Елин: Не си правя пиар с младите

Елин: Не си правя пиар с младите | StandartNews.com

Трудно е да си млад татко и треньор, признава Топузаков

София. 234 мача за "Левски" в "А" група и 65 в Европа. Елин Топузаков дълги години бе сред най-емблематичните фигури на "Герена". Минал е през какво ли не. От отписан до капитан. Тих и скромен, Топчо винаги си е вършил работата. Сега задачата му е още по-трудна - да изведе "сините" до успешен край на един бурен сезон, като постави основите на отбор за бъдещето. От него се иска и да отмъсти на ЦСКА за трите поредни загуби в "А" група.

- "Левски" отново не можа да си осигури спокойствие преди вечното дерби - записахте две загуби.

- Искаше ми се да влезем в този мач с по-добър точков актив. Преди това играхме прилично, изглеждахме компактно и записахме победи срещу корави отбори, въпреки че някои обезцениха тези успехи. Неприятно е, но по една или друга причина загубихме дербитата с "Лудогорец" и "Литекс".

- За кой от двата мача съжалявате повече?

- И за двата. Няма по-важен или по-маловажен мач. С "Лудогорец" нямахме много шансове, ако можеше първи да вкараме тогава нещата, щяха да станат по-различни. Срещу "Литекс" създадохме доста чисти положения, очи в очи с вратаря, но ги пропуснахме. Загубихме закономерно, като прибавим и факта, че бяхме ощетени от съдиите при техните попадения.

- Мнозина определят дербито с ЦСКА като "Мачът на година", "Мачът на честта". Може ли една победа да заличи негативите, които натрупахте?

- Не, ако трябва да бъдем честни. Още повече, при този формат играхме повече от 2 дербита, а трябва да прибавим и тези за купата. Малко или много тези мачове станаха доста начесто.

Може би избледня силата на дербито

Но предвид мястото, което заемаме, предишните резултати и 100-годишната победата ще бъде поне малко морално удовлетворение. За нас като отбор и привържениците ни. Все пак това ще е последното дерби и ще се помни.
Но по принцип всеки мач носи 3 точки, независимо срещу кой играеш.

- Мисията "Европа" приключи ли?

- Реално погледнато - да. С последните два мача. Имахме възможност, нещата бяха в наши ръце, но ги изпуснахме. Сега трябва да чакаме други да бъркат, а ние от своя страна нямаме право на издънка. Не е невъзможно, но нещата са само на теория. В нашата действителност трудно ще стигнем до местата за визите.

- Казахте, че всичко зависи от вас, но се видя, че има и странични фактори.

- Така е, но не трябва да се оправдаваме. "Левски" трябва да играе за себе си и против всички. Независимо дали е домакин или гост. Да се държи на терена, както подобава на гранд. Неприятно е, когато има странични фактори и грешки, които оказват влияние на резултата. Но "Левски" трябва да продължава и да върви нагоре, въпреки несправедливостите. Знаем, че не сме в най-добрата си форма като отбор и единици, но всеки трябва да дава малко повече от себе си, за да успеем като цяло.

- През този сезон непостоянството се превърна в запазена марка на "Левски". Редувате силни и слаби мачове, на какво се дължи това?

- Най-вече на резултатите. Имахме силни мачове, но губихме, а в други не стояхме добре и печелехме. Но за един силен отбор постоянството е нещото, което го води до успехи. При нас именно това липсваше. По една или друга причина с наказания, контузии или черни серии от негативни резултати, изпаднахме в прекалено много дупки.

- С какво ще бъде по-различен "Левски" в предстоящото дерби, пак липсват играчи заради контузи или наказания?

- Гръмки обещания от мен няма да чуете никога. Футболът е само една игра. Освен раздаване и тичане, трябва да има и умения, тактика, дисциплина по постове и като цяло. Много компоненти. Ще се опитаме да подобрим доста от тях, за да можем да ни изведат до успех. Без да прегаряме и да търсим реванш. Да играем разумно и агресивно. Оттам нататък е моя задача в дните до мача да направя така, че да бъдем подготвени и всеки да знае какво се иска от него.

- Сами се лишихте от един играч - Кевин Бру?

- Това бе негово желание. Имах и разговор със селекционерът им. Той каза няма проблем за първата среща, но след това желанието на Бру бе да вземе участие във втората. Датата не е официална на ФИФА, но пък нямах моралното право да го спирам.

- Свикнаха ли играчите с новата ви роля?

- Питайте ги тях. Аз се старая да бъда справедлив. Казах им го - тези, които се стараят по време на тренировки и изпълняват съвестно указанията ми, ще имат предимство при избора на състава. Знам също така, че между треньор и футболисти трябва да има граница. И това се получава.

- Мислил ли сте, че нещата ще се развият толкова шеметно за вас? От човек, който се учи, сега сте с водещата роля.

- Никога, но така се развиха нещата. Доста ръководители и треньори си тръгнаха. Стигна се дотам, че трябваше да поема тази отговорност.

Не можеше "Левски" навръх юбилея да изпадне в пат

и да няма треньор. Друг е въпросът как се справям. На мен ми е ясно, че трябва да се постигат резултати. Те са най-важното.

- Дълго време ли мислихте, преди да вземете това решение и как бихте постъпили сега?

- Не съм се колебал. Не се притеснявах и няма да съжалявам. Ще постъпя пак по този начин, ако се върнем във времето. Защото мисля, че доста неща съм понаучил като футболист, бил съм и част и от щаба на доста треньори. Трудно е, защото сме накрая на сезона, но се опитвам нещата да изглеждат по-различно. Моментът е тежък. Доста провали записахме. Всичко, за което "доброжелателите" на "Левски" си мечтаеха да се случил - стана.

- Поехте риск с налагането на младите. Ще могат ли те да запазят мястото си в отбора?

- Темата е доста комплицирана. Имат качества, желание и левскарски дух. Спор в това няма. Цикълът е сгъстен, съперниците - силни. Трябва да внимаваме да не прегорят, но в същото време да знаят, че твърдо се разчита на тях. Нормално е да има колебание в играта им, защото преходът, който правят е труден. Затова трябва да се опитаме да ги съхраним откъм психика. Колкото и да са готови отстъпват във физиката от батковците. Но аз не избирам играчите по годините им, а по това какво желание показват. Не си правя пиар. Нито ще дам нещо на някой даром.

- Можеше ли тези момчета да получат по-рано шанс?

- Може би, но никой не си е представял, че "Левски" ще стигне дотук - да не се бори за първото място и да изпусне купата. Младите трябваше да се налагат постепенно, но пак казвам - не го правя, защото всичко е загубено. Просто така виждам нещата в момента. Старая се да правя най-доброто за "Левски".

- Има и упреци към вас, че не си тръгнахте с хората, в чийто екип бяхте.

- Аз съм от 1 година в първия отбор. Хората, които ме поканиха не бяха сигурни, че са бетон в "Левски". Така че не съм бил в нечий екип, за да си тръгна с някой. Започнах от най-ниското стъпало, без да обиждам децата си от набор 2001. Ясно ми е, че имам много да уча. Но така ще бъде, докато стана, живот и здраве, на 50 или 60 години. Тежко ми бе с хората, които се разделихме последно. Бяхме най-дълго време с тях. С Мариян и Христо пък съм играл и рамо до рамо. Имал съм колебания, но винаги съм казвал нещата на всички в очите. Не съм предал никой.

- С кой е по-трудно - децата или батковците?

- По принцип при децата, защото там се започва от А и Б. Но те пък са по-изпълнителни и дисциплинирани. Попиват всичко. Докато при мъжете би трябвало да е по-лесно. Това са хора, които са играли 5, 10 години професионален футбол. Единствено трябва да ги менажираш за всеки мач. Да, но там имаш 30 различни характера. Трябва да се стараеш да няма дрязги, забележки, сръдни. А това също е доста трудно.

- Наистина ли всичко в съблекалнята е спокойно, както твърдят играчите?

- Аз лично нямам проблеми. Говорил съм с всички поотделно, на групи, на млади, на стари, чужденци. Не ги деля по нищо. Всеки е изразил готовност и желание да бъде част от машината, която има нужда малко да се смаже и да надигнем глава.

Проблемът не е в съблекалнята, а в резултатите

- Наскоро ви се случи и радостно събитие - станахте баща. Как съчетавате ролите на млад татко и треньор на "Левски?

- Ако кажа, че отделям еднакво време и на двете - ще излъжа. Опитвам се да бъда пълноценен съпруг и баща, а в същото време да не бъркам личния живот с професионалния. Никога няма да забравя жеста на феновете след дербито с ЦСКА, когато ме поздравиха за сина ми. Трогнаха ме.

- Къде е по-трудно?

- И двете. Все пак това е първороден син. Не е второ или трето дете, за да съм подготвен. У дома всичко за мен е ново. Опитвам се да бъда полезен. Освен това максимално дълго време съм на стадиона, защото има доста работа, която трябва да свърша.

- Как виждате бъдещето си като треньор?

- Планове не си правя. Съдбата поднася всякакви изненади. Аз съм упорит и искам да продължа в това поприще, но има и какво да уча.

- От кой свой колега бихте искали да учите?

- Учил съм от хората, които са ме тренирали. От Люпко, Муслин, Мъри, Херо, да не забравя и Ели Гудман. Трябва да изминеш много път, за да си правиш сам философията, начинът на подготовка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай