Да си оправим образованието

Да си оправим образованието | StandartNews.com

17 компании се борят за златните отличия на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/, които ще бъдат връчени на 29 април. Наградите са в три категории - "Качество", "Растеж" и "Иновации". В първата - "Качество", се състезават 8 компании - "Асарел Медет", "Девня Цимент", "Елит Тръвел Интернешънъл", "Минстрой холдинг", "Сименс", "Томбоу България", "Холсим България" и "Юробанк". За втората - "Растеж", са номинирани "Аурубис България", "Градус-1", "Ден и Нощ", "Лидл България", "Минстрой холдинг", "Трейс груп" и "Уолтопия". В третата група - "Иновации", са "Астра Зенека България", "Минстрой холдинг", "Солвей Соди", "Каолин" и "Юробанк България". В дните до 29 април в. "Стандарт" ще публикува коментари на собственици и мениджъри на номинираните компании и ще представи успехите на управляваните от тях дружества.

- Г-н Пенчев, от нас научихте, че "Уолтопия" е номинирана от КРБ за награда в категорията "Растеж". С какво вашата компания е заслужила номинацията?

- Тя е доказателство, че компанията расте и се развива добре. Това, че сме световен пазарен лидер, е най-важното. Навсякъде печелим пазарен дял. Хората ни вярват и предпочитат да си купуват нашите продукти пред конкурентните. Дано се развиваме все така успешно и да печелим още повече пазарен дял. През 2015 г. започнахме да продаваме и в Китай.

- Какво трябва да се направи, за да се насърчи българската икономика и фирмите ни да са още по-успешни?

- Първо, в момента на България липсват трудолюбиви и образовани хора. Можем да си ги набавим. Първият начин е да пуснем хората от други страни, които искат да работят и са квалифицирани, да влизат в България много по-лесно. Процедурата да трае не повече от два дни. Фирмата си избира един човек отнякъде и след това да може да си го вкара в процеса на работа за 2 дни. Този човек не трябва да има права за социални придобивки. Плаща една застраховка в частни застрахователни компании и това ще му осигурява евентуалното социално покритие.

В България трябва да има много, много по-голям брой квалифицирани кадри.

Другото е да оправим нашата образователната система, за да можем да си ги създаваме тези кфалифицирани хора, а не да си ги внасяме. За да се оправи образователната система - говорим за началното,средното и висшето образование - тя цялата трябва да бъде приватизирана. И да няма абсолютно никакви предимства за държавните учебни заведения. Най-добре даже да няма нито едно държавно учебно заведение. В момента държавата държи монопол върху образованието. Това не е законов монопол. Заради субсидиите в държавното образование, частното образование е силно потиснато.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай