Георги Кадиев: Червен референдум за коалиция с ГЕРБ

Георги Кадиев: Червен референдум за коалиция с ГЕРБ | StandartNews.com

Социалистът Георги Кадиев постигна над 15% преференциален вот в 23-и изборен район в София и от девети в червената листа се изстреля на втора позиция. Чувства ли се Кадиев победител на фона на общия резултат на БСП и може ли да проработи модел на широка коалиция в България. С тези и още въпроси го потърсихме за коментар.

- Г-н Кадиев, поздравления за успеха! Станахте нарицателно за преференциален вот, кой от съпартийците се обади пръв да ви поздрави?

- Обикновени хора, които ме познават лично от партийните кампании или през фейсбук. Бивши колеги в парламента, хора, които самите те са се състезавали преференциално. Доста хора от Столична община и Столичния общински съвет, както и от министерство на финансите, митници, НАП. Явно са оценили това, което съм правил там. Много се зарадвах на хора, които ми казаха, че от години не са гласували изобщо, но сега са го направили лично за мен. Както и на такива, които са разочаровани БСП избиратели, но дават още един шанс. В това е смисълът на преференциалния вот - да разшири подкрепата за партията ти, да връчи лична отговорност на избраните кандидати, да припомни на партийните върхушки, че избирателят е най-важното, а не апаратните игри. Безкрайно съм доволен, че успяхме - не заради заплатата, имунитета или защото съм натрил носа на някого. А защото това е шанс да се прави политика по нов начин.
Това не беше корпоративен вот, не беше купен вот, не беше организиран партиен вот в моя полза или 22/22. Това беше истинска оценка на хората за работата ми досега и натоварване с очаквания занапред.

- Чувствате ли се наистина победител на фона на катастрофалния резултат на БСП?

- Не може да има силни личности без силна партия зад тях, затова не съм се възгордял и за секунда. Чувствам се като човек, който нещо е променил в БСП, и съм убеден, че е за хубаво. Резултатът ни e тежка загуба, но няма място нито за униние, нито за самосъжаление.

Просто трябват радикални промени и да е ясно, че за слаби резултати се носи лична отговорност.
БСП не е партия на партийната аристокрация, а на обикновените хора. И мястото в първите редици не е наследствено, а се заслужава всеки ден. Иначе избирателят те наказва.

- Обикновено след избори на "Позитано" 20 говорите за оставки. Но председателят на БСП Михаил Миков още няма 100 дни в лидерския кабинет, кой трябва да понесе отговорността за поражението?

- Очаквам оставка на наследеното от Станишев Изпълнително бюро и изцяло ново бюро, предложено от Миков. БСП е болна и трябва рязка хирургическа намеса, не мимикрия на промени.
Когато Миков стана председател, каза, че ще има "постепенни промени". Виждате резултатът какъв е, да не говорим, че даже и постепенни нямаше. Мисля, че това е шансът да се покаже ново виждане за развитие на БСП. В противен случай е вероятно да тръгнем по пътя на СДС, с постоянни смени на лидери и постоянно падащи резултати.

- Не съжалявате ли, че напуснахте НС на БСП, сега можехте да говорите не от трибуната на фейсбук, а с тежестта на член на пленума на партията?

- Сега говоря с тежестта на близо 6000 души, гласували преференциално за мен, което ми е напълно достатъчно. Доверието на хората е по-важно от институционалната тежест, която също е важна, разбира се. Иначе моето напускане на парламента и националния съвет стана, когато поисках оставката на Станишев и един колега каза "който иска оставка, пръв той да си я подаде". Беше емоционално от моя страна, но аз съм такъв.

- Времето на коалиции няма да свърши скоро - приемате ли участие на БСП в коалиция в 43-ия парламент в името на национални приоритети? Зам.-председателят на партията Драгомир Стойнев казва, че соцпартията трябва да се отзове при покана, а в момента на "Позитано" заседава първото ИБ на БСП след 5 октомври.

- Настоявам да се свика спешно вътрешнопартийно допитване по въпроса коалиция или опозиция. Не мисля, че това е въпрос само на Изпълнително бюро или Национален съвет. Преференциалният вот показа сериозно разминаване между членове и симпатизанти, от една страна, и партиен апарат, от друга. И е важно какво искат гласуващите от нас, не какво искам аз или Миков или който и да е друг. Немските социалдемократи го направиха, когато правиха коалиция с Меркел, трябва бързо да го направим и ние.

Очаквам и бързо да се състави група за преговори с ГЕРБ. Но не за коалиция, а за нещата, които ние искаме да се случат в България и нашите ангажименти по отделни политики. Този въпрос вече не бива да е от компетенциите само на ръководството на партията, а и на нейните членове и симпатизанти. Правят бързо, в рамките на седмица, един вътрешнопартиен референдум и каквото решат хората, не бюрото.

- Колко живот отреждате на 43-ото народно събрание с всичките 8 формации в него?

- Не мога да преценя, докато не започне работа, но едва ли повече от година или две. Всъщност няма да се учудя и ако не се състави правителство и има съвсем кратък живот.

- Може ли страната да влезе в спиралата "избори до дупка"?

- Може, разбира се. Най-лошият вариант за България. Кой взима решение за КТБ? Кой прави актуализация на бюджета за 2014? Кой прави бюджет 2015? Кой повишава събираемост на приходи, кой прави пенсионна, здравна, образователна реформа? А вероятно и БСП няма да е достатъчно променена дотогава, така че и за нас не е добър вариант в личен план.

- Ще ви върна на БСП, на левицата - наистина ли сте тръгнали по пътя на СДС и НДСВ?

- На кръстопът сме. И зависи изцяло от решенията на ръководството. Ако се капсулира, ако се затвори с надеждата "всяко чудо за три дни", ако изолира всеки инакомислещ, ако нищо не промени и не се вслуша в гласа на избирателите си, които чрез преференциалните си вотове поискаха промяна - чака ни недобро бъдеще.

- Може ли от БСП да тръгнат още нови леви формации като АБВ или Движение 21?

- Вероятно. Ако се случат нещата, които споменавам в горния въпрос. БСП не е пред разпад, но трябват бързи и нестандартни решения. Ясни сигнали, че късаме с наследството на Станишев, че нови хора правят нова политика. Избирателите ни го казаха достатъчно ясно. И ако ръководството не ги чува и разбира, толкова по-зле.

- Как може в България да се случи обединената левица?

- Мисля, че още е рано за това, вляво все още ври и кипи. Но задължително трябва да се върви в тази посока. Вижте изборните резултати - реформаторите вървят нагоре, защото се обединяват, ние вървим надолу, защото се цепим. Какво по-ясно от това? Затова бих искал всички леви хора, всички избиратели на БСП и други леви партии да не униват и да не се предават. Лявото е в криза, но партиите и хората са силни, когато умеят да преминават през кризи. Нека покажем, че умеем да се учим от нашите загуби.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай