Гъвкавото пенсиониране дава справедливост

Гъвкавото пенсиониране дава справедливост | StandartNews.com

Разчитаме на Калфин като ляв политик да ни подкрепи

Георги Гьоков, депутат от БСП

- Г-н Гьоков, ще успеете ли да намерите съмишленици в пленарна зала за "гъвкавото пенсиониране"?

- В това Народно събрание предприехме няколко законодателни инициативи в социалната сфера, които са тясно свързани с нашите предизборни ангажименти. В т.нар. "червени линии" от програмата, с която се явихме на парламентарните избори, присъстват замразяването на възрастта за пенсиониране и "гъвкавото" пенсиониране. Затова със сега внесения от нас законопроект за изменение и допълнение на кодекса за социално осигуряване искаме да спрем покачването на изискуемите възраст и стаж за пенсиониране на нивата, които се достигнаха през 2013 г., а с "гъвкавото пенсиониране" да дадем възможност на хора в предпенсионна възраст, които са останали без работа и нямат алтернатива пред себе си.

В предходното Народно събрание внесохме такива промени, но не срещнахме разбиране от другия партньор в управлението и успяхме да спрем покачването на възрастта и стажа само чрез закона за държавния бюджет за 2014 г., а "гъвкавото пенсиониране" не бе прието. При моите, а и на колегите ми, многобройни срещи с граждани виждаме, че хората очакват това от нас и затова сме длъжни да намерим съмишленици.

- А сега как очаквате да получите подкрепа, при положение, че парламентарната ви група е наполовина?

- Очаквам колегите от останалите групи също да имат отношение по въпроса и да ни подкрепят, защото по този начин ще се намалят негативните ефекти от предприетите мерки в областта на пенсионната система от 2000 г. и особено тези в края на 2010 и 2012 г., които основно засягат едни и същи поколения. Тези хора понасят цялата тежест на пенсионната реформа и остават с чувството за несправедливост.

Плащали са сериозни осигуровки през живота си, почти накрая са на трудовия си път и нямат възможност да се пенсионират и да живеят нормален и достоен живот. Хората, които ще се възползват от тази "гъвкавата" форма, няма да го направят поради факта, че искат да получават намалена пенсия през целия си живот, а защото са в невъзможност да се реализират на пазара на труда. В България работната ръка реално се пенсионира по-късно в сравнение с повечето страни в ЕС поради затруднения достъп до пенсионната система и неблагоприятните процеси на пазара на труда. Една "гъвкава" форма на пенсиониране би дала възможност да започнат да вземат пенсията си по-рано, което за мен и колегите ми от "БСП лява България" е справедливо решение.

В това наше предложение има финансова и икономическа логика. Практиката показва, че подобни възможности има в частните пенсионни фондове, образно казано, това е като отпускане на кредит на траншове в продължение на две години, който след това се изплаща чрез удръжки от пенсията. И още нещо, освен че предоставя възможност за избор на бъдещите пенсионери от тази мярка има и допълнителна социална полза и тя е в по-бързото освобождаване на работни места за младите.

- Колко души могат да се възползват от гъвкавото пенсиониране според вас?

- Ние сме направили приблизителни изчисления за 3 групи хора. В първата са лица, навършили възрастта за пенсиониране, но на които не им достигат до две години стаж. През 2015 г. от тази възможност биха се възползвали около 3 хиляди души, а първоначално необходимите за това средства са около 5,9 млн. лв. Във втората група са лицата с достатъчен осигурителен стаж, но ненавършена възраст за пенсиониране, като очакваният от нас допълнителен брой на новите пенсии през 2015 г. е около 10 хиляди. И в третата група са хората, на които не им достигат едновременно стаж и възраст, но не повече от 2 години.

- При положение, че социалният министър е Ивайло Калфин, имате ли идея да проведете разговор с него, да търсите допирни точки с АБВ по законопроекта?

- Въпреки че за мен е странно присъствието на АБВ в сегашното дясно управление, аз имам надежда, че ще срещнем разбиране от страна на Калфин, защото все пак смятам, че през годините той е бил с леви убеждения и социален човек. Очаквам да срещнем разбиране и да имаме подкрепата на социалното министерство в тази посока. Нашите предложения са разумни и няма да окажат негативни ефекти върху финансовата устойчивост на пенсионната система. И, разбира се, по никакъв начин не отменят нуждата да се мисли какво да се прави с дългосрочния дефицит в пенсионната ни система и да се търсят устойчиви и приемливи от обществото не популистки решения за нея, които да са устойчиви във времето и не се променят при всяко ново правителство и парламентарно мнозинство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай