Ерджан Ебатин: Атакуваха Пеевски само заради ДПС

Ерджан Ебатин: Атакуваха Пеевски само заради ДПС | StandartNews.com

Ерджан Ебатин, областен лидер на ДПС, Варна

- Г-н Ебатин, защо в сряда след дългото заседание не гласувахте листата на ДПС, а си оставихте "една нощ време", за да подредите кандидатите си за евродепутати?

- Сами видяхте, че първите две места в листата бяха единодушно приети от всички присъстващи. Имахме консенсус Филиз Хюсменова да е водач, а Делян Пеевски - втори. Но искахме да решим по-ясно лекия спор, който се получи между номинациите на третото и четвъртото място.

- Спорът за третото място се оказа между най-емблематичната организация на ДПС в Кърджали, която стои зад номинацията на Неджми Али и младежкия лидер Илхан Кючук.

- Спор е пресилена дума в случая. Неджми Али е зам.-министър на отбраната, бил е депутат и е първият представител на ДПС в Европарламента като наблюдател още преди влизането на България в ЕС. Факт е, че младежката организация на ДПС е най-голямата в Европа и неин председател е Кючук, но той все още няма опита на г-н Али. И това не е укоримо, защото опитът идва с годините.

- Изненадаха ли ви многобройните номинации на Делян Пеевски за евролистата на ДПС?

- За да си отговорим на този въпрос, трябва да погледнем през призмата на ДПС. От своето създаване Движението е единствената партия, която представя цялото многообразие на българското общество от гледна точка на етническото представяне в ръководството на партията, в парламентарната й група и т.н. Но за съжаление обществото ни не е готово хора от малцинствените групи да участват в управлението на държавата. Нашите номинации се посрещат по по-особен начин. И това е израз на тази неготовност на обществото. Г-н Пеевски не беше възприет като кандидатура за ДАНС не защото няма качествата да оглави тази институция, а само защото бе кандидатура на ДПС. Ние сме свикнали на подобен род злепоставяне и сатанизиране на хора, които са част от политиката на ДПС. По този начин се злепоставяше дълги години и почетният председател на ДПС. Хората, които си мислят, че са носители на прогресивното и които си представят, че само те в тази държава олицетворяват демокрацията, всъщност в основата си не възприемат демократичната ценностна система.

А нашата реакция по отношение на г-н Пеевски е именно защитна реакция. Защото атаките срещу него аз ги възприемам като нарушаване на неговите конституционни права и свободи. Няма нито един основателен факт срещу него. И не виждам защо той да не е в челните позиции на нашата евролиста. Скачаха срещу него по площадите, говореха срещу него всеки ден по националните медии, но никой не представи нито един факт или аргумент. Същите тези хора обаче приемат факта и не протестират, че сме имали за премиер на държавата човек, за който се казва, че е бил шеф на групировка. Това според вас справедливо ли е?

- Как ще се представи ДПС на тези избори, колко евродепутати ще имате?

- Минимум трима. Що се отнася до очакванията ми за хода на кампанията, тя ще протече по познатата формула за създаване на напрежение и предизвикване на изкуствено покачване на вота. След като основният аргумент на другите партии е кандидатурата на Делян Пеевски, това показва, че те просто не са готови със съществена платформа. И ще търсят противопоставяне с ДПС. Но ще дойде време да ви споделя факти за ролята на Движението по отношение на защитата на националните интереси на България.

- Кажете сега.

- Ще се въздържа само защото ще прозвучат много шоково. Но ДПС е направило така, щото да брани националния интерес доста повече от редица партии. И от тази, която управляваше предния мандат. Но бих искал и вие, журналистите, и политиците да се върнем към написаното в доклада на Ахмед Доган от 8-ата национална конференция на ДПС. Едно прочитане сега би било полезно и за поведението на вечните опоненти на ДПС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай