Д-р Майкъл Луц: За 3 г. изследвахме 500 бременни за Даун

Д-р Майкъл Луц: За 3 г. изследвахме 500 бременни за Даун  | StandartNews.com

Преди дни д-р Майкъл Луц, главният изпълнителен директор на "Лайфкодекс", бе в България, за да сподели немския опит при внедряването на неинвазивните пренатални тестове в клиничната АГ практика. Както и възможностите за реимбурсирането им от НЗОК. У нас вече се прави съвременният пренатален тест, който позволява още в 9-ата седмица да се открие със сигурност дали бебето няма да се роди със синдрома на Даун. "Стандарт" попита д-р Луц колко българки са се възползвали от шанса да карат спокойна бременност? И потърси от него германско ноу-хау за справяне с наболелия проблем на здравната ни система - младите лекари, които заминават с еднопосочен билет.

- Д-р Луц, откога и в България се прави пренаталния тест за Даун?

- Тестът се прилага в България от края на 2012 г. Оттогава сме изследвали и анализирали около 500 проби на пациентки в страната. И в момента сме в процес на подготвяне на трансфер на технология към България, нещо, което ще се случи след 9 до 12 месеца.

- България е заплашена да остане без лекари, тъй като младите медици масово емигрират. Как Германия е решила този проблем?

- В Германия всъщност има по-малко млади лекари, отколкото техни колеги, наближаващи пенсия. Заради недостига им сме разработили различни схеми - от привличане на специалисти отвън през различни инициативи, които да ги задържат в по-малките населени места, до работа на непълно работно време. Освен това имаме добри политики спрямо младите лекарки. Например - осигуряват се забавачки за децата им.

- Виждате ли България като добра страна за рехабилитация на пациенти от ЕС?

- Доколкото имам впечатления, тук има много добра медицинска общност, много квалифицирани лекари и съм убеден, че има и добри условия за обучение на младите лекари да полагат такива рехабилитационни грижи. Да, смятам, че има такива условия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай