Георги Ангелов: Отнемането на лиценза на Корпоративна е неизбежно

Георги Ангелов: Отнемането на лиценза на Корпоративна е неизбежно | StandartNews.com

Какви са възможните решения на кризата в КТБ и как ще се отрази тя на икономиката, коментира Георги Ангелов, старши икономист в Институт "Отворено общество".

- Г-н Ангелов, какво ще се случи с лихвите по кредити и депозити във връзка с кризата в КТБ? Смятате ли, че те ще поскъпнат, както прогнозират някои финансисти?

- По-скоро ми се струва, че ще стане обратното - ще намалеят лихвите по кредитите и депозитите. Защото, като се изплатят на вложителите гарантираните влогове от КТБ, които са 3,5 млрд. лв., всъщност голяма част от тях ще се върнат обратно в банковата система и ще отидат в други банки. Така банковата система ще стане още по-свръхликвидна, отколкото е в момента и ще има много свободен ресурс. Като съответно лихвите по депозитите ще намалеят, тъй като няма да се търсят допълнителни средства от банките. От друга страна, разполагайки с толкова голям ресурс, банките ще трябва да го инвестират някъде, тоест ще има конкуренция при тях да отпускат повече кредити, за да изкарат доход от тази ликвидност. Ето защо първо ще паднат лихвите по депозитите, а с времето това ще се пренесе и към лихвите по кредитите, макар и по-бавно, но сигурно.

- Как ще се отрази кризата с КТБ върху икономиката ни?

- През последните повече от 4 месеца ние понасяме негативите от това, че КТБ беше затворена. Сега има голяма несигурност. Много инвестиционни проекти бяха замразени. Щом се реши този въпрос, тази несигурност ще отпадне. Ако се създаде и ново правителство със стабилно мнозинство в парламента, ще отпадне и политическата несигурност, която също от половин година пречи на икономиката ни. Така че два големи проблема ще отпаднат и ще има достатъчно ресурс в банковата система за ново кредитиране. Така ще има положителен стимул и повече възможности за инвестиции. Също толкова важно, колкото разрешаването на казуса с КТБ, е и политическата криза да приключи, за да се отпуши инвестиционният процес, който липсва през последната година. Всички чакат да видят какво ще се случи.

- Има ли опасност и други банки да изпаднат в ситуация, подобна на тази с КТБ?

- Повечето банки всъщност минаха вече през подобен одит като на КТБ, тъй като във всички големи европейски банки се провежда одит от Европейската централна банка. И понеже повечето банки у нас са поделения на европейски банки, те също минаха през този одит. За да се завърши този процес и да няма никакви съмнения и спекулации, най-добре е и останалите банки да минат през одит през следващата година. Но една четвърт от банките у нас са минали през одит и е малко вероятно да имат подобни проблеми.

- Как е допуснато според вас да се раздават кредити без обезпечения в КТБ? Възможно ли е това да се случва и в други банки?

- Тъй като говорим за много голяма концентрация - буквално няколко десетки кредита са заели кредитния портфейл на КТБ и не са били отпускани по стандартен и нормален начин, очевидно имаме голяма разлика между това, което се е вършело в КТБ, и това, което е трябвало да се прави по принцип. Затова, за да се изчистят всякакви съмнения, трябва да се направи външен одит на банковия надзор, да завърши разследването на шефа на банковия надзор, да се избере нов негов шеф и да се възстанови общественото доверие към тази институция. Защото идеята на банковия надзор е обществото да има доверие в него, а то липсва сега. Затова е нужна реформа и външен одит, който да каже какво е състоянието му и какво трябва да се промени. Трябват ни и нови хора в него, които да вдъхват доверие. Съмнявам се, че случилото се в КТБ е възможно да стане и с други банки, имайки предвид, че Цветан Василев е един. Той се занимаваше с много неща, които не са нормална дейност за една банка - медийни проекти, интервюта против президента, сваляне на правителство. КТБ винаги се е държала различно от другите банки, включително с концентрацията на държавни пари в нея, политическата подкрепа, с която се ползваше през годините. Просто тази банка винаги е била уникална с начина си на действие и в този смисъл няма как да има други такива банки като нея. Но пак повтарям, че само още няколко малки банки не са минали одит и след като това се случи, ще може да се каже има ли подобни на КТБ банки или не и спекулациите ще спрат.

- Ако се стигне до затваряне на КТБ и отнемане на лиценза й, ще струва ли това скъпо на българските данъкоплатци?

- Ако тръгнем да спасяваме КТБ, тогава ще плати българският данъкоплатец. Ако се отнеме лицензът й, това няма да му струва нищо. Защото в крайна сметка ние имаме фонд за гарантиране на влоговете, който се финансира не от данъкоплатеца, а от банките и в него има 2,1 млрд. лв. Тоест огромна част от нужните за спасяването на КТБ пари ги има във фонда, а останалите могат да се осигурят като фондът вземе заем и после го връща с вноските на банките, които те правят всяка година, и от събирането на кредитите на КТБ. Все пак КТБ има и добри кредити и парите от тях ще постъпят обратно във Фонда за гарантиране на влоговете.

- А трябва ли, според вас, да бъде отнет лицензът на КТБ или трябва да бъде спасена с публични средства?

- Отнемането на лиценза й е фактически неизбежно. Според Закона за банките, БНБ има 5 дни, след като се осчетоводят загубите, за да й отнеме лиценза. Това означава, че в началото на ноември лицензът на КТБ трябва да бъде отнет. Технологично няма време, за да бъде спасена КТБ, а и няма пари за това спасяване. Защото то би струвало 5 млрд. лв., а няма кой у нас да ги осигури - дори правителството не може да ги осигури за една седмица. От гледна точка на срокове и на това, че става въпрос за огромни ресурси, не е възможно КТБ да се спаси.

- Какво мислите за вариант, при който да се пристъпи към разделяне на КТБ на "добра" и "лоша" след евентуални промени в закона?

- Проблемът е, че "добрата" част от банката е много малка и лошите кредити са много повече от добрите. Това технически съществува като вариант, но дали ще изплатят директно гарантираните влогове, или те ще се прехвърлят директно към нова банка, това не променя нещата.

- По-добре ли е съдбата на КТБ да бъде оставена в ръцете на парламента?

- Тя влиза в ръцете на парламента в понеделник, когато ще бъдат внесени всички документи от БНБ. Но ако парламентът не направи нищо, то процедурата по закон е ясна - БНБ е задължена да отнеме лиценза на КТБ. Така че, ако реши, парламентът ще има възможност да се произнесе по въпроса, но това ще струва скъпо, а и няма как да се осигурят нужните пари. Затова е малко вероятно спасението на КТБ.

- Какъв съвет ще дадете на хората, които се чудят къде да вложат парите си, как да изберат на коя банка да се доверят?

- Още от преди няколко години има правило, което гласи, че банката се избира заради сигурност, а не заради високи лихви. Ако човек гледа високите лихви и иска да има големи печалби, то това означава, че той ще поеме и по-голям риск. Обратно, ако човек търси сигурност, той трябва да избере по-ниска доходност на депозита си, но в същото време ще поеме и по-малък риск.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай