Докато другите обещават, аз правя нещо реално за хората

Докато другите обещават,  аз правя нещо реално за хората | StandartNews.com

Мога или да се изложа, като всички досега, или да остана в историята като човека, изпълнил със смисъл президентската институция, казва Веселин Марешки

- Търсим подкрепа от всички свободномислещи българи, на които им е писнало от картели и монополи
- Човек трябва да живее живот, полезен на другите
- Не търгувам с горива, а правя революция с цените им

Веселин Марешки е предприемач и общественик, популярен с нетрадиционните си ходове както в бизнеса, така и в публичния живот. Роден е преди 49 години във Варна, учил в Москва. Собственик на веригите Аптеки "Марешки" и отскоро на бензиностанции под марката "VM Petroleum". Появата на името му в някой бизнес се свързва най-често с типичния за него дискаунт стил - качествени стоки на доста по-ниски цени от конкуренцията. В последните шест месеца, с "VM Petroleum", Марешки направи истинска революция с цените на горивата, успявайки да поддържа нива от 25-30 стотинки под останалите участници в този сектор на икономиката. Така Варна се превърна в "Най-добрия град за зареждане с гориво в България". Само преди десетина дни бизнесменът окончателно обяви кандидатурата си за президент на Република България - идея, която беше лансирана първо от почитателите му във Фейсбук. Само преди месец той бе определен като "Явление в бизнеса с голямо обществено значение" на годишните награди за постижения в бизнеса.

- Г-н Марешки, от славата на дискаунтър до кандидатурата за президент какво е общото между двете неща? Не са ли твърде далечни бизнесът и Президенството?
- Напротив. Изключително са близки. И най-голямата прилика е, че трябва да се работи в полза на хората. Близо четвърт век бизнесмоделът, който налагаме в нашата работа, е обърнат към потребителите. Продаваме на ниски цени, за да може хората с икономисаните пари да си позволят да си купят повече неща със семейния бюджет. Президентът е глава на нацията - обединител, както пише в конституцията. Тоест - той трябва да е най-загрижен за хората и да прави всичко възможно те да се чувстват добре.
- Но функциите на президента са предимно представителни. Как ще направите нещо съществено?
- Първо, функциите на президента съвсем не са представителни. В правомощията му влизат ред възможности, чрез които е възможно да се въздейства пряко върху обстоятелствата и в полза на народа. Като започнете от възможностите да свиква парламента, да съставя служебните кабинети, да променя конституцията и завършите с факта, че може да подписва международни договори. Да не влизаме сега в детайли. Най-важното, което президентът има обаче, е трибуната - възможността да бъде гласът на народа, да говори от името на хората и по-този начин да им бъде полезен. Затова е нужно за президент да бъде избран човек, който може да изпълни със смисъл тази институция. Не както досегашните държавни глави - да остане просто едно име в статистиката.
- Кой ще ви издигне и кой ще ви подкрепи за поста?
- Хората ме издигат. Инициативата да се кандидатирам дойде от тях. От тези, които видяха, че правя нещо в тяхна полза. Кой ще ме подкрепи - пак хората. Тези, които усещат, че има начин да се работи за тяхно добро. Без да бъдат ограбвани, унижавани и пресирани от монополите и картелите. В едно интервю наскоро казах, че ако бъда избран за президент, ще малтретирам всеки, който си позволява да мародерства българския народ и да богатее безконтролно на гърба на беднотията и недоимъка му. Няма да се крия зад липсата на правомощия и тем подобни. Когато имаш желание - намираш и начин. Аз искам да бъда полезен на хората, защото, както казва Гарибалди: "Да се роди, да живее, да яде, да пие и накрая да умре може и насекомото. Човек трябва да живее живот, полезен на другите." Ако бъда избран има две опции - или да се изложа, като всички досега, или да остана в историята като човека, изпълнил със смисъл президентската институция. Единствената цел да участвам в тази надпревара е, ако мога да постигна второто.
- Навлизането в търговията с горива често е определяно от конкурентите ви като евтин пиар и кампания.
- Първо - нека да се уточним. Аз не търгувам с горива - аз правя революция с цените им. Спомнете си колко струваха бензинът и дизелът, преди да навлезем на пазара миналия октомври. Бъдете сигурни, че и до ден днешен щяхте да плащате около 2 лв. за литър гориво, ако не бяхме се появили ние. То се и видя нагледно. Когато ние продавахме под 1,50 лв., конкурентите ни от едни и същи вериги даваха цени с над 30 стотинки разлика между Варна и София, например. Нашият бизнес модел се оказа успешен и до момента в 4 области - Варненска, Бургаска, Габровска и Великотърновска, вече цените са такива, каквито трябва да бъдат. А само от откриването на първата ни бензиностанция до момента изчислихме, че спестяваме на домакинствата около 100 милиона лева на месец. Тези пари влизат в икономиката - дали ще си купят сирене от кварталното магазинче, или подарък за децата си, има още търговци, които реализират обороти и печалби. Да не говорим, че с нашата поява във Варна, например, се е повишило потреблението на горива, респективно и държавата получава по-високи приходи от акциз и ДДС.
- Не казахте за евтиния пиар.
- Тази теза беше лансирана, когато имахме само една бензиностанция във Варна, но въпреки това предизвикахме фурор и имаше огромен медиен интерес. Като опровержение ние отворихме още 4 обекта - вече сме във Варна, Айтос, Габрово, Свищов и Горна Оряховица, и продължаваме да се разширяваме. Скоро ще отворим в още 5 града. Инвестирали сме над 10 милиона до момента. Това не е евтино, нали? Нито пък е лесно.
- Със сигурност...
- Тогава дали е евтин пиар? С много по-малко пари можеш да получа много повече присъствие по медиите, ако кандидатурата ми за президент беше самоцел. Вместо това аз инвестирам в нови обекти, в оборудване, в ресурси. Ако беше толкова евтино и лесно, предполагам, че и други щяха да се сетят и да го направят. Аз показах как става, но пак никой не го прави. Явно през всичките тези години на прехода никой не е посмял да се изправи срещу картелите и монополите, защото е доста скъпо, трудно и най-вече страшно. За да направиш това, трябва да си силен и свободен човек, който има желание и е готов да живее и работи в полза на хората. Ще бъда най-щастливият човек, ако се появи друг, който да свърши тази трудна и опасна работа. А аз да си гледам семейството, бизнеса, спокойствието и да се радвам на ниските цени на горивата. Защото това, на което съм подложен в момента като натиск и напрежение, не всеки може да издържи.
- На какво сте подложен и от кого?
- Това не е важно в момента. Важно е да се прави нещо, от което хората да бъдат доволни. Аз съм избрал пътя си и ще го следвам. Да - на моменти ми е тежко, но нима на онези революционери, които са се борили за Освобождението на България, да им е било леко? Понякога трябва да има луди глави, които да покажат, че има и друг живот, освен постоянното ограбване на народа. Грабят се стотици милиони, но по-важното е, че така се спира развитието на икономиката. Ще ви дам само един пример за бруталното мародерстване над хората - да продаваш бързооборотна стока като автогаза с 50% надценка, каквато е ситуацията в София. Ние правим реално нещо - спестяваме пари на хората и бизнеса. Едно семейство пести между 500 и 1500 лв. годишно, а фирмите - от няколко хиляди до неколкостотин хиляди, в зависимост от потреблението.
- Разбирам, че ще разчитате на подкрепа от страна на хората, но все пак имате ли представа колко е голяма тя? Ще търсите ли и подкрепа от големите партии за кандидатурата си?
- Срещите с хората, писмата и отзивите, които получаваме, показват, че почти всички българи ме познават и голяма част от тях одобряват това, което правя. Радвам се, че извършеното е оценено. Колкото до подкрепата от политически субекти - търсим подкрепа от всички свободномислещи българи, на които им е писнало от картели и монополи. Имаме едно условие - ще държим, освен чисто политическата подкрепа, да получаваме и такава за повече действия и инициативи, които да помогнат на хората. Не искам да битуват определения, че се кандидатирам заради власт или пари. Ако беше така - щях да се опитвам да търся начин да вляза в изпълнителната власт.
- Събирате и подписи за референдум, на какъв етап сте?
- Нашата подписка всъщност е възможност за хората сами да кажат искат ли ниски цени на горивата. Достатъчно е да се подпишат и с това да потвърдят, че са съгласни да се въведе регулация и да се осигурят постоянно ниски цени. Могат да го направят в нашите пунктове и чрез интернет страницата на референдум 2016. Има още няколко дни до крайния срок, така че който желае - може да се подпише в аптеките и другите ни обекти. В крайна сметка - хората са тези, които ще решат какво да бъде бъдещето им. Ако позволите да перифразирам една българска народна поговорка - "никой не е по-голям от народа".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай