоя, даде интервю за БТА, в което твърди, че парите за покупката са банков кредит и разказва за бизнеса на "Инерком".


На финалната права сте да сключите сделката на годината в България. За вашата компания има малко информация в публичното пространство. Кои са "Инерком"?


- Гордеем се, че сме сред малкото български компании, които инвестират в толкова мащабен проект в енергетиката. Това е голяма стъпка в развитието на нашата компания и ние се отнасяме много професионално и отговорно към нея.


"Инерком България" е част от група компании, които вече 10 години работят в областта на енергетиката, енергийната инфраструктура и строителството. Основната ни дейност до момента е свързана с изграждане на централи и производство на електроенергия от ВЕИ. Групата притежава 6 действащи фотоволтаични централи, с обща мощност около 23 МВт.


Успоредно работим за изпълнение на проект за фотоволтаична централа с мощност от 80 МВт, която ще функционира изцяло на пазарен принцип. Имаме опит в изграждане на енергийна инфраструктура - нови присъединявания, кабелни и въздушни трасета - средно напрежение, реконструкция на съоръжения от преносната електроенергийна система, свързани с нови присъединявания. Реализирали сме редица такива проекти. Занимаваме се и със строителна дейност. Членуваме в секторните бизнес организации - Българската фотоволтаична асоциация и Камарата на строителите. Имаме партньорства с много големи български и международни компании.


Досега не сме присъствали активно в публичното пространство, защото естеството на бизнеса ни не го налагаше. Ние, както и нашият екип, напълно осъзнаваме обществената значимост и интерес към дружествата, които ще придобием. Ще поддържаме отношения на диалог с всички заинтересовани страни.


Как средна българска компания беше избрана да придобие бизнеса на ЧЕЗ в страната?


- В бизнеса е важно какво предлагаш, колко надежден си и какъв потенциал имаш. Бяхме избрани в една изключително тежка процедура, която привлече множество международни участници, организирана и проведена по законите на Чешката република. Ние, както и всички останали кандидати, преминахме през много проучвателни етапи и трябваше да покрием редица изисквания на продавача - ЧЕЗ и мажоритарния й собственик в лицето на чешката държава.


Предоставихме множество документи, одити, финансова и търговска информация, изискана в процедурата. Доказахме, че имаме опит и капацитет да придобием и управляваме дружествата, които ЧЕЗ продава. Благодарим на целия екип от консултанти по сделката - адвокатска кантора Allen and Overy, нашите консултанти по английско право, Адвокатско съдружие Спасов и Братанов, и финансовия консултант Mane Capital, както и на партньорите от банковите и финансовите институции, всички от които работиха много професионално.


Остава последният етап - сделката да бъде одобрена от антимонополния орган Комисия за защита на конкуренцията. Едва след това тя може да бъде финализирана и ние да станем собственик. След придобиването ще направим и търговско предложение до миноритарните акционери, съгласно изискванията на закона.


Сами ли участвате в тази сделка? Имаше спекулации, че различни бизнес интереси стоят зад вас?


- "Инерком" участва самостоятелно в процедурата. Ще бъдем подкрепени единствено от уважавана банкова институция, която ще ни предостави кредит. Това ще стане на базата на конкретни критерии, свързани с нашия бизнес и кредитно досие.


Собствеността ни е напълно прозрачна и публично достъпна. Групата се състои от 9 компании, в които аз съм единствен или мажоритарен собственик. Това е факт от създаването на дружествата и може лесно да бъде проверено.


Споменахте банкова институция. С коя банка преговаряте и каква част от финансирането ще осигури тя?


- Утвърдена практика е подобни придобивания да се финансират основно с привлечен капитал. По време на преговорите договорихме подкрепа за нашето участие в сделката от страна на голяма международна банка с висок кредитен рейтинг. Когато се използва привлечено финансиране, условията по споразумението с банката се финализират едва след избора на купувача. На този етап не можем да дадем повече информация, но сме предоставили всички необходими документи, касаещи финансирането на продавача ЧЕЗ.


Как успяхте да убедите банкови институции да ви финансират като купувач? Какво е състоянието на вашия бизнес?


- "Инерком" притежава активи и кредитна репутация, които ни дадоха възможност да използваме привлечено финансиране. Активите на групата ни се оценяват на около 100 милиона лева. Приходите ни нарастват устойчиво със среден темп от около 30 процента през последните години. По предварителни финансови данни приходите на групата за миналата година са около 50 милиона лева и ще отчетем печалба от около 10 млн. от дейността си.


Дружеството, което ще придобие активите на ЧЕЗ след одобрението на КЗК, е "Инерком България" ЕАД и е част от нашата група. То бе създадено специално във връзка с придобиването на активите на ЧЕЗ. Това е утвърдена практика при подобни сделки, тъй като позволява прозрачност и ефективност на управление на бизнеса.


Какво ви дава увереност, че ще се справите с огромен бизнес, който засяга 3 милиона клиенти?


- Купуваме от ЧЕЗ един добре работещ бизнес и ще го развиваме устойчиво в интерес на клиентите и с отговорност към сигурността и стабилността на енергийната система. Познаваме добре енергийния пазар. Минали сме през всички промени до момента в сектора на производство на електроенергия от ВЕИ. Запознати сме с местните регулации и лицензионни изисквания към дружествата, които предстои да придобием. Познаваме международните тенденции и добрите практики в сектора. Електроразпределението и електроснабдяването са вероятно едни от най-регулираните бизнеси в България и подлежат на контрол от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). В толкова регулирана среда компаниите работят в строго определени рамки.


Като собственик "Инерком" ще задава стратегическите приоритети и посока за развитие и ще следи за стабилността и ефективността. За оперативното управление ще разчитаме в голяма степен на експертизата на мениджърите и служителите в компаниите, които ще придобием. Ще заложим на приемственост и експертност. Екипът на ЧЕЗ е с доказано висок професионализъм и опит. Това са над 3000 човека, които години наред се грижат за сигурността и качеството на доставките на електроенергия за всички клиенти на дружествата. За председател на Съвета на директорите на "Инерком България" поканихме Милена Стоева, юрист с дългогодишен опит в енергетиката. Тя е запозната с бизнеса, който придобиваме, работила е дълги години на отговорни позиции в дружества от групата на ЧЕЗ.


В каква посока смятате да развивате дружествата, които придобивате?


- Осъзнаваме обществената значимост на бизнеса, който придобиваме. Нашата цел е в рамките на регулаторните изисквания да предоставим най-добра услуга на клиентите и да развиваме успешно дружествата в новите пазарни реалности. Знаете, пред енергийния сектор предстоят важни промени, свързани с пълната либерализация на пазара на електроенергия.


Ще работим, за да направим най-доброто предложение на потребителите и да разширяваме пазарното присъствие на дружествата. Планираме въвеждане на иновативни технологии на база утвърдени международни практики. Ще насочим инвестиции и в проекти, които водят до оптимизиране на оперативните разходи. Ще продължим добрите практики, свързани с развитие на човешките ресурси. Усилията ни ще бъдат фокусирани върху постигане на максимална сигурност на доставките и устойчив ръст на качеството на услугите.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 16:16 · 26.02.2018
Всички май искаме някой богат като ПЕЕВСКИ да купува!?!? Така ли е?......
Потребител · 02:58 · 26.02.2018
Мирише на гнило от километри с тази Ганка
x · 07:33 · 25.02.2018
КРЕДИТЪТ ИСКА ИПОТЕКА!!!! КАТО ИПОТЕКИРАТ НЕДВИЖИМОСТИ НА ЧЕЗ И АКО ГИНКАТА НЕ ПОГАСЯВА КРЕДИТА КАКВО СЕ ПОЛУЧАВА??! ИДВА НА ПРЕДЕН ПЛАН БАНКАТА КАТО СОБСТВЕНИК БЕЗ НАШАТА ДЪРЖАВА ДА МОЖЕ ДА КАЖЕ А ИЛИ Б!!! ПО СИЛАТА НА ДОГОВОРА ЗА ИПОТЕКА МЕЖДУ ГИНКАТА И БАНКААТА. ДАНС И ПРБ,УМНАТА И НЕ БЪРЗАЙТЕ!!!!!ТРИ ПЪТИ МЕРИ,ЕДИН ПЪТ РЕЖИ...
Mike · 06:42 · 25.02.2018
С кредит от КТБ ли?
Потребител · 18:21 · 24.02.2018
Temenujka i boiko li schte kupat 4es moje i i dr bogatasch da vseme o4astie
Потребител · 04:14 · 25.02.2018
@Потребител Какво ще правим сега? Ще смятаме с числа или ще пишем/четем на български?
Потребител · 16:10 · 26.02.2018
@Потребител За съжаление "дългия инкасатор" няма да може да участва!
Потребител · 18:17 · 24.02.2018
Ако не сте "ЧОВЕКА" на ГЕРБ купил ЧЕЗ ще ви съдерат от провери и инспекции. Горкият министър на енергетиката, които не осигури точно "ЧОВЕК" на ГЕРБ да купи ЧЕЗ. Тепърва ще се види и разбере. "Шило в торба не седи!"
Потребител · 18:19 · 24.02.2018
@Потребител Който разбира от финанси, ако е от ГЕРБ или НЕ получава нужното кредитиране. Дано са премислили, какво са обещали да дадат след придобиване активите на ЧЕЗ
Потребител · 16:44 · 24.02.2018
Тази сделка не е само въпрос на пари, което и голяма мъгла, но това е свързано и с националната сигурност. От това зависи просперитет на народ и бизнес и не всичко е пари приятели. Това е безотговорен акт и унижение за българите.
Потребител · 16:46 · 24.02.2018
@Потребител Интересно ще бъде да се види какво ще предприемат патриотите в управляващата коалиция. По това ще ги познаем т.е. по делата, а не по приказките.
Потребител · 04:12 · 25.02.2018
@Потребител Бизнеса се продава от ЧЕЗ. Това е чешка компания. Тя продава в свой интерес, а не в интерес на българите. ЧЕЗ не е задължена да продаде на държавата или пък на твоя любим олигарх. От друга страна, България е длъжна да провери сделката, което и прави.
Потребител · 16:41 · 24.02.2018
Интересно как се отпуска кредита за 700-800 млд срещу обещание да се заложи бадещо предприетяе/ То освен тоя заем ще трябват още 200-300 млн за останалите акционери/ ! То всъщност излиза, че някоя банка купува ЧЕЗ, пък Върбакова го играе само фейса!!!! Щом са възможни такива банкови подаръци след КТБ, що съдят Цветан Василев дето също даваше пари на разно нови фирми за да придобиват предпията!!!!
Потребител · 04:10 · 25.02.2018
@Потребител Ами когато ти си купуваш къща с ипотека не е ли същото? Докато не си изплатиш ипотеката, банката притежава къщата. Излиза, че банката купува къщата вместо теб.
Потребител · 07:34 · 25.02.2018
@Потребител Ne , ne e s'shtoto. Tova e energetikata na stranata , koito d'rgi toka, upravlyava industriyata, ima vliyanie v ikonomikata , nazionalnata sigurnost i strategiyata sa b'deshteto. Za galost , tasi geniza, i grupata koyato vs'shnost e kupova4a nyamat potenziala da upravlyavat companiya ot tosi poryad'k- tova me plashi , rasbira se, i 4e vsi4ko s parite e na yunashko doverie.
Потребител · 16:36 · 24.02.2018
По същият начин продадоха и кремиковци на един 26 годишен пръдлю с 260 милиона кредит.
Основният въпрос е докога ще търпич алчните политици.
Потребител · 07:38 · 25.02.2018
@Потребител Ami Baqlkan? Ami SSU-to v Stara Sagora? Ami karite v Plovdiv? Ami himi4eskite savodi v Devnya? .... i desetki drugi rasoreni ot NEGRAMOTNI vr'zkari i dovedeni do bankrut, sled kato sa plateni komisionnite po verigata. Kakvi pomiari, rasrushihte d'rgavata , Gospod da vi nakage do edin !
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент