д-р Тотко Найденов: Над 50 хирурзи умират от изтощение

д-р Тотко Найденов: Над 50 хирурзи умират от изтощение | StandartNews.com

"Деня на спасението" почита героите, загинали, за да живеят други

Само преди няколко дни името Григор Кумитски преброди България и стигна до последните къщи на най-малките селца. Но този път причината не бе блестящата операторска работа над поредния филм или сериал, а героичният му подвиг, който го извиси до най-достойните. Гришата се саможертва, за да спаси друг живот. Петнадесетгодишната рускиня, която той измъкна от лапите на смъртта, е жива и здрава. За младия талантлив артист съдбата реши друго. Ако човек спаси един живот, той е спасил човечеството, казват евреите. Гришата спаси човечеството! Безутешни остават приятелите, колегите му, любимата му Милена, чието покъртително писмо е истински венец на любовта им: Пиша ти, за да ти кажа едно голямо Благодаря. Благодаря, че избра точно мен да бъда майка на сина ти, благодаря, че ме научи на всичко, което зная, и че ме направи такава, каквато съм. Зная, че най-голямата ти мечта е аз и Матю да бъдем щастливи и сега искам да ти обещая, че ще направя всичко, това да е така...

На 12 юли 2012 година край Синеморец двама мъже в разцвета на силите си: Петър Тодоров и Христо Стефанов се хвърлят в морето, за да извадят давещото се момиче. Успяват да го измъкнат на плиткото, но силното мъртво вълнение "сологан" ги поглъща. Земният им път свършва, но подвигът им остава.
Тази година за единадесети път България ще отбележи "Деня на спасението". Той е посветен на хората, загинали, за да запазят нечий друг живот. Идеята за тази почит е на доктор Тотко Найденов - лекар, писател, публицист, автор на четиридесет книги. Ето какво каза той.

- Д-р Найденов, вие сте вдъхновител и създател на няколко празника, които свързваме с медицинското съсловие. Беше ли необходим "Ден на спасението", след като на 2 юни почитаме падналите за свободата на отечеството.

- Беше ми мъчно да гледам с каква ярост мнозина се нахвърлят върху лекарите. Представят ги за най-големите злодеи. Заловили някой с петдесет лева рушвет и веднага снимката му с белезници цъфва на първите страници на вестниците. Не оправдавам докторския рекет и рушвети над възрастните хора, но все пак да не забравяме, че същият този човек е спасявал животи.

На 2 юни 2005 г., когато отдаваме заслужена почит към падналите за свободата на родината ни, в съзнанието ми изплува подвигът на един незабравим съсловен герой - доктор Стефан Черкезов. Току-що завършил, само на 26 години, той е участъков лекар в с. Стрелец, Великотърновско. В късния следобед на 15 август 1963 г. младият мъж се връща от служебна командировка в Горна Оряховица. На излизане от града автобусът, с който пътува, се блъска челно в камион и избухва в пламъци. Доктор Черкезов изважда от фургона 47 души. Той също гори, найлоновата риза се е стопила на гърба му. Отказва да се качи на някоя от линейките, като дава предимства на останалите пострадали. Накрая тръгва пеш под изгарящото слънце. По пътя пада в безсъзнание. В болницата моли колегите си: Погрижете се за другите, аз умирам. На следващия ден и това се случва. Преди да издъхне, настоява пред съпругата си: "Кажи на татко, че ненапразно си е харчил парите да ме изучи - станах лекар!".
Същата есен вдовицата му Лидия, едва на 22 години, получава предложение от Министерството на здравеопазването да бъде записана без конкурс в медицинската академия. Завършва и става доцент по здравен мениджмън. Дъщеря им Антония работи като оториноларинголог в Германия. Съпругът й е немец, а синът й се казва Том.

- Да добавя, че сега болницата във Велико Търново носи името на д-р Стефан Керкезов...

- Така че под въздействие на емоциите, реших да предложа подвигът на този невероятен човек да бъде почетен. Дадох идея и за ритуала, едноминутно мълчание, да бъде пред Паметника на медицинските чинове, паднали във войните. Така започнахме преди десет години. Химн на "Деня на спасението" стана песента на Емил Димитров "Ако си дал". Синът на композитора и авторът на текста Иля Велчев дадоха съгласието си да бъде така. От миналата година със съдействието на новия началник на ВМА генерал професор Николай Петров военна музика изпълнява националния химн и "Покойници, вий в други полк минахте". Тази година това ще се случи на 14 август, петък, от 12 часа, пред градинката на Военномедицинска академия. Каним всички да дойдат и да се преклонят през подвига на героите.

- Само на доктор Черкезов ли оказвате почит на този ден?

- Не. Издирих имената на близо 130 лекари и медицински сестри, починали по време на работа. Над петдесет от тях за хирурзи, 21 от "Пирогов". Всички умират, докато извършват тежка операция или непосредствено след нея.

- Как си го обяснявате?

- Тези хора знаят, че носят отговорност за човешкия живот. Преизтощението и свръхстреса са огромни. В резултат на това получават обширни инфаркти или остри ритъмни нарушения (т. нар. "ритъмна смърт"). Десетки са лекарите, а има и сестри, които са починали след заразяване от болестите на свои пациенти. Други губят живота си при катастрофи с линейки на път към болния. Покъртителен е случаят с операционна сестра Радина Стоева от "Пирогов". В това лечебно заведение има три сестри, починали непосредствено след работа. На 32-годишната Радина й предстои сватба. Изкарва слято нощно и дневно дежурство, на тръгване към къщи пада пред трамвайната спирка и издъхва. Сестра й, долетяла от Канада, за да играе сватбено хоро, ще трябва да я изпраща до гроба. Ще си спомним и за още една операционна сестра. Стефка Димитрова от Пловдив е алпинистка. По време на излет в Карловския балкан забелязва високо на скалите, над хижа "Рай", катерач, оплетен във въжетата. Качва се да му помогне, но няма никакви съоръжения. В един миг и двамата литват в пропастта...

- "Деня на Спасението" не е посветен само на медиците, нали?

- Не, почитаме всички наши сънародници, загинали при спасяване на човешки живот. Минния спасител от Мадан Илия Щинков например през годините е вадил десетки затрупани в забоите свои колеги. Дни преди да се пенсионира, скала смазва главата му. Нека си спомним и за юношата футболист от Свищов Юлиан Манздалов. Той вади няколко дечица от падналия в река Лим автобус, докато накрая сам се удавя от изтощение и премръзване. Полковник Вълко Вълков, пенсионираният началник на РДВР-Видин, спасява нападнат от бандити младеж, но е намушкан смъртоносно в сърцето. Матросът старшина Димитър Димитров загива, като изхвърля пламнал детонатор от трюма на кораба си, пълен с мини и торпеда. Така спасява не само огромното съоръжение, но и 57 свои колеги.
В този дълъг и респектиращ списък непременно трябва да посоча най-значимата лекарска фамилия у нас - Хекимовия род от Златоград. Той е дал на България пет докторски поколения и пет жертви в името на професията.
През 1936 година Родопите са обхванати от мащабна епидемия от чума, останала в историята като "Чумавото". Цели райони са обезлюдени. Тогава братята Димо и Стоян Хекимови се заразяват от свои пациенти и умират. Родственикът им Георги Димов пък обикаля селата с кон, за да достави лекарства на болните. В резултат на това се заразява от жълтеница и умира. Тогава е на 51 години, оставя девет сирачета. Братовчедите хирурзи Божидар и Кирко Хекимови умират по един и същи начин - от масивен инфаркт след извършена тежка операция. Единият е на 42, а другият на шестдесет години.
На 22 август тази забележителна фамилия ще се събере на родова среща в Златоград. Потомците ще почетат героите.
Не трябва да пропускаме медицинската сестра баронеса Юлия Вревская. Тя е доброволка в Освободителната война. Умира в Бяла, Русенско, заразена от коремен тиф от войника, за когото се е грижела. Макар че не е наша сънародничка, тя също е редно да бъде причислена към свидните жертви.

Мотото на средновековните лекари е: "Светейки на другите, изгарям", а емблемата им - запалена, смаляваща се от пламъка свещ. За съжаление много от сегашните млади медици не знаят нищо за нашите учители и основоположници. Народ и съсловие, които не познават историята си и нямат духовност, са обречени на забвение и изчезване. Не бива да го допускаме и това е една от целите на Деня на спасението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай