Да отидеш на почивка и да чакаш с часове за лифт е абсурдно

Да отидеш на почивка и да чакаш с часове за лифт е абсурдно | StandartNews.com

В туризма позициите се губят бързо и никога не се връщат

Не виждам никаква логика в това да не се строи втора кабинкова линия в Банско, каза Атанасиос Манос, генерален мениджър на Кемпински Хотел Гранд Арена Банско

- Г-н Манос, кое е най-важното за атрактивността на един зимен курорт?

- За нас в "Кемпински", като международна верига, е най-важно да осигурим високи стандарти, независимо къде се намира хотелът. Имаме хотели и в Сен Мориц, в Кицбюел. Но продуктът не е само хотелът, а и ски зоната, и пистите, по които гостите карат. В луксозния сегмент, където работим ние, най-важният елемент е пространството. А тук, в ски зоната на Банско то липсва. Тясно е и трябва непременно да се разшири, защото хората вече не могат да се наслаждават на почивката си нормално.

- От това ли се оплакват най-вече гостите ви?

- Аз говоря всеки ден с чужденци, които пътуват по курорти из цял свят и те са единодушни - ски зоната е много тясна, за да поеме толкова хора. В нея трябва да има същото пространство, което ние в "Кемпински", както и другите хотелиери, се опитваме да създадем за своите гости. Да отидеш на почивка и да се блъскаш и да чакаш с часове за лифт е абсурдно.

- За нас дългите опашки са тягостен спомен от социализма...

- Когато дойдох тук за пръв път преди четири години, бях изумен от феномена "опашка". Опашката стигаше от лифта до входа на нашия хотел. Това е най-лошата реклама за един ски курорт, за една дестинация! Луксозен петзвезден международен хотел с опашка през входа... Не мога да разбера защо през последните четири години нищо не е направено по въпроса. Инфраструктурата сега просто ограничава развитието на курорта и на дестинацията изобщо.

- Така наречените природозащитници остро опонират на подобно развитие. Как се решават например подобни проблеми в Гърция?

- Гърция, знаете, е прочута с природните си дадености и основният икономически отрасъл е туризмът. Не разбирам защо тук, в България, при тази чудесна природа не се инвестира и не се ползва туризмът по-ефикасно като икономически двигател. Да, и в Гърция преди имаше подобни ситуации, но държавата се намеси и отсече: "Това е наша национална стратегия и ние ще инвестираме във всички курорти, които имат туристически зони, без да ограничаваме дейностите в тях". Така помогнаха на развитието на туризма, което допринася и за развитието на цялата нация. Мисля, че България има огромна нужда от това.

- Обвиненията са, че вторият кабинков лифт ще причини отсичане на дървета, ще навреди на природата.

- А сега нима е по-добре?! На хората им писва да чакат на опашка пред единствения лифт и тръгват нагоре с колите. Да дойдат и да гледат пред нашия хотел докъде стига опашката от автомобили и ми кажете дали те не замърсяват въздуха и природата повече? Не виждам никаква логика в това да не се построи втора кабинкова линия, наистина. Не виждам никакъв разум. Е, да, има и друг, краен вариант - да се затвори планината изобщо и никой да не се качва на нея.

- Усещате ли вече заплахата от постепенно губене на туристи?

- Определено. Всички ми казват: "Не може всеки ден да се чака по два часа. Догодина ще отида другаде". А в нашия бранш тръгне ли негативната тенденция, после е безкрайно трудно да я обърнеш. В момента всички околни балкански страни изграждат нови ски зони, с нова инфраструктура и вече конкуренцията става сериозна! Ако се забави още, Банско ще остане назад, бизнесът ни ще изтече към сърби, македонци, към Косово, към Турция и ние вече няма да сме "Зимната столица на Балканите".

- Според вас кой може да разсече този възел - между поддръжниците и противниците на разширените ски зони?

- Държавата. Тя трябва да стимулира инвестициите, а не да ги спира! За мен е много учудващо, че тук държавата спъва подобни инвестиционни проекти, вместо да им създава условия и да ги мотивира. Това ще рефлектира върху нас, хотелиерите, както и върху целия бизнес, свързан с туризма. Просто ще идват по-малко туристи. Всяка година става все по-лошо. Трябва да стане нещо много бързо, защото динамиката, която в момента има Банско, след една година може да я няма. И ще бъде наистина жалко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай