Дъбов: Лидерът на БСП трябва да е като хан Кубрат

Дъбов: Лидерът на БСП трябва да е като хан Кубрат | StandartNews.com

Димитър Дъбов е зам.-председател на БСП, един от ключовите фигури сред социалистите и председател на спецкомисията за контрол на службите в парламента. Потърсихме го с въпроси променя ли се БСП след конгреса, има ли опасност от разцепление в партията и колко е голям разривът с ДПС.

- Г-н Дъбов, БСП е с нов председател Михаил Миков. Той ли е промяната, за която се говореше в партията?

- Смело можем да кажем, че изборът на Михаил Миков представлява промяна. Всеки нов председател идва със своите виждания, които са различни от предшественика му, със своя стил на работа, със своя поглед за развитието на кадрите. И определено може да се каже, че сегашният председател е носител на промяната.

- От ваши съпартийци се чуха обвинения спрямо вас, че едва ли не сте човекът конгрес, че апаратът на "Позитано" 20 е работил за кампанията на Михаил Миков. Че това е вашият кандидат...

- Не бяха толкова много коментарите, в интерес на истината и самият конгрес премина при спазване на правилата на феърплея, с малки изключения. Самата предизборна фаза беше на моменти доста грозна. И аз смятам, че някои от кандидатите бяха загубили чувството си за реализъм и самооценка - къде се намират, какво е влиянието им. Но делегатите на конгреса поставиха всеки на мястото му. На всеки от кандидатите се видя вътрешнопартийният рейтинг. А що се отнася до апарата, първо трябва да кажа, че апаратът на "Позитано" е от 30-ина души. И сами разбирате, че той не е в състояние да влияе на избора на близо 900 души - делегати от цялата страна. И второ, като се говори за апарат на "Позитано", добре е да се припомня, че това са живи хора. И няма как, когато някой симпатизира на кандидата Х, по някакво нареждане да работи за кандидата Y. Такива опити дори и не бяха правени. Аз самият бях привърженик да има честно състезание, винаги съм държал на това. И при подготовката на този конгрес едно от най-важните послания бе честен избор. Дори и да се избере по-неудачният вариант, но изборът да бъде честен.

- Затова ли няма кандидати, които да оспорват честността на вота?

- Няма и как да има. Бяха въведени такива драконовски правила за гласуване, каквито няма дори и на нормални парламентарни или местни избори. Може би нямаше необходимост чак от това, все пак става дума за политически активни хора. Но според мен по-голямата част от делегатите бяха дошли с предварителна нагласа как да гласуват. Все пак не забравяйте, че близо половината от най-големите общински организации, които имат близо 2/3 от гласовете, бяха направили преди конгреса свое класиране - и за първи, и за евентуален втори тур. И изборите ги спечели очаквано Михаил Миков.

- Ето, че е имало предопределеност. Казвате, очаквано?

- Да, очаквано, защото в негово лице няма изненада за партията. Има промяна, но няма изненада. Миков е много добре познат на членската маса в цялата страна. Той е приет много добре от партийната общественост и със своите 5 мандата народен представител, бил е министър, председател на Народното събрание, той е ежедневно в медиите. И за него не се налага да се гадае какъв е, какво е неговото политическо кредо и т.н. А за нашите активисти това е изключително важно - да няма скрити, недоизказани или премълчавани неща, около този, който ще оглави партията. И смятам, че Миков спечели заслужено и двата тура. Той е най-подготвеният. Миков е държавник и в момента е вторият по ранг в държавата като председател на Народното събрание. Какво повече от това? Не подценявам и другите кандидати - Мая е зам.-председател, Драго - икономически министър, Корнелия - председател на парламентарна комисия, Янаки - също. Всеки от тях си има позициите. Но Миков е най-изявен. И още нещо, той се намира на средната възраст на партията.

- Разделена ли е БСП на лобита около 9-те претенденти сега? Всеки с по 30, 40, 80, 100 гласа?

- Това трябва да покаже на всеки от кандидатите, че няма достатъчно подкрепа в партията. Така че пътят е един - да са заедно. Ако за Миков имаше 170 гласа, за следващите четирима имаше около 400. Логиката показва, че трябва да продължим на принципа всички пръчки да са в един сноп, както в завета на хан Кубрат. Който не уцели ваксата, който не пее в хора - съвсем естествено е делегатите да отстранят онзи, който пее фалшиво.

- Вие бяхте в челните редици на хора на Сергей Станишев, ще бъдете ли там и при новия лидер?

- Въпрос на преценка на председателя. В устава на БСП ясно е записано, че той си подбира екипа измежду членовете на националния съвет. Ако види хора, които могат по-добре да вършат моята работа - негово право е да предпочете тях. Но трябва да кажа, че аз също имам мнение с кой от кандидатите, ако беше станал председател, мога да работя. И с кои - няма да мога, и щях да напусна още на другия ден. Естествено беше и сам да се оттегля, ако имам личностни или идейни различия - имах такава готовност по отношение на някои от другите кандидати, не го крия.

- Кои?

- Знаете, че не бих посочил персонално. Уважавам хората, които освен желанието да станат председател на партията все пак познават що за организъм е това БСП. Това не се научава за една, две, три години. Трябва доста време, за да разбереш какво е БСП.

- Явно с Миков може да работите?

- С него работим заедно последните 13-14 г. Но пак казвам, с кого ще иска да работи председателят - решава той. Миков е партиец.

- Какво си казахте със Сергей Станишев преди или след конгреса?

- Работихме рамо до рамо заедно през последните 15 г. Имали сме и тежки, и добри дни. Миков също беше част от този екип. Много е важно при избора на председател характерните за управлението принципи да са спазени. Първо, последователност в издигането на съответния човек, който става председател на партията. Да не е скачал през 7-8 нива в кариерата си. Второ, да има последователност в развитието си. Важен е управленският момент - да има приемственост. Разбира се, важен акцент е и промяната, за която говорим. Но това всичко трябва да бъде в много разумни и добре обмислени пропорции. И промяната, и приемствеността. Партията е сложен организъм, която и да е тя. И иска професионално отношение, с аматьорство не става. Безкрайно съм се чудил дори и тук, в Народното събрание, в някои от партиите. Току се появи някой, съвършено неизвестен, на гребена на вълната - идва, става депутат, никога не е работил с хора, не е правил политика, влиза в парламента и трябва да кове закони. Или влиза в ръководството на партия, някои я оглавяват направо. А не са прочели дори елементарен учебник по партийно строителство.

- Как си обяснявате това?

- Напомня ми как в началото на 90-те всички скачаха срещу т.нар. номенклатура. Без да си дават сметка, че и в западните политически системи, като направиш списък с отговорниците на партията по региони, области и общини - изведнъж те стават номенклатура, защото ги водиш на отчет. Като им запишеш и телефоните и мейлите за връзка - то си става картотека. И след това е напълно естествено около тях да се формира резервният ешелон. Ако партията не е лидерска, каквато е БСП, трябва добре да се разработи колективното начало. И ако тази партията ти е скъпа, ако си работил години за нея - не може да се чуват подобни думи, каквито се чуваха в медиите по време на предизборната фаза. Как БСП е в сериозна идейна, кадрова, организационна и каква ли не криза. Че някои кандидати за лидер бяха погребали БСП! И щяха да я оправят с магическа пръчка за 2 месеца - първо, трето, пето, как така? Това са абсурди, които звучаха така и на делегатите.

- В платформите се говореше и за работа с младите хора, например.

- В БСП има записани над 15 000 младежи. Но, независимо от това, трябва обновление. Както застарява цялата нация, такава проекция се наблюдава и в нашата партия. И трябва непрекъснато прием на млади хора, инициативи, които да увличат младежите в политическия живот. Както прием на младежка, но и на средна възраст.

- На Бузлуджа ще връчвате ли отново партийни карти на новоприети членове?

- Да, виждам, че различните областни организации са подготвили вече списъци на хора, които са приети, но там ще им бъдат връчени тържествено. Знаете, това е традиция. На Бузлуджа тази година очакваме още повече хора от миналата година. Има заявени само около 750 автобуса. И новият председател ще дебютира пред повече от 40 000 души.

- Две думи за коалицията около БСП - как ще изглежда тя?

- Формулата се търси. Очевидно, че БСП трябва да бъде обединител на лявото пространство, каквато е и сега. И в материалите на конгреса се отчита, че наименованието "Коалиция за България" е поизчерпано. Сега се търси подходящото. Предполагам в следващите 2-3 седмици ще има яснота и по този въпрос.

- Какви са отношенията с АБВ след конгреса?

- Продължават да бъдат сложни. Те се опитаха да повлияят на избора, или да кажа - имаха свои предпочитания, които се опитаха да прокарат в партията. И други участници в обществено-политическия живот имаха предпочитания към един или друг кандидат. Но не се получи. БСП избра ярко изявен партиец.

- Голям ли е разривът с ДПС?

- С ДПС трябва да приключим успешно мандата заедно, без да подлагаме на изпитание съвместната си работа през този период. Разбира се, няма да подкрепим промените в големия бюджет, но що се отнася до този на здравната каса - да, ще получи подкрепата ни.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай