Дано всички са научили урока по смирение

Дано всички са научили урока по смирение | StandartNews.com

Надявам се скоро да имаме правителство с премиер Борисов, казва Цецка Цачева

18,30 ч в понеделник. Първи работен ден на новото Народно събрание. Няколко часа след като беше преизбрана за председател на парламента, Цецка Цачева даде интервю за "Стандарт".

- Госпожо Цачева, как се чувствате отново в стария си кабинет?
- Все още емоцията е толкова силна, че не съм имала време да се отдам на чувствата си. Обстановката е позната, но и много по-различна.
- За първи път имаме доста цветен парламент, ще имате и цели осем заместници. Как ще работите?
- Безспорно ще има разлика, защото не само числеността на отделните групи, но и проблемите днес пред държавата са по-различни от тези, които бяха през 2009-2013 година. От новите и тежки проблеми ще произтекат и различията в работата на това Народно събрание. Картината е пъстра, но се надявам да е за добро. Чака ни нелека зима.
- Г-н Михаил Миков оставил ли ви е наследство?
- Има добра традиция на приемственост между председателите на Народните събрания. Той ми е оставил кабинета.
- Ще постигне ли смирение новото Народно събрание?
- Аз мисля, че това е първият урок, който избирателите с вота си на 5 октомври ни дадоха. Това е и урок от страна и на повече от половината български гласоподаватели, които не отидоха до урните и не упражниха правото си да гласуват. Смирението за всеки един от нас като народни представители е задължително, защото нито един от нас не е по голям от хората, които с гласа си са ни изпратили тук. Смирение много се надявам да има. Помирението също е урок от резултата на изборите, защото теснопартийните интереси и поставянето им пред тези на цялото ни общество водят до излишно нагнетяване на обстановката.
- Каква е вашата прогноза за сформиране на кабинет?
- Нека да изчакаме още няколко дни във времето напред. След като ГЕРБ ще понесе политическата отговорност за съставяне на такъв кабинет, за мен коректното поведение е нашият председател г-н Борисов да поеме нелеката задача да оглави следващото правителство на България.
- Не се ли загуби доста време след изборите в преговори как да се формира правителството?
- Това време не е загубено, защото това, което не се постигна в дните на предизборната кампания, се постигна именно по време на тези срещи и консултации. Според мен сме много близо до конкретните решения. Това, разбира се, трябва да се случи след срещата на лидерите на отделните политически формации. Така че и аз както всички български граждани очаквам добра новина за България.
- Че ще имаме правителство с премиер Бойко Борисов?
- Надявам се.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай