ЕС да помогне с пари на Турция да спре чумата

ЕС да помогне с пари на Турция да спре чумата | StandartNews.com

Най-вероятно диви свине са пренесли заразата през границата, казва проф. Иван Станков

Както Европейският съюз дава пари на Турция за спиране на мигрантския поток, така трябва да даде и средства за ликвидиране на стотиците огнища на чумата в страната. Това препоръчва проф. Иван Станков, доктор на селскостопанските науки, изпълнителен директор на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, бивш министър на земеделието в служебния кабинет "Близнашки".

 

- Професор Станков, доколко позната е у нас
чумата по дребните преживни животни, която възпламени Странджа ?
- Това е едно заболяване, което обхваща лигавиците на храносмилателната система, на дихателните пътища. Образуват се афти, които ерозират по-нататък и направо изглежда като проказа. Тази болест е много позната в Африка и то точно между Тропика на рака, най-разпространено в тази зона, в северната тропична зона
- Не е характерна за Балканския полуостров, така ли?
- Не е характерна за Балканския полуостров, има я в Мала Азия и на Индийския полуостров. В Турция е навлязла преди 3-4 години и там, както каза Дамян Илиев (шефът на БАБХ -б.р.), в последните 3-4 години има около 700 регистрирани огнища на чума, и то все още не ликвидирани.
- Възможно ли е чумата по овцете и козите да се пренесе и на човека?
- Не, това не е такава болест, която да се пренася на човека. Но затова пък епидемията по животните се разпространява много бързо, най-вече по дихателен път от заразените животни.
- Каква е вашата версия, откъде може да се е появила заразата у нас ?.
- Трудно да се посочи категорично източникът, но най-вероятно чумата е пренесена у нас от диви животни от Турция, предполагам диви свине.
- Как ще коментирате мерките, които бяха предприети? Можеше ли да се изчака известен карантинен период или тоталното умъртвяване на животните е единственият изход ?
- От нашата асоциация на овцевъдите и козевъдите считаме, че е малко прибързана тоталната евтаназия, защото няма такива животни с явно изразените признаци на болестта.
В нарочените стада, доколкото стана известно, са установено симптоми при няколко животни, така че няма масово разпространение. Освен това се смята, че има антитела, които могат да бъдат отстранени от самите животни. Всичко това дава повод за някакво съмнение, че се е действало малко прибързано.
А иначе няма спор, че самият вирус много бързо се развива и се предава на други животни.
- Според вас ефикасни ли са мерките, които ветеринарните власти и държавата като цяло предприе ?.
- Ако има достатъчно доказателства за заразата, няма друг начин освен умъртвяването. За да не се разпространи заболяването, животните трябва да бъдат изолирани и избити, защото тази чума e както масовия мор при хората едно време. Тръгне ли, няма спиране...
- Няма ли ваксини против болестта?
- Има ваксина срещу чумата, но тя е забранена от Европейския съюз и ако се установи използването й, следват жестоки санкции срещу държавата.
- В България някога ползвана ли е ваксина срещу чумата?
- Не, защото, както казах, чумата не е позната в България. Даже в учебниците на ветеринарните лекари няма кой знае какви описания за чумата при дребните преживни животни. И това е една от препоръките, които даваме от нашата асоциация: трябва повече да се познава това заболяване, трябва да се информират хората, защото е много близо до нашите граници, а както се вижда и влиза при нас.
- Има ли все пак някакви слабости и нарушения по отношение на профилактиката на болестта според вас?
- В тези райони, за съжалание всичко е оставено в ръцете на практикуващите ветеринарни лекари,а те не са толкова много, защото в района няма кой знае колко работа. Ветеринарите в пограничните райони трябва да бъдат повече, за се засили контролът по границата и в самите стада.
- Имате ли представа колко са ветеринарните лекари в Странджа-Сакар сега?
- Трудно е да се каже колко са, но не са много. Няма интерес към тази професия, а и към този район.
- Как ще се отразят върху животновъдството в този регион и като цяло в България последиците от чумата?
- Пагубно. Броят на дребните преживни животни и без това намаля катстрофално в пооследните години. В момента имаме някъде около милион и половина овце и кози, а нека припомня, че през 80-те години на миналия век сме имали повече от 11 милиона. Сега в Европейската комисия се води един много сериозен разговор и се обсъжда състоянието на овцевъдството и козевъдството в Европейския съюз. Установява се,че от началото на 80-те години броят на овцете и козите в стрните от ЕС е намалял с 25 милиона. А от тия 25 милиона само 9 милиона са в България. И от тях сега ще бъдат унищожени около 4-5 хиляди заради чумата.
- Според вас как може да се гарантира, че болестта няма да се разпространи в останалите части на страната ?
- Ние предлагаме най-напред този въпрос да се постави в Европейската комисия от нашите евродепутати. Да се направи сериозен консулт, защото се установява, например, че в целия Европейски съюз има само около десетина ветеринарни лекари, които познават чумата като заболяване, защото тя не е характерна за нашия континент. И трябва наистина да се направи един сериозен консулт, за да се засилят контрола и профилактичните мерки. Според нас наложително да се проведат разговори и с властите в Турция. Трябва, ние често го предлагаме и това, да се засилят профилактичните мерки там, на място в неликвидираните огнища на чумата. От нашата асоциация смятаме, че както ЕС дава пари на Турция за спиране на мигрантския поток, така трябва да им дадем средства и за борба с чумата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай