Държавата да се грижи за кадърните чиновници

Служителите ни са много компетентни, но не са мотивирани като заплащане, казва Мариана Николова

Държавата да се грижи за кадърните чиновници | StandartNews.com

Марияна Николова е юрист със значителен опит в публичния сектор. Участвала е в разработката на действащата нормативна уредба в сферата на държавната служба. Била е адвокат към Софийска адвокатска колегия, както и юрисконсулт в „Топлофикация София" ЕАД. Заемала е различни експертни длъжности в държавната администрация. От средата на юни 2015 г. е ръководител на отдел „Договорно-правен и правна защита" в „Национална електрическа компания" ЕАД. Преподавател е по структура на администрацията и административен процес в Института по публична администрация към Министерския съвет. От май 2017 г. е началник на политическия кабинет на заместник-министър председателя по икономическата и демографската политика Валери Симеонов.

- Госпожо Николова, как изглежда държавната администрация като кадрова политика в момента?
- Към настоящия момент общо взето като ситуации и като капацитет държавната администрация е доста различна. Както хората се променят, така се променя и развитието в публичния сектор по отношение на кадровата политика. Стабилитетът в държавната служба се наруши с годините, защото се наложи една практика при промяна на политическото управление новият министър автоматично да се захваща с щатната численост и длъжностното разписание на конкретното ведомство. Какво имам предвид? Понякога освобождаването с лека ръка на капацитет в публичния сектор не е безболезнено. Държавната администрация губи кадри, които с години са израснали в йерархията и държавата е инвестирала в тях. Говорим за тези хора, които с кариера са постигнали своята съдба. Не говорим за т. нар. инцидентни назначения, с които държавната администрация закъса през годините, а през 2013-2014 г дори се появи прозвището "калинки" за такива случаи. Говорим за общия случай, когато човек започва като младши експерт, преминава през длъжността старши експерт, после става началник на отдел, докато стигне до директор на дирекция. И когато дойде конкретният министър и даже :"Абе вижте сега, не го познаваме този човек, аз имам право на екип, аз сега какво мога да направя".

- И какво може да направи?
- Автоматично му се дава оформлението на една дирекция, за да може той да се освободи от конкретния директор или държавен експерт чрез съкращаване на щата и преструктуриране. Обикновено с постановление на Министерски съвет се изменят устройствените правилници на администрацията. И какво става? Конкретният държавен служител, който е градил кариера и познава нормативната база, а държавата е инвестирала години наред в неговата квалификация, обучение и специализации, става и си отива. И автоматично постъпва в частния сектор, откъдето много трудно би се върнал в публичния сектор. Защото човекът си казва, че ако утре властта пак се смени, новият министър може отново да го изгони. Затова в настоящия момент наблюдавам недостиг на капацитет в публичния сектор. т.е. ние наново трябва да назначаваме младши експерти, да ги обучаваме в кариерно развитие и израстване, а това става доста по-бавно и постепенно.

- Колко време трябва на човек без опит, за да навлезе в нещата?
- За младши експерт, който постъпва за първи път на държавна служба, не се изисква никакъв професионален опит и стаж. Обикновено на него му трябват минимум 2-3 г. за да придобие опита, позволяващ му да стане старши експерт, съответно главен държавен експерт и т.н. Затова е добре при смяна на политическото ръководство да остават капацитетните хора в администрацията, които ще осигурят приемственост.

- Според мнозина системата за атестиране е удобен начин министърът да се освободи от конкретния държавен служител, който му е трън в очите ?
- Субективизмът в областта на атестирането е много повсеместен, особено с полагането на най-ниската оценка атестация "5". Министърът казва, че на този ще му сложим най-ниската оценка. Обаче същият държавен служител с 3-4 години опит в своята кариера е получавал в системата атестация "2", която е една от високите оценки.
И няма как изведнъж той да получи атестация "5". Но тъй като това не подлежи на съдебен контрол, а е прерогатив изключително на атестиращия орган, на прекия ръководител, съответно в случая човекът се освобождава. Това обаче често води до съдебни дела. И обикновено съдът възстановява служителя, който се връща на бял кон, изплащат му се един куп заплати и обезщетения и държавата отново е губеща.

- Конкурентни ли са нашите служители в публичния сектор на европейските си колеги ?
- Мога да кажа, че в България има изключително качествени специалисти в областта на публичния сектор. Дори младшите експерти са изключително компетентни. Те владеят поне един чужд език, дори по два. По нищо не отстъпват на колегите си в институциите на ЕС, където някои и започнаха работа.
Българският държавен служител е компетентен, но не е мотивиран достатъчно като заплащане.
Това е голям проблем, защото при ниска заплата и лоши условия на работа, всеки един човек се замисля и казва: "Мен какво ме задържа в публичния сектор ?".

- Какви са отговорностите в публичния сектор ?
- В публичния сектор има изключително големи отговорности. Освен административната, тук има наказателна и дисциплинарна отговорност. В същото време заплатите не са толкова високи. Затова и много хора предпочитат да работят в частния сектор, защото там има бизнес логика: гледат се резултатът и печалбата. В публичния сектор обаче не всеки път се гледа резултата, а важен е държавният интерес. Като държавни служители трябва да се стараем държавата да бъде защитена. Ние не можем да си позволяваме да гледаме и да коментираме решения по целесъобразност, ние гледаме решенията по законосъобразност, защото отговаряме за нашите действия пред закона. А пък има и нещо друго. В момента се наблюдават драстични разлики в заплащането на централна администрация и на второстепенните разпоредители. Говоря за инспектори в държавни комисии, контролни органи, регионални здравни инспекции. Заплатите им не са високи, а те осъществяват контрол. Отговорността е голяма и затова трябва да се помисли да има държавна политика по отношение на заплащането в публичния сектор.

- Защо се забави въвеждането на електронното управление? Като че ли от повече от 20-ина години само за това се говори?
- Проблемът с електронното управление не е от вчера, това е един дълъг процес. Реформите в България стават много бавно и тромаво. Все пак не може да не се отбележи напредъкът на настоящото правителство по отношение на облекчаване на регулаторната и административната тежест. В момента администрацията може да се похвали с един модерен капацитет по отношение на осигуряването на информацията. В почти всяко министерство и държавна агенция всеки един документ, който постъпва, се сканира. Не се налага тези хартиени копия, които до момента ние пазим, да бъдат съхранявани. В момента части от документите се издават по електронен път, имейлите и кореспонденцията, която се следва и електронният подпис, който в повечето от администрациите е въведен, са много полезни по отношение на бързата комуникация и обслужването на бизнеса и гражданите.

- Ще се сложи ли край на практиката десетки пъти да ходим да си вадим някакъв документ ?
- Категорично недопустимо е за конкретно удостоверение, което е от компетентността на публичния орган, гражданинът да няма достъп до електронната услуга и да не му бъде осигурен по електронен път този документ. В тази посока Държавната агенция за електронно управление направи доста реформи и има голям напредък по отношение на осигуряването на електронния документ.

- Трябва ли да има Министерство на държавната администрация, както по времето на Тагарински?
- Не само по времето на Тагарински, но и при Николай Василев. Аз също съм работила в това министерство. Функциите и отговорностите на това ведомство бяха големи по отношение на контрола в държавната администрация, както и специализираната дирекция в министерството "Управление на човешките ресурси в държавната администрация", която регулираше целия процес по отношение на кадровата политика. Към настоящия момент дирекция "Държавна администрация" е ситуирана в МС. Тя работи много успешно, даже в момента се правят промени в действащата нормативна база в областта на държавната служба, за да се изчистят определени моменти, които са спорни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай