Д-р Деянов още е влюбен в китарата

Днешният професор бе част от най-успешния български поп дует "Докторите"

Д-р Деянов още е влюбен в китарата | StandartNews.com

Сигурно изглежда нелогично. Или глупаво. Не, направо не е за вярване. Има един човек, на когото плащали по четиристотин лева, за да пее двадесетина минути, а за да работи цял месец като лекар, му давали 175. И той избрал второто. На всичкото отгоре същият този странник днес никак не съжалява за решението си. Сигурно защото междувременно стана професор, телевизионен водещ, писател, издател на вестник и списание "Здравословно" и председател на едноименното национално движение. Като всеки отличник докторът тъче на много станове. Това го прави много богат, но преди всичко духовно.

Да обикаля света е другата страст на доктора. Казва, че за тази работа не трябват чак толкова много пари, а повече желание, нагласа в психиката и пренастройка на ценностната система. Бил е вече на водопадите "Игуасо" между Бразилия и Аржентина, Ниагара, а наскоро се поклонил и пред светините в Йерусалим. Плод на тези му пътувания е книгата "Да реализираш мечтите си", която излезе наскоро. Засега част първа.

За много от телевизионните зрители Христо Деянов е добър познат. Нещо повече. Желан приятел. Вече единадесет години той е на телевизионния екран всяка вечер от понеделник до четвъртък. Благодарение на предаването му "Здравословно" стотици хиляди българи се срещат и съветват със светилата на родната медицина. Професорът вече е обиколил няколко пъти България, спирал е в много села и градчета, за да чете лекциите си, посветени на здравословния начин на живот. Радва се, че навсякъде го посрещат като месия - с хляб и сол, и препълнени читалищни салони. Страхотно преживяване. Няма цена. Затова тези му просветителски акции са напълно безплатни. Подчинени на формулата: Щом Господ ти е дал, трябва да му върнеш повече. А Всевишния настина е бил щедър към Христо Деянов. Още от първия ден. Спуснал го е на пъпа на София. На култовата улица "Шейново". Добро място да започнеш живота си. Веднага започнал да свири на китара, защото установил, че това е най-краткият път да покажеш себе си и да се харесаш на околните. Нямал никакво колебание за бъдещата си професия. Знаел, че ще бъде лекар като сестра си Мая. Не бил обладан от никакви болезнени амбиции. Не живеел със самочувствието, че ще открие лекарство против рака, не го съблазнили модерните специалности гинекология и хирургия. Христо просто искал да бъде лекар. И станал.

Кюстендил се оказал градът, в който го отвяло задължителното тригодишно разпределение. Чувствал се значим. Всяка сутрин, докато вървял към кабинета си, поне двадесетина души на улицата с уважение го поздравявали: Добро утро, докторе! И все пак нещо непрекъснато бунело съзнанието на младия специалист. Напомняло за себе си като камъче в обувката. В последните години на следването една среща се оказва почти фатална за бъдещия лекар. Георги Денков също е студент по медицина и също безумно влюбен в музиката. Групата "Пулс", която създават в института, започва да печели всички студентски самодейни фестивали. На един преглед в Габрово през 1988 година обаче за първи път се появява съкратеният й вариант - дуетът Христо Деянов-Георги Денков. Успехът им е колкото голям, толкова и неочакван. Първа награда и много ура от публиката.

Докато прибират инструментите си, развълнуваните вече почти доктори не забелязват, че до тях е застанал невисок мъж. Той им подава бележка със ситно изписани цифри. Обадете ми се в София.

Човекът е шефът на журито Борис Карадимчев. А в столицата известният композитор прави на новите си приятели изключителен подарък. Дава им да запишат култовата си композиция "Бяла тишина". Същата, която двадесетина години преди това в изпълнение на Георги Минчев и "Щурците" печели най-престижния конкурс за българска песен "Златният Орфей".

Христо и Жоро са вече лекари, но това знаят преди всичко пациентите им от Кюстендил и Елин Пелин. За България на меломаните двамата са звезди на поп музиката. Композират, ходят по турнета, пеят, чакат ги зад сцената. Понякога докато мести слушалката по тялото на някой болен, д-р Деянов чува по радиоточката собствения си глас. Пее. В елитния бар на кюстендилския "Балкантурист" вариететната програма е подготвена от него. Той е и звездата на шоуто. Какъв е тоя доктор, който цяла вечер свири по баровете, а през деня е дошъл да лекува, подхвърлят зложелателите. Другите, които го познават обаче, високо ценят качествата му на медик. И все пак истината няма как да не бъде погледната в очите. Фактът си е факт: Халтурите са доходни и приятни, а сравнена с тях лекарската заплата - срамно малка. За година докторът напуска кабинета, за да се насити на сладостта, в която живее свободният артист. Дуетът пътува в Полша, Унгария, СССР, Чехословакия. Георги Денков вече окончателно се е отказал от медицината. Агитира и своя приятел да направи същото. Предстои им нещо наистина страхотно - гастрол по луксозните лайнери, пътуващи между Германия и Швеция. И точно в този момент най-успешният тогава мъжки дует се разпада. Христо Деянов се връща там, където винаги е знаел, че ще бъде - в лекарския кабинет. Специализира трудова, обща и вътрешна медицина, хранене и диететика, превантивна кардиология, здравен мениджмънт. Това не му пречи през 2000 година да издаде първия си авторски албум, а след това до 2007 година още два с общо 50 авторски песни. Явно успешни, след като непрестанно звучат в ефира.

"Здравословно" от екрана

Преди единадесет години Христо Деянов влиза в една телевизия като музикант. Канят го да разкаже за първия си самостоятелен албум. След интервюто се срещна с шефа на СКАТ. Говорят за музика, медицина и телевизионно предаване, на което да гостуват лекари. Съпругата на д-р Деянов измисля името му: "Здравословно". Първият гост е проф. Божидар Попов, който говори за диети и свири на тромпет. Оттогава през студиото на "Здравословно" е минал елитът на българската медицинска наука. Зрители звънят чак отвъд океана, а мнението на специалистите и зрителите от различни страни е, че такова предаване няма по света.

Лекарят: Солта е тихият убиец и отрова

Всеки трябва да прави поне хиляда бързи крачки на ден, съветва специалистът

- Проф. Деянов, от въпросите на зрителите може би ви става още по-ясно колко болна е нашата медицина? В много случаи болният е обречен. А казват, че българските специалисти са добри. Как да си обясним този парадокс?

- Моята цел е от екрана всячески да повиша доверието към българския лекар и медицина. Защото то се руши и от медиите и разни антиваксинални и алтернативни движения, които проповядват недоказани, лаически и ненаучни твърдения, с които въздействат върху психиката на измъчения български народ. Това са секти, които убеждават хората да не ваксинират децата си. Лидерите им твърдят, че лекарите са купени от фармацевтичните фирми, че участват в някаква световна конспирация, която има за цел да намали населението на земята. За целта убива милиони чрез ваксинации. Лошото е, че хората, които се доверяват на тези нелепости, никак не са малко. Да не говорим за врачките и баячките, които се гаврят с мъката на болните. Според мен грешката на нашите лекари е, че нямат навика да обясняват малко повече на пациентите си. Преглежда добър специалист, например, светило. Диагностично всичко е точно направено, но докторът не обяснява на болния какво е установил, какви са рисковете за в бъдеще, какво да прави. Човекът излиза в недоумение, с една рецепта.

- Вие имате свой т.нар. Народен здравен университет академия "Здравословно". Какво се крие зад тези иначе доста претенциозни фирми?

- Много път и стотици срещи с хиляди българи. Обикалям цяла България. Бил съм вече в над 120 малки и големи населени места. С много хора сме си стиснали ръцете, а консултациите са били напълно безплатни.

- От какво най-много се интересуват хората?

- Профилактиката на сърдечно-съдовите и онкологични заболявания. Питат за хипертонията, диабета, рака, болките в гърба, коленете и кръста...

- Кажете някои основни правила, които трябва да спазваме, за да съхраним здравето си.

- 65 на сто от българите най-често умират от сърдечно-съдови нарушения и близо 20 на сто от онкологични заболявания. Събрани заедно, тези две групи правят 85 процента. Можете да си представите колко живота ще бъдат спасени, ако чрез адекватна профилактика и правилно лечение тази смъртност се понижи с няколко процента. Това ще означава десетки хиляди спасени човешки живота всяка година.

- Как да стане това?

- С високата лична здравна култура. Голяма е вредата от цигарите и неправилното хранене. Затлъстяването и нарушението на липидната обмяна, обмените нарушения, хипертонията, захарният диабет, т.е. трите основни елемента за атеросклерозата, основния убиец на хората в индустриалните страни по света.

- Какво трябва да правим, за да удължим живота си?

- Без да ги подреждам, ще кажа - да се намали соленото. Всяка домакина трябва да се приучи на това. Българките тровят семействата си със солени ястия. Това се възприема и от децата. А в света има едно понятие солева култура, която трябва да се налага още от ранна възраст. Следващото е да се намали консумацията на месо и месни продукти. И то до минимум. Най-вече свинското и тежките животински мазнини с много холестерол. Алкохолът също да се ограничи. Прекалено висока консумация носи риск от захарна болест. На младини не мислим за това, но късните последствия са страшни. Много важна е физическата активност. На ден всеки от нас трябва да прави поне хиляда по-големи крачки. Това е около километър. Хубаво е човек леко да се изпоти, за да има тренировъчен ефект за сърцето.

- Тези дни издадохте нова книга "Да реализираш мечтите си". В нея лекаря го няма, превърнал се е в писател и пътешественик. Помните ли първата страна, в която сте били извън родината.

- Албания. Баща ми беше един от най-известните български хидроинженери. Поканиха го там на работа. Живяхме две години. После отидохме в Алжир и Сирия. На връщане минахме през Европа.

- Най-впечатляващото място?

- Водопадите "Игуасо" между Бразилия и Аржентина. А ми се иска да посетя Индия, Централна Африка и водопада "Виктория", Перу, Мексико, Австралия, Нова Зеландия, мегаполисите Шанхай, Хонконг, Куала Лумпур, Банкок, Сингапур и т.н. Мечтата ми е да да стъпя на Южния полюс и да видя Земята от космоса.

- Нито синът, нито дъщеря ви станаха лекари. Това обаче не им попречи да спечелят популярност, която надвишава вашата...

- Истината е, че те нямаха желание да стават лекари, въпреки че щях да ги уредя да работят при най-добрите в бранша. Не съм ги и натискал за музиката. Дъщеря ми Лилана още много малка участва в един конкурс на радио София. Чух по новините, че е спечелила награда, а въобще не знаех, че се е записала. А когато синът ми, известен като Скилъра, стана световен шампион по бийтбокс, направо бях на седмото небе, защото знам какъв огромен труд и талант се крие зад това постижение. Той първи популяризира този тип музика в България. А наскоро тримата, семейно така да се каже, вече направихме песен.

- Били сте на крачка от решението да останете в Канада.

- Като че ли повече търсих повод да не го направя, въпреки че ми осигуряваха работа в Институт по трудова медицина и около 3000 долара заплата. Трябваше обаче да се разделя със семейството си за поне две години. Не можех да го направя. Оправдах се с факта, че там е много студено и побързах да се върна. За което никак не съжалявам.

Това е проф. д-р Христо Деянов. Прилича много на многоръкия Шива. Но въпреки че лекува, пише, пътува и говори по телевизията, той е най-щастлив, когато дрънка на китара. И щом изпод клавишите на пианото се ражда поредната му песен. Следващите три дни Деянов е императорът на света. Струва му се, че земята е спряла и всички слушат новото му творение. Не е така, разбира се. Илюзия. Но нали животът е точно това. Много илюзии и още повече любов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай