Европейска прокуратура ще лови финансови измами

Ще има общи правила за развод на международни двойки

Европейска прокуратура ще лови финансови измами | StandartNews.com

В Брюксел няма данни българи да се бият за Ислямска държава, казва Емил Радев

Емил Радев е евродепутат от ГЕРБ в групата на ЕНП. Преди това е народен представител у нас в 41-вото и 42-рото Народно събрание. Юрист, специалист в сферата на търговското, финансовото, административното, международно-частното и гражданското право.

- Г-н Радев, наскоро стана ясно, че вие подкрепяте идеята за Европейска прокуратура? Какво точно ще представлява тя?

- Наскоро в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред бе обсъждан годишният доклад относно финансовите интереси на ЕС и борбата с измамите. Документът отбелязва, че най-много проблеми с евросредства са отчетени в области като селско стопанство, рибарство, кохезионна политика и предприсъединителна помощ. Становището на Европарламента е за бързо приемане на директива за борба с измамите с европейски средства, която изисква държавите членки да криминализират различната форма на измама и на корупция, вредяща на финансовите интереси на ЕС, както и своевременното изграждане на Европейска прокуратура, която да се занимава с тези измами.

- Само с тези?

- Да, само с тези измами. Няма обаче да се допусне припокриване на функциите на ОЛАФ. Една независима и ефективна Европейска прокуратура ще преследва и довежда до съд извършителите на престъпления и на практика ще се занимава с повдигане на обвинения. Тя ще бъде така структурирана, че да не дублира функции с Агенцията за съдебно сътрудничество и ОЛАФ. В момента се обсъжда обхватът на действие на тази прокуратура - дали тя ще се занимава пряко с измамите с евросредства, дали ще може да се занимава и с източването на ДДС, защото това е един проблем, който става трансграничен. Изяснява се и дали Европейската прокуратура ще има правомощия над обществените поръчки, свързани с европейски средства.

И в България се води дебат дали да се криминализира казусът с обществените поръчки. Сега нарушенията са административни. Но може да се помисли дали част от грубите нарушения на закона да се криминализират. Ако например се криминализира сключването на договор, това може да има голям стопиращ ефект.

- Ще имаме ли български обвинител в бъдещата Европейска прокуратура?

- България ще има представител в Европейската прокуратура. Нейните членове трябва да са запознати с отделните законодателства. Самите дела ще се водят на територията на отделните държави членки.

- Ще има ли законодателни промени във връзка с участието на европейски граждани в Ислямска държава?

- Това е сериозен проблем, който се дискутира в Брюксел и се вземат сериозни мерки. По официални данни над 12 000 са чуждестранните бойци в редиците на Ислямска държава, от които около 3000 са граждани на Европейския съюз. До момента няма данни за български граждани членове на организацията. По време на заседание на Комисията по правосъдие и вътрешен ред на ЕП с участието на директорите на Европол и Евроюст изрично зададох въпроса за наличието на такива данни за българи. Тогава получих еднозначен отговор, че България е транзитна държава и през нас минават чуждестранни бойци на път за Турция и оттам за Сирия, но няма данни българи да са участвали в терористични действия.

Важно е да се отбележи, че през септември Съветът за сигурност на ООН одобри резолюция, която задължава държавите да приемат законодателство, криминализиращо участието в Ислямска държава.

Сега се вземат сериозни мерки от всички държави членки на ЕС спрямо техните граждани - участници в Ислямска държава, някои от които вече се връщат. Съвсем скоро вътрешният министър на Великобритания предложи отнемане на документите за самоличност и принудителна забрана да напускат страната. Във Франция също се приемат мерки, които включват дори и принудително преселване.

- Доколко тези мерки могат да бъдат приложени и в българското законодателство?

- Ние имаме доста сериозни санкции в нашия Наказателен кодекс за терористични действия. Но все още не е криминализирано самото участие в терористична организация без причинно-следствена връзка. Поради близостта си до Сирия и Ирак, България може наистина да стане крайна дестинация за хора, участвали в бойните действия. Така или иначе в момента започва работата по нов Наказателен кодекс, защото предишният беше сглобен набързо.

- Имаше по-конкретна идея за превантивни мерки чрез резервационната система на полетите?

- Изграждането на общоевропейска система за резервационни данни на пътниците на ЕС би позволила на специалните служби да действат превантивно спрямо чуждестранните бойци и да не допускат тези потенциални терористи да достигнат до Сирия и Ирак. Подготвяната директива предвижда авиокомпаниите да подават данните за пътниците до службите, особено за подозрителни хора, пътуващи към държавите в конфликт, а службите от своя страна да вземат превантивни мерки. Сега се води дебат колко време трябва да бъдат съхранявани тези данни.

- Какви са очакванията ви за доклада относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка?

- За съжаление предстоящият доклад няма да бъде много положителен за страната и това е, защото през последната година и половина, по време на правителството на Пламен Орешарски, в сферата на правосъдие и вътрешен ред не се извърши нито една реформа. И това разклати доверието. Оттам нататък видяхме как партньорските служби рязко намалиха обмена на информация.

Всичко това ще бъде предмет на доклада. За двата месеца от съставянето на новото правителство се демонстрира воля за промяна, но тя не става с магическа пръчка.

Искам да отбележа, че във всяка една държава член има проблеми в област правосъдие и вътрешен ред. Неслучайно се повдигна въпроса за създаване на мониторинг във всички държави за спазване върховенството на закона. Това говори ясно, че не само България и Румъния са проблемните държави. Проблеми има във всяка една държава член. Не само България е "черната овца", но за съжаление при нас реформите вървят бавно.

- Предстои обсъждане на свалянето на имунитета на Сергей Станишев като евродепутат по искане на главния прокурор.

- Аз съм член на правната комисия, която по правилника на ЕП разглежда и дава становище за гласуване в пленарна зала за свалянето на имунитета на евродепутатите. В никакъв случай казусът със Станишев не е изключение. Има доста подобни казуси. От началото на мандата вече може би са около десет. Аз не смятам, че казусът със Сергей Станишев е някакъв прецедент. Но и той заяви, че доброволно ще поиска сваляне на имунитета си. Искането вече е постъпило в ЕП и предстои през януари да се разгледа от правната комисия.

- Бяхте много активен по една друга тема - за имуществените спорове при международните двойки. Каква е вашата позиция?

- Решенията по въпросите, свързани с имуществения режим при съпрузи или само при съжителство, са от изключително значение за европейските граждани. В момента в Европа има над 16 млн. регистрирани международни двойки. Бракът или партньорството на повече от 650 000 се разпада всяка година. Понастоящем за международните двойки е трудно да разберат кои са компетентните съдилища за уреждане на имуществени спорове, а и съдебните решения се различават в отделните държави членки на ЕС. Това създава правна несигурност не само в случаи на раздяла, но и в случай на смърт.

Затова Еврокомисията предложи два регламента - за режимите на съпружеската собственост и за имуществените последици на регистрираните партньорства. Двата регламента целят да се определи кой съдия ще има юрисдикция и кой закон ще бъде приложим. Свободното движение на съдебните решения в тази област също ще бъде осигурено, като признаването и изпълнението им ще става в съответствие с регламента за наследяването. Целта е да се избегнат правните различия и т. нар. forum shopping- търсенето на най-благоприятната правна система.  

Регламентите не засягат института на бракове и партньорства, които се определят от националните законодателства на държавите членки. Нищо не задължава държавите членки, чието законодателство не познава института на регистрираното партньорство, да предвиди такъв. Двете наредби съдържат паралелни разпоредби, които гарантират равно третиране на съпрузи и партньори.

В момента текат преговори между държавите членки в рамките на Съвета, като се очаква той да излезе с позиция възможно най-скоро, но не по-късно от края на 2015 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай