Ескалатор вози за две минути до плажа в "Албена"

Освен реновиране на хотелите, инвестираме в безопасна и екологична среда в комплекса, казва Димитър Тачев

Ескалатор вози за две минути до плажа в "Албена" | StandartNews.com

Димитър Тачев е зам.-директор „Маркетинг и продажби" на ваканционно селище "Албена". Пред "Стандарт" той коментира готовността на курорта за новия сезон и какво могат да очакват гостите това лято.

- Господин Тачев, какви са новостите на прага на туристическия сезон във ваканционен комплекс "Албена"?

- За радост на всички приятели на "Албена" новостите през последните няколко сезона са все повече. За втора поредна година реализираме амбициозна инвестиционна програма, която освен реновиране на хотелска база, включва и множество инвестиции в безопасна и екологична среда в комплекса. Продължаваме да инвестираме в комфорта на хотелските ни комплекси – тази година 6 от тях отварят врати с обновена база, като два са цялостно реконструирани, с 4-звезден стандарт на настаняване. Това са хотел "Добротица", който от началото на сезона носи името "Калиакра маре" и хотел "Лора", който се превърна в делукс крило на "Ралица Супериор". Разширяваме аквапарка, развиваме спортната инфраструктура. Създаваме нови пешеходни зони, които са важни притегателни точки за нашите гости.

- Ръководството на комплекса провежда политика за ограничаване на движението на моторните превозни средства на територията на "Албена" и ограничаване на вредните емисии във въздуха, въвеждатe нови правила преминаване и паркиране. Колко са местата за паркиране извън екологичната зелена зона?
- Това е важна част от стратегията за устойчиво развитие на "Албена", която стартирахме преди повече от година. Темата е повече от чувствителна и всички ние виждаме колко много дискусии провокира тя в Западна Европа. Ясно е, че усилията са в една посока – към ограничаване на движението на автомобили и използване на екологични алтернативи за транспорт. В "Албена" стремежът е да ограничим трафика на автомобили в зоните близо до плажа и резерват Балтата и там да създадем безопасни алеи за разходки и здравословна почивка. Извън тази зона разполагаме с повече от 2000 паркоместа, които на практика са достатъчни да задоволят нуждите на гостите на "Албена", пристигащи със собствен транспорт.

- Вярно ли е, че има безплатен електрически транспорт - шатъли, за допълнителен комфорт при придвижване до плажа за гостите, оставили колите си на буферен паркинг?
- Точно така, предлагаме алтернативен екологичен транспорт, който да насърчи гостите ни с автомобили да използват буферни паркинги. Този транспорт е напълно безплатен и на разположение не само на гостите на хотели в "Албена", но и на външни посетители.

- Във ваканционното селище миналата година изградихте ескалатор на открито за удобно придвижване до плажа на гостите, настанени в хотели в парковата зона. Предвиждате ли изграждане на още такива ескалатори?
- Да, тази година изградихме и втори ескалатор, с което се превръщаме в абсолютни иноватори на тема екологичен транспорт. Тези съоръжения на практика правят хотелите в парковата зона все по-предпочитани. Разстоянието до плажа от тях е по-малко от 2 минути, а с новия ескалатор, движението вече е непрекъснато и в двете посоки (към плажа и към хотелите).

- Миналата година стартирахте мобилно приложение за поръчка на напитки на плажа директно през мобилния телефон. Ще има ли такава възможност и през идващото лято?
- Бяхме първите, които въведоха мобилно приложение за поръчки директно от шезлонга на плажа. Първите успехи са налице и затова решихме да разширим обхвата на приложението през този сезон – вече възможност за поръчки ще имат гостите ни на повече от половината плажни зони в "Албена". Освен за поръчки приложението "Албена" ще дава актуална информация за различните културни събития и активности в комплекса.

- Какви екологични продукти собствено производство (от градините на Албена) се предлагат за ресторантите на територията на комплекса?
- Ние произвеждаме голяма част от плодовете и зеленчуците, които се предлагат в нашите ресторанти – ябълки, череши, круши, сливи, грозде, домати, краставици, пресни подправки. От няколко години сме производители на бяло вино от 4 сорта грозде, както и на натурални сокове. Произвеждаме и висококачествено говеждо месо от породата Black Angus.
Освен собствената био продукция насърчаваме дейността на местните доставчици, като над 70% от всички храни и напитки в "Албена" се доставят от район в радиус от 50 километра от комплекса.

- Какво предвижда културната програма за лятото в "Албена"?
- Както всяка година, всяка събота от 21:00 часа, от 30 юни до края на август сме предвидили различни, безплатни за гостите ни, концерти на лятната сцена. Рок, класика с модерно звучене и джаз ще са основните теми. "Акага" и Буз ди Анджело ще ни зарадват с трибюти на Джеймс Браун, Принс и Рей Чарлз на 4 и 11 август, а Николо Коцев и група "Кикимора" с музиката на "Дийп Пърпъл" и "Рейнбоу" на 18 август.
На 14 юли любителите на класическа музика с модерно звучене ще зарадваме с концерт на квартет "Дестъни" с „Приключението Кросовер", а на станалия традиция рожден ден на "Албена" - 24 август, каним всички на „Джазът среща класиката - на 40 пръста"- концерт на Четиримата пианиста - Иван Янъков, Георги Черкин, Живко Петров и Ангел Заберски. Цялата програма е на сайта на "Албена" и бъдещите ни гости могат да плануват дните на почивката си и съобразно музикалните си предпочитания.

- Продължава ли традицията да се прави йога на плажа?
- За поредна година в "Албена" на плажа, йога сесии провежда Сандип Кумар, йога мастър с огромен опит в областта на източните философии. Той прилага и техники на лечебен масаж, които са част от предлагането в СПА центровете ни.

- Албена ще кандидатства за европейски курорт на спорта за 2019 година. Какво предлагате на туристите в тази област?
- Това е първа по рода си кандидатура за страната ни и голяма реклама за България. Мисля, че няма по-подходящо селище от Албена за тази цел. При нас се практикуват активно над 50 вида спорт. Последните години инвестирахме в нов тенис център и модерна конна база, разполагаме с най-добрата база за футбол, плажни и водни спортове. Ежегодно сме домакини на състезания и първенства от национално, европейско и световно ниво. Кандидатурата ни съвпада с 50-годишния юбилей на "Албена", което още повече ни кара да вярваме в каузата за превръщане на комплекса в най-значимия спортен център у нас.

- Вече официално работи новата специализирана болница за рехабилитация „Медика - Албена". Какви услуги предлага тя?
- Става дума за клиника за рехабилитация от най-високо ниво, която отвори врати преди малко повече от месец. Лечебните процедури съчетават най-съвременни методи с използване на уникалните природни фактори на "Албена" – морски климат, минерална вода и лечебна кал.
Това е важен етап в развитието на Меди СПА център "Медика", който е и най-големият медицински, балнеологичен и уелнес център по Черноморието. Благодарение на тези възможности "Албена" се превръща в атрактивна дестинация за четири сезона.

- Очаква ли се ръст тази година на чуждестранните туристи и от кои държави?
- Умерени сме в очакванията си за ръст тази година, тъй като ситуацията в конкурентни на България дестинации се стабилизира бързо през последните месеци. Все пак засега са стабилни позицииите на немски пазар, ръст очакваме от пазари Централна Европа, Франция, Скандинавия и Великобритания. За съжаление със значителен спад е пазар Русия, което се отразява негативно на бизнес климата този сезон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай