Децата да казват "обичам", а не "трябва"

Децата да казват "обичам", а не "трябва"  | StandartNews.com

300 малчугани и тийнейджъри изследваха природата и натрупаха любопитни и полезни знания за водните ресурси, за земята, населението, стихиите и елементите по време на второто издание на приключенско-образователната академия. Атрактивните събития, които приключиха преди броени дни, бяха за деца от 12 населени места от общините Сатовча, Крумовград, Кирково, Тутракан, Главиница. Форумът се проведе с подкрепата на фондация BCause и най-голямата международна тютюнева компания у нас. Ученици от първи до седми клас се трудиха задружно в екипи, ръководени от треньори, прилагащи програма, разработена от Народно читалище "Бъдеще сега".

За кризата в образованието и предизвикателствата на технологичното общество, завръщането към ценностите на майката Земя и обучението с любов, разказва Теодор Василев, експерт и иноватор с богат опит, Тео, както го наричат децата, е от създателите на "Международната награда на херцога на Единбург-България". Василев преподава в Софийския университет като гост лектор в специалността "Неформално образование". Дипломира се с етнология, антропология и културен туризъм в Алма матер. В момента учи дистанционно бъдеще за образованието в University of London & UCL Institute of Education. Завършил е курс по игровизация в САЩ, сертифициран учител е по ускорено учене и дизайн на образователни програми по модела на ICA.

- Теодор, кога според вас започна кризата в родното образование?
- Тя е отражение на кризата в обществото. На не-свободата. На загубата на ценности и на модела ни на съществуване. Тя е криза на духа, на културата и човешкото - започна миналото столетие в целия свят. Обществото ни е в преход. Образованието също. Все още не може да определи ясната си цел и посока - често губи визията и забравя намерението си. Не успява да постигне и общо съгласие за бъдещето, за това какви искаме да бъдат гражданите на България след 10-20-30 години.
- Какви са причините - политически, икономически, липса на личности?
- Нивото на обществото, неговият морал, както и икономиката са отражение на ситуацията в образованието.

Тепърва ще се сблъскаме с поколенията, израснали в годините на упадъка

на училището и духа. Но същевременно има и възход на духовността и желанието за промяна. Има множество светлинки в България, които променят всеки ден, всяка минутка, всяко взаимодействие.
- Какво трябва да се направи, за да започне промяна?
- Всеки е длъжен да започне промяната в себе си - да извърви пътя към другите, да се обърне към природата и духовността, културата и изкуството. Към светлината и позитивизма. Да се откаже от тъмнината, нещастието, тъгата, страха. Нямаме качествено образование заради липсата на любов, вяра и свобода на всички нива. Защото предаваме негативизма на децата. Толкова често чувам от тях думичката "трябва". Убеден съм, че можем да я заменим с искам, търся, чувствам. Време е да започнем да си имаме доверие. И да създаваме. Да влагаме много любов в това, което правим. Преди 60-70 години в България се е знаело, че нацията може да сътвори по-добър свят. Настъпи моментът да върнем страстта към живота, вярата в способностите на децата и на възрастните. Да възродим естетиката във всекидневието. Забелязвате ли колко грозота има около нас? Как хлапетата и юношите да търсят възвишеното? Технологиите няма да ни дадат пълния си капацитет без човешко присъствие. През последните 50 години са направени стотици изследвания в образованието. Изводът: учители, които не обичат децата, не бива да преподават. Дори да са половината от всичките, да се освободим от тях. Иначе няма да имаме бъдеще. Задължително е да чуваме повече, да пораснем в името на обичта между хората - а не да се подаваме на омразата.
- Имате международен опит - как е по света?
- Трансформацията на образованието на всички нива върви главоломно през последните 30 години - огромна и радикална. Във Финландия, Израел, Индонезия, Дания, Нова Зеландия, Китай, Южна Корея, Хонконг и Германия тя е държавна политика. Защото стана ясно, че нещо не е наред. Че методите са неефективни и нямат сериозен резултат. Че децата не са готови за живота. Че не израстват личности. Тоест системата се е изчерпала интелектуално и духовно. В обединението на експерти, които представлявам, работим с иновации, които трансформират идеята за образование. Всеки ден от някоя част на света до нас достига нещо ново, интересно и значимо. Работата с колеги от всички континенти обогатява. Обединява ни увереността, че сме част от световната вълна на промяна. А ние

можем да сме лидери със сугестопедията, родена в България и покорила света

Както и с идеи на Учителя Петър Дънов и други титани на културата и духа. Земята, на която сме родени, може да даде тласък на промяната. През последните два месеца се учехме как да приложим модела HOW2Mooc, който вкарва университетски курсове в класната стая. След два месеца ще станем част от World Peace Game - настолна игра за деца от 4 до 8 клас, която им дава възможност да решават проблемите на света. В много страни, включително и в Европа, обединението на родители, учители и деца сътворява чудеса. В съседна Турция през последните 10 години се случиха страхотни реформи и инвестиции в образованието. Сега не знам на къде ще поемат, но те извършиха чудеса със сериозна държавна инвестиция.я
- Някога се подигравахме на американците, че нямат достатъчно обща култура като нас, но сега се оказва, че сме изпаднали от всички класации. Вашият коментар?
- Децата имат огромни възможности. Дори не можем да си представим мащаба на потенциала им. Точно както преди Айнщайн не са си представяли теорията за относителността. Затова не мисля, че сме изпаднали от всички класации. Но всеобщата ниска култура и грозота, които ни заобикалят, се отразяват на децата. Мръсотията, в която си позволяваме да живеем, нечистоплътните отношения имат страшно влияние върху тях. А и те четат повече на електронни носители - бързо и повърхностно. Няма задълбоченост, анализ, търсене. А тези фактори са ключови за децата между 7 и 14. След това пък трябва да се опират на логиката, търсейки отговори на общочовешки въпроси.
- Коя е най-екстравагантната ви идея за образованието у нас?
- Свободна гимназия, управлявана от децата - модел, в който учениците сами организират учебния процес. Представих модела преди повече от 5 години, но все още е твърде рано за него. 
- Разкажете какво се случва с обучението и израстването в "смесените" райони?
- Там, където има повече хора от ромската общност с преобладаващо използване на турски език, ограмотяването е сериозен проблем. То не се случва по различни причини - но най-вече защото е изоставено от учителите и училищата, където трябва да се случи. И не защото няма желание или мотивация, а защото по-скоро липсва инструментариум. Но точно в тези райони - в които работихме през последните два месеца, децата са много осъзнати, отворени и толерантни едни към други. За ромчетата от гетата и селата липсва по-висш идеал за съществуването. Там, където учителите обичат децата ияима силни общности, мотивирани от ценности, децата са значително по-интелигентни и извисени. Те ще могат сами да творят бъдещето си.
- Как възпитавате собствените си деца?
- В свободаяи отговорност. Понякога свободата им идва в повече и им пречи - още са малки и имат нужда от ред. Показвам им любов към човека и природата.Грижа се да са благодарни за всяко зрънце, попаднало на масата ни. Търсим заедно красивото в света.

Позволявам им да играят опасно

На моменти е стресиращо, но много важно за тях. Оставям ги сами да опитват да разрешават конфликтите по между си и с другите. Дъщеря ми е на 5, а синът ми на 3. Всеки ден работя върху себе си - ако аз не мога да бъда това, което искам от тях, няма как да се получи.
- Как да преодолеем драмите в общуването - учителите споделят страховити неща за учениците си както в първи, така и в дванадесети клас?
- Страховитите неща са плод на постигнатото от обществото. Те са отражение на света, в който живеем. И хайде да не прекаляваме: децата и младите са деца и млади, каквито сме били и ние - диви, търсещи и експериментиращи с всичко и всички. Това е болезнено - и за тях, и за нас, възрастните. Но когато има ценности, тази дивота се напасва и влиза в коловоза на визията за бъдещето. Когато нямаме идея къде искаме да стигнем, даваме сигнал за несигурност и хаос - и те се предават нататък. Когато обичаме, вярваме и сме свободни, трансформацията започва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай