Диктатури и бедност предизвикаха бежанската криза

Диктатури и бедност предизвикаха бежанската криза | StandartNews.com

Българските зидари превъзмогнаха проблемите си по един прекрасен начин

Беше ясно, че тази мигрантска вълна ще се стовари върху обществата ни, казва д-р Ремзи Санвер

Д-р Ремзи Санвер е роден през 1970 г. в Истанбул, професор е по икономика в университета Билги в Истанбул и е бил 4 години ректор на този университет. Завършил е индустриално инженерство. Има дисертация по икономика. Практическите му занимания са по теория на игрите - математически модели на социалните системи. Гост-преподавател е във френски университети. Стар Велик Майстор на Великата ложа на Турция. От октомври месец ще поеме поста директор на изследователската дейност на Националния център за научни изследвания на Франция. Семеен, с близнаци.

* Трябва да се научим да живеем заедно, без значение на различните си култури

* Движенията против толерантността са се обявявали срещу нашата общност

* Свободното зидарство има своята роля в решаването на хуманитарната криза

* Не търсете корените на масонството в една, единствена традиция

* Братството преформира в много положителен смисъл дори отношенията с баща ми

* Младото поколение е възприемчиво към посланията ни

* Масонството е общество със своите собствени, вътрешни тайни

- Г-н Санвер, в Старосел се проведе международен форум на Обединената Велика Ложа на България, с участието на масони от всички балкански държави. Каква бе целта му?

- Благодарение на прекрасната организация на Обединената Велика Ложа на България, се събрахме тук като свободни зидари – представители на различните балкански страни, а така също и личности, представляващи различни нации, различни култури, но които вярваме в едни и същи идеали на човечността.

- Само преди месеци българските масони се обединиха след години на спорове и конфликти. Какво поражда разделението в една общност, за която се казва, че е платформа на свобода, толерантност, любов и равенство?

- Смятам, че българските масони извършиха едно прекрасно дело. Те дадоха пример как идеалите на масонството могат да бъдат приложени на практика в живота. Вашият въпрос е добра илюстрация на ценностите и идеалите на свободното зидарство за човешкото общение, за личностните качества на неговите членове и обществото като цяло. Илюстрира как свободното зидарство има своите ценности за човешките отношения, за личностите и обществото. Но това не означава, че всички тези идеали могат да бъдат приложени директно и незабавно в живота. Свободните зидари са личности, които се стремят към съвършенство, но това не означава, че те са перфектни. Така че, нормално и разбираемо е, че човешките недостатъци могат да намерят отражение и в свободното зидарство. Но нашата цел е да превъзмогнем тези проблеми, тези недостатъци.

Нормално е, случвало се е и преди в масонството, в първите години след създаването на Велики Ложи да възникнат подобни проблеми – това е като израстването на едно дете. Българското масонство си имаше своите проблеми, но българските зидари ги превъзмогнаха по един прекрасен начин.

- "Франкмасоните трябва да са най-верни синове на своето отечество, но заради своите международни контакти са най-подходящи да разясняват недоразуменията между народите" - цитирам ви почти пълно извадка от скоро открит ръкопис на българския възрожденец Г.С.Раковски. Съгласен ли сте с тази роля на братята-зидари и ако да, до колко тя е актуална и днес?

- Бих искал да започна, правейки две бележки – първата е, че любовта при свободните зидари може да бъде разглеждана като серия от концентрични кръгове. Първият кръг е любовта, която свободният зидар изпитва към самия себе си. Следва вторият кръг - собственото му семейство. Следва любовта, която изпитва към народа си и накрая - към цялото човечество.

Започвайки от най-вътрешния кръг, се тръгва към по-външните кръгове. Ако не обичаш себе си, няма как да обичаш семейството си, ако не обичаш семейството си, няма как да обичаш своя народ и ако не обичаш собствения си народ, няма как да обичаш човечеството. Трябва да разглеждаме любовта, която изпитват свободните зидари, като опит за разпростирането й върху цялото човечество.

Втората ми бележка е, че свободното зидарство е универсално по отношение на своите ценности, но то не е международна организация. Още по-малко то е една политическа организация.

От друга страна, свободното зидарство дава възможност на интелектуалния елит на различните народи и държави да общува, да се събира в дух на чудесно разбирателство помежду си. Смятам, че това е една много важна стъпка към по-широкото разбирателство между нациите и народите. В този смисъл аз бих се съгласил, че свободното зидарство служи за обединяването на различните народи, но не заемайки политически позиции, а по-скоро чрез обединяването, чрез събирането на едно място на елитите на различните нации.

Старият Велик Майстор на Великата Ложа на Турция Ремзи Санвер и Великият Оратор на ОВЛБ Михаил Димитров отделиха време за интервю за в. Стандарт

- Как според Вас светът се озова пред това варварство в Близкия изток спрямо хора и исторически светини от времето преди Христа - информационните агенции постоянно съобщават за нови жертви, а преди дни поредните древни храмове в Палмира са унищожени, както впрочем и храмът на Бел, ползван през вековете и за черква, и за джамия?

- Има много болка по света. Има много бедност. Може би трябва да си зададем въпроса защо хората подкрепят тази бруталност. В много части по света има много хора, които са останали без всякаква надежда за бъдещето си. Те няма какво да губят, защото просто нямат нищо. В други части на света има хора, които живеят в изключително охолство или просто в богати общества. Съществува едно шокиращо неравенство. И смятам, че това е в основата на нечовешките страдания, на които се подлагат едни хора от други хора. А защо последните се присъединяват и прибягват до подобни действия? Ако човек няма какво да губи, то той е в състояние да направи всичко.

- Българският премиер Бойко Борисов заяви преди дни, че Европа е изправена пред огромна хуманитарна криза, бившият министър на отбраната Ангел Найденов сравни случващото се по мащаби с Втората световна война. Но общото усещане е, че гласовете от Балканите не се чуват в сърцето на ЕС, защо?

- Преди няколко дни в турската преса имаше една снимка на безжизненото телце на 3-годишно дете, което бе намерено удавено на брега. Неговите родители са бягали от сраженията. Факт е, че ние в момента преживяваме една много тежка хуманитарна криза. На нея може да се противодейства само чрез разпространението на човеколюбие и всеобщите ценности. Необходимо е да подкрепяме мултикултурализма. Трябва да превъзмогнем понятията „ние" и „те". Като човешки същества можем да принадлежим към различни култури, да имаме различни начини на живот, но трябва да се научим да живеем всички заедно. Не мога да си представя защо гласът на Балканите не е чут. Това е по-скоро един политически въпрос. Но за да се разреши хуманитарната криза, изходът е в един общочовешки подход към нея. Не само политическите средства могат да решат този проблем. Но и чрез внедряването на общочовешките ценности в обществото. В този смисъл свободното зидарство има своята роля, която трябва да играе.

- Ако свържем бежанската вълна, трагедията на хилядите хора, напуснали родните си места, с т.нар. "ефект на пеперудата", къде за пръв път са трепнали крилете на тази криза?

- "Ефектът на пеперудата" има отношение към взаимосвързаността на събитията. Това означава, че едно малко действие може да предизвика сериозни последствия. По отношение на бежанската криза няма такъв ефект. Беше много явно, очевидно, че това ще се случи. От много години в Близкия изток се появяваха радикални политически движения. Диктатури, които са били подкрепяни, доведоха до една очевадна бедност на народите. И беше ясно, че тази мигрантска вълна ще се стовари върху обществата ни. И ние всички носим отговорност за това – политическа и морална.

- Може ли човечеството да се надява, че в този момент или дори по-рано някъде се е зародил обратният ефект - решаването на конфликтите?

- Не смятам, че обратният ефект е налице все още. Ако имате предвид обратната вълна на мигрантите – това не е решението. Ние трябва да променим нашето разбиране за обществото като такова. Трябва да поставим общочовешките ценности над политиката. И да постигнем обединяващ поглед върху обществото. Това е въпрос на култура, на образование и най-важното е, че това отнема време.

- Известно е, че при вас, масоните, не е прието да говорите за политика, религия и бизнес-отношения, но политиката, религията или икономическите връзки влияят в по-голяма степен върху разделението на човечеството?

- Всички те разделят обществото. Има едно неразбиране – свободното зидарство като институция изключва разговорите за религия, политика и бизнес. Като институция масонството не заема позиция по нито един от трите въпроса. Но свободните зидари, самите те, са представители на елитите на своите държави. И като такива те имат собствени вярвания, разбира се имат и собствено място в икономиката и политиката на своите държави. Но те не се намесват в обществото като масони, а като отделни личности - членове на същото това общество.

- Вашият баща е масон, а Вие сте бил посветен на 19 години, казвате в своето телевизионно интервю пред Haberturk.

- Да, така е.

- Кое е по-силно - родителското доверие или братската верига?

- Обикновено в човешкия живот не съществува само една причина за дадено събитие. Ние биваме формирани от нашето семейство, обществото също играе голяма роля във формирането ни като личности, училището. Формира ни и професията, която упражняваме. Има много елементи, които са ме формирали като личност. Разбира се, ролята на семейството при формирането на личността е много важна. Това, че станах свободен зидар е благодарение на моето семейство, на моя баща. Но в последствие моите отношения в зидарството надскочиха тази чисто роднинска, синовна връзка. Даже бих казал нещо повече – братството преформира в много положителен смисъл дори отношенията с баща ми.

- Как и защо един млад човек избира да отделя време за древни символи и ритуали?

- Светът става все по-материалистичен. Хората водят много напрегнат и забързан начин на живот. Много малко време отделяме на своето вътрешно просвещение към околните. В такъв един свят символичната концепция на масонството, традициите, които съдържа в себе си са добра възможност за младите хора. И между другото, убеден съм, че младите хора го приемат. Мога да говоря само от позицията си на турския опит. Факт е, че ние приемаме много млади хора в нашите редици. А и когато съм в България виждам, че съм заобиколен от много млади братя. Мисля, че младото поколение е възприемчиво към посланията на свободните зидари.

- Вие сте учен, университетски преподавател по икономика - има ли интерес от ваши студенти към свободното зидарство? Канили ли сте ваши възпитаници да споделят идеите на вашата общност?

- О, разбира се. Много от моите студенти знаят, че аз съм Стар Велик Майстор. Имал съм много положителни, съдържателни разговори с моите студенти. А някои от тях се присъединиха към свободното зидарство.

- Вие ги посветихте?

- Не, аз лично не съм ги инициирал, но съм бил причина те да се присъединят към него. Никога не съм канил или предлагал на някой от възпитаниците ми да стане масон. Те трябва да проявят желание, те трябва да поискат. И ако искрено пожелаят – аз ги представям на съответната ложа за прием.

- Къде според Вас са корените на масонството - от времето на Ной, древен Египет, при Богомилите или в Шотландия? Или другаде?

- Има една много древна човешка традиция – да се мисли чрез символи. И тя е намерила своето отражение в много части на света. В различни времена на човешката история. Вие дадохте няколко примера във въпроса си. Но ако погледнете и към Анадола – съществува т.нар. суфиската традиция. И всички са следствие на едно и също начало. Смятам, че свободното зидарство е универсалното практическо приложение на тези традиции. Не бих казал, че корените на масонството се намират в една, единствена традиция. Но това е традицията за мислене чрез символи, която е характерна за цялото човечество.

- Защо най-често символите на масонството се откриват върху сгради и религиозни храмове, без значение на вярата и епохата им на издигане?

- Както знаете, повечето масонски символи са общочовешки символи. Не може да се сложи разделителна линия между масонските символи и чисто човешките символи. В допълнение към отговора си на предишния въпрос ще добавя, че масонството наследява тази символична традиция на общочовешки символи, които са реинтерпретирани от свободните зидари. Ние обаче в никакъв случай не можем да претендираме за собственост върху тези символи.

- Какво налага появата на философското, т.нар. спекулативно масонство и има ли и днес още ложи, в които членуват само представители на строително-архитектурните професии?

- Ако се вгледате в институционалната история на развитието на свободното зидарство, виждате като начало т.нар. оперативни ложи или ложи на оперативните зидари. Това са тези, които практикуват занаята. И които на някакъв етап във времето, в хода на историческото им развитие, започват да приемат интелектуалци, които не са били оперативни зидари. Но тези интелектуалци са принадлежали към тези символични традиции. Това е довело до една много интересна интелектуална трансформация на обществото при която тези общности от каменоделци, наричани оперативни масони, са станали основата на т.нар. днес символично или спекулативно масонство. То по своята същност е символично, философско движение или общество на свободни хора. Тази трансформация се е осъществила по времето и е приела ценностите на ерата на Просвещението.

- На фона на принципите за неразделение, все още се казва, че сте "общество на мъже". Как да разбираме това недопускане на жени в ложите?

- Това е добър въпрос. Става дума за една от традициите на свободното зидарство от времето, когато то е било само оперативно зидарство. И тази традиция продължава и при спекулативното масонство. Въпреки, че традиционното масонство допуска само мъже, в днешно време има ложи, които приема жени. В Турция има една такава Женска Велика Ложа. В България също има Женска Ложа. Факт е, че в днешно време имаме жени, които стават свободни зидари.

- Как гледате на такива ложи, които все пак са се обявили, че имат и членуващи дами в тях?

- Много съм доволен да виждам това. Като Велик Майстор на Турция аз подкрепих идеята за създаването на такава ложа. Ние нямаме официални отношения, но особено в обществата, където правата на жените са ограничени или са подложени на риск, мисля, че е добре жените да стават масони и да споделят ценностите на свободното зидарство. След всичко казано до тук трябва да потвърдя, че моята ложа не приема жени. Но това е част от нашата традиция. Но това не забранява на жени да практикуват свободно зидарство.

- Влияят ли интернет и социалните мрежи на развитието на масонството или то оказва обратно такова върху @-обществото?

- Съвсем очевидно е, че интернет и новите средства за комуникация оказват огромно влияние върху обществото и върху връзките, в рамките на обществото. Свободното зидарство не е имунизирано срещу това. Естествено, интернет има своя положителен ефект – разстоянията стават все по-близки, светът по-малък. Това се отнася и до масонството. Аз съм в непрекъсната връзка с мои братя в България, в Африка, навсякъде. Но това не може да подмени свободното зидарство. Защото свободното зидарство е едно вътрешно изживяване. И то може да бъде усетено само в ложата. Разбира се, ние можем и следва да се възползваме от напредъка на технологиите, но свободното зидарство като такова се придържа към своите традиции.

- Може ли един ден да възникне виртуална ложа? Или има вече такива?

- Когато казвам ложа или традиция, това е нещо, което човек трябва да изживее. Интернет може да бъде използван за обмяна на идеи, за комуникация, но масонската практика по дефиниция е в рамките на ложата. Свободната размяна на мисли е същностна част от масонството, но не е самото свободно зидарство. В този смисъл не може да има виртуално масонство или виртуална масонска ложа. И все пак има една т.нар. интернет ложа, която е под шапката на Обединената Велика Ложа на Англия, но независимо от всичко, братята, които членуват в нея, общуват и физически в хода на своите ритуални сбирки 4 пъти в годината, независимо, че в останалото време общуват в интернет.

- Ако приемем, че масонството се бори "за", а не "срещу", защо понякога ви сочат като виновници за катаклизми и човешко страдание?

- Исторически са известни редица конспиративни теории срещу масонството. Някои тръгват от католическата църква - през 1738 година излиза първата була на тогавашния папа срещу масонството. Известно е, че е имало и правителства, които са били против масонството. Винаги са съществували религиозни или политически движения или настроения срещу масонството. В същото време масонството е институция, която събира хора, в основните му принципи е заложена толерантността. И ако погледнем всички тези антимасонски действия, те в своята същност са били насочени и срещу толерантността. Ако се вгледаме внимателно във всички тези теории за конспирация, антимасонска реторика и прочие, ще открием същите онези източници, които генерират нетолерантност.

- Кое провокира през различните периоди от време, дори и в наши дни, идеята за забрана на масонството? Или забраната на ваши братя да заемат определена длъжност като съдии, например? И се е налагало Европейският съд за правата на човека да се произнася по подобни казуси?

- Ако разбирам правилно, това е свързано с предишния въпрос. Свободното зидарство е Толерантност и Просвещение. И през цялото време всички движения, които са били против толерантността, са се обявявали срещу масонството. В този смисъл свободните зидари винаги са били жертва на антитолерантността. И всички, които са вярвали в идеите на Просвещението, също са ставали жертви на подобно преследване. Ако се върнем към днешна Европа, в демократичните общества няма такива преследвания. Повечето общества са просветени.

- С коя дума бихте искал да заменим "тайно" пред общество, тъй като за вашата общност едно от най-разпространените словосъчетания е точно "тайно общество"?

- То е едно общество със своите собствени, вътрешни тайни. Свободното зидарство като такова не е тайно общество. То има своите тайни, но това са символични тайни. Няма нищо, което да не е известно за свободното зидарство в днешно време. Практикувайки свободното зидарство, по-скоро става дума за вътрешни усещания, които всеки отделен зидар изживява. Но те трудно биха могли да бъдат изразени с думи. И това е може би неговото тайнство!

- С тайната пазите доверието по между си?

- Това е донякъде следствие от оперативното масонство - всичките тези каменоделци са си имали своите професионални тайни. Идеята за някаква тайнственост идва от там. Освен това традицията за мислене чрез символи, също има елемент на някаква тайнственост. Това не са физически тайни, които ти знаеш и ги криеш от всички останали. В действителност ти изживяваш ритуала. Това са усещания, които не можеш да изразиш с думи. В този смисъл културата на символизма има своите тайни.

Старосел, България

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай