Франция с интересно предложение за модернизация на българската армия

Франция с интересно предложение за модернизация на българската армия | StandartNews.com

За Европейската отбрана, сътрудничеството между Франция и България във военната сфера и предложението за модернизацията на Сухопътните войски разговаряме с г-н Оливие Травер, директор по продажбите и старши вице-президент на френската компания „"Некстер"Системс".

- Господин Травер, Вие бяхте сред представителите на френския бизнес по време на посещението на Президента на Франция Еманюел Макрон в края на август в България. Какви са Вашите впечатления от посещението Ви в нашата страна?
- Преди всичко искам да кажа, че аз добре познавам България, говоря български. През 1995 – 1997 работих в България по изграждането на системата за управление на въздушното движение. Оттогава до днес България е направила огромен скок в своето развитие. Аз съм впечатлен от напредъка на страната във всички сфери, което за един чужденец е отчетливо видно. България има потенциал да бъде регионален лидер и да акумулира всички позитиви, които се отварят във връзка с промените в Европа и света. Изпитвам най-топли чувства към България и ще се радвам да видя нови успехи.

Аз бях поканен от президента Макрон да се включа в икономическата делегация при посещението му в България като представител на компанията Некстер, един от водещите световни производители на специализирани машини и въоръжение за армиите и структурите за вътрешна сигурност на Франция и много други държави. Компанията "Некстер"е сред фирмите, които са изпратили предложение за участие в модернизацията на Сухопътните войски на Република България. Считам, че има много перспективи за развитие на сътрудничеството между България и Франция, както в двустранен план, така и в рамките на бъдещото развитие на Европейската сигурност и отбрана и Европейския съюз като цяло.
Ето защо посещението на Президента Макрон в България е знаково и е от голямо значение.

- Споменахте изграждането на европейска сигурност и отбрана. Какво мислите за процесите в тази сфера и какво може да е сътрудничеството между България и Франция.
- Наскоро бе приет План за действие за изграждане на европейската отбрана и бе създаден Европейски фонд за отбрана. "Некстер"ще има съществена роля в развитието на европейската отбрана, тъй като френско-германският консорциум, в който участваме, ще работи по създаването на бъдещия европейски основен боен танк. Ще участваме и в много други проекти, чиято цел е повишаване на бойните способности. От ключово значение е да работим заедно, за да можем да обединим целия европейски потенциал за разработка и производство на отбранителна продукция.

Възможностите, които се отварят пред България и Франция за сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната са огромни и не трябва да се пропиляват. Ние мажем да работим на двустранна основа, но и в рамките на съвместни европейски проекти. Много важно е България да намери своето място и да доразвие съществуващия потенциал като приложи най-новите технологии. Именно тук нашата компания, която е сред най-високотехнологичните в света, може да е от голяма полза за българската индустрията. Ние желаем да развиваме сътрудничество с български компании и това бе едно от основните послания по време на посещението на президента Макрон.

- Споменахте, че компанията „Некстер" е изразила желание за участие в модернизацията на Сухопътните войски. Проектът за придобиване на нови бронирани машини е сред приоритетите на Министерството на отбраната. Кое бихте изтъкнали като основно във Вашето предложение?
- Компанията „Некстер" е производител на пълната гама бойни и спомагателни бронирани машини. Ние обаче не искаме просто да продадем определено количество от тях на България. Нашето предложение е България да стане независима в крайното асемблиране и поддръжката на техниката, което да става с участието на Български фирми, при това не само от отбранителния сектор. Това ще даде възможност за поддръжка на техниката, която ще се използва най-малко в бъдещите 30 години.

Най-общо, нашето предложение включва модернизиране на Българската армия с основни бойни машини на две платформи: VBCI с четириосно шаси 8х8 и 40 мм оръдие и „ТИТУС" с триосно шаси 6х6, въоръжен с 25-милиметрово оръдие. Предложили сме „ТИТУС" да се използва като единна обща платформа за всички спомагателни машини.

Мога да твърдя, че VBCI е своеобразен връх на модерните военни технологии, а предвид 40-милиметровото оръдие превъзхожда по бойна мощ всички останали машини с по-малък калибър. „ТИТУС" е последно поколение машини от своя клас и се отличава с най-висока степен на защита на персонала, изключителна мощ и маневреност.

- Казвате, че предлагате за основна бойна машина две основни платформи. Това не се ли отличава от концепцията на Министерството на отбраната, което залага за основна машина само една платформа 8х8?
- Решението какво да се придобие ще е изцяло на българското правителство. Ще се опитам накратко да обясня нашите мотиви за съчетано предложение за основна бойна машина. Специалистите знаят, че много държави преминават към производство и придобиване на машини 6х6, защото за противодействие на съвременните рискове и заплахи, за подпомагане на населението, както и за участие в конфликти с ниска интензивност, те са много по-подходящи.

Искам да кажа, че бойните способности на машината ТИТУС за справяне с определени рискове и заплахи са съизмерими с машините 8х8, но в същото време, цената за придобиване, поддръжка и експлоатация на такава машина е в пъти по-ниска от машините 8х8. Спестените средства ще се използват за повече тренировки, учения, както и за други проекти. Освен това е по-лесно да се осъществи трансфер на технологии в България.

Машините 6х6 имат своите предимства като по-висока маневреност, особено за операции в градски условия, но притежават и сравнително по-голяма мощност за опериране в планински и гористи местности. Нещо много важно. За разлика от четириосните машини, триосните могат свободно да се движат по транспортната инфраструктура. Представете си, че трябва бързо да отреагирате на ситуация в отдалечена част на страната. Ако имате само машини 8х8 трябва да ги превозите на специална платформа, да организирате конвоиране и т.н. При машините 6х6 екипажът и хората просто се качват в машината и заминават на секундата за изпълнение на мисията. Бързо, ефективно, евтино. Ето защо, съчетаването на двете платформи е много добро решение.

Надявам се нашето предложение да бъде подобаващо оценено, тъй като предоставя на България най-нови технологични решения при значително по-ниска цена за придобиване, използване и поддръжка. В същото време, придобитите способности ще превъзхождат тези, които редица други оферти предлагат.

- Какво бихте пожелали на България?
- Част от мен е свързана с България и бих искал по-често да идвам във Вашата страна. Желая да видя развиваща се и сигурна България, активен член на Европейския съюз. Вие имате огромен човешки, природен и икономически потенциал, но това, как той ще бъде използван, зависи от единствено от българския народ и правителство. Бих ви насърчил да се включите активно в изграждащата се европейска система за отбрана и сигурност, тъй като по този начин ще имате повече сигурност, но и ще придобиете най-нови технологии и средства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай