Финансираме 50% безвъзмездно проектите за минерални води

Финансираме 50% безвъзмездно проектите за минерални води | StandartNews.com

* С фазираните водни проекти спасихме осем общини от фалит

* Приключваме оценките на големите водни цикли на Пловдив, Добрич, Плевен и Асеновград

* До декември ще отправим покани за кандидатстване с проекти за 56% от средствата по новата ОПОС

Как Министерството на околната среда и водите (МОСВ) ще подпомага общините по новата си пилотна програма за по-пълноценно използване на минералните води? Какво се случва с т.нар. фазирани проекти, особено във водния сектор, стартирали по старата ОП "Околна среда 2007 - 2013", за чието довършване общините не разполагат с финансови средства? Какви проекти ще стартират по новата ОП "Околна среда 2014-2020" година? За отговор на тези и други актуални въпроси се обърнахме към министъра на околната среда и водите Ивелина Василева.

- Г-жо Василева, бяхте обявили, че през септември ще стартирате пилотната програма за подпомагане на общините за по-пълноценно използване на минералните води. С какво точно ще подпомогне МОСВ общините - с логистика, финансово или по друг начин?
- Ще подпомогнем финансово общините. Още в началото на годината започнахме работа по анализиране на нуждите, които те имат за поддържане и развитие на инфраструктурата. В началото на септември ще отправим покана към общините да кандидатстват по пилотната ни програма, с която ще им осигурим до 50% безвъзмездно финансиране на проекти, свързани с находищата на минералните води. Останалите 50% общините трябва да осигурят от собствени средства или чрез кредити. Ако използват кредитен ресурс, ще бъде покрита и лихвата по кредита, т.е. - 50% безвъзмездно финансиране плюс превръщане на кредитите в безлихвени. Това е механизмът, който ще бъде предложен на общините, за да стимулираме развитието на находищата на минерални води.
- За какви дейности точно ще могат да кандидатстват общините?
- Още през 2012 г. МОСВ предостави възможност на общините да стопанисват находищата на тяхна територия, които са държавна собственост - общо 63 находища на минерални води. Това, от което общините имат нужда, е рехабилитация на довеждаща инфраструктура до населеното място или рехабилитация и доизграждане на разпределителната мрежа вътре в населените места, ако желаят да развиват например СПА или балнео туризъм, ако желаят да използват водите като геотермалната енергия за отопление на сгради или да предоставят ресурс за друг тип икономически дейности - например ползването им в оранжерии. Възможности има много. Тъй като инфраструктурата е строена преди доста време и е амортизирана, ще подпомогнем общините, които имат стратегия, желание, планове да развиват бизнеса с минерални находища на своя територия.
- Какъв е общият бюджет на програмата, откъде се финансира тя и какви са условията за участие?
- Поканата за участие ще отправим в началото на септември. Най-важното е общините да отговарят на условието да имат готови проекти. Те, разбира се, ще бъдат предмет на много сериозна техническа оценка и преглед. Необходимо е да разработят и бизнеспланове, финансово-икономически анализи, с които да се докаже устойчивостта и ефективността на инвестицията. Повече подробности ще представим в началото на септември. За бюджета на програмата също ще говорим тогава.
- Какво се случва с фазираните проекти, стартирали по старата ОП "Околна среда 2007-2013, за чието довършване отпускате пари на общините, които нямат средства за това?
- Вече приключи оценката на всички 8 фазирани проекти, по които осигурихме ресурс в размер на 234 млн. лева. За 7 от тях вече подписахме и договорите за безвъзмездно финансиране. Предстои подписването на договора с Враца - най-големият воден проект, който, за жалост, не можа да бъде приключен в предишния програмен период и сега ще бъде осигурен финансов ресурс за неговата втора фаза. Това безспорно е много важно, защото с преговорите, които проведохме с ЕК за възможността да фазираме проектите, ние реално спасихме общините от фалит. Защото ако нямаше възможност да бъдат довършени проектите със средства от новия програмен период, те или трябваше да извадят пари от собствените си бюджети, за да ги довършат, или да върнат парите обратно вече инвестираните в първата фаза средства. Това е немислимо, като се има предвид мащаба на финансирането. Надяваме се на мобилизация от страна на общините, бързо изпълнение и финализиране на тези проекти. Те са за Банско, Ямбол, Раднево, Тервел, Шумен, Враца, Златни пясъци и Видин. Това е стратегически приоритет - изграждането на екологична инфраструктура, пряко свързан не само с подобряването на околната среда, а и с увеличаване на стандарта на живот на хората, предпоставка и за икономическо развитие. Така че продължаваме реализацията на такива проекти. До този момент със средства от Оперативната програма бяха изградени 50 пречиствателни станции и положени близо 2600 км тръби - водоснабдяване или канализация. Често коментираме, че всъщност това е с дължината на 7 подземни магистрали.
- А какви проекти ще стартират по новата ОП "Околна среда 2014-2020". Питам ви, тъй като строителите се оплакват, че тази година им е нулева. Има ли вече готови за стартиране проекти, на което да разчитат?
- До края на септември ще бъдат приключени оценките на още 4, т.нар. "големи" проекти във водния сектор - за водните цикли на Асеновград, Пловдив, Добрич и Плевен. След което чакаме общините да представят своите проектни предложение за още 5 ранни проекта. Работим заедно с тях, надяваме се бързо да подготвят необходимата документация и в рамките на годината да приключи оценката, за да могат да стартират проектите за пречиствателните станции на Елхово, Тутракан, Айтос, Приморско и Чирпан.
- Какъв ресурс очаквате да бъде усвоен?
- Тази покана вече е обявена. Общият ресурс за тези 5 проекта е 115 млн. лева., а за четирите големи - общо 400 млн. лева. Това са отправени покани към общините. През 2015 г. бяха отправени покани, които обхващат ресурс в размер на 28% от финансовия ресурс на новата оперативна програма. Тази година са планирани покани за проектни предложения на още 28%, т.е. до края на годината 56% от финансовия ресурс на ОПОС 2014-2020, който е 3,5 млрд.лв., ще е на разположение на бенефициентите като отправени покани. Това е финансов ресурс от почти 2 млрд. лева. Работи се много усилено.
В сектор "Отпадъци", на който първата покана вече приключи, срокът беше 1 август за компостиращи инсталации за зелени отпадъци. Ще обявим още 3 покани до края на годината - инсталации за анаеробно или предварително третиране на биоразградими и зелени отпадъци, което е акцентът в този програмен период. До края на годината ще се обявят поканите и за управление на риска при свлачища и наводнения, както и свързаните с реализирането на проекти за намаляване на замърсяването на въздуха в населените места.
- Докъде стигна поръчката за доставяне на екоавтомобили за общините? Какви автомобили се търсят и кои общини са поискали или вече закупили такива?
- Бяха одобрени проектите на 22 общини за частично финансиране при купуването на електро- или хибридни автомобили. В момента текат тръжни процедури за избор на доставчик, който да достави превозните средства. Министерството също спечели възможността да получи частично финансиране за купуването на един електромобил и един хибриден автомобил. Проведохме обществената поръчка и предстои доставка на превозните средства.
- За колко автомобила кандидатстват общините?
- Имаха право да кандидатстват за до 3 превозни средства. Кандидатстваха общини и администрации - централни и регионални, както и няколко ведомства. Одобрени бяха Министерството на труда и социалната политика, Главна инспекция по труда, Министерство на околната среда и водите и Министерството на икономиката. Процедурата приключи. Ще бъдат закупени общо 44 екологични превозни средства. Ще дадем финансиране от 20 000 лв. за електромобилите и 10 000 лв. - за хибридните автомобили. Ще продължим с тази програма за екологични превозни средства. Има интерес, има желание. Идеята е администрацията да демонстрира ползите от такъв тип превозни средства, които не замърсяват околната среда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай