Да намерим глобално решение срещу терора

Да намерим глобално решение срещу терора | StandartNews.com

Плъзна като зараза, Близкият изток не може да се пребори сам, казва катарският генерал Санад Ал-Нуами

Генерал Санад Ал-Нуами отговаря за стратегическото командване в центъра за Стратегически изследвания на въоръжените сили на Катар. Преди той бе гост на конференция в България. Как "шейховете" могат да помогнат на Европа в битката с "Ислямска държава"? Ген. Ал-Нуами отговаря пред "Стандарт".

- Г-н генерал, каква е ролята на Катар в борбата с тероризма?

- Катар винаги е бил против тероризма. Насърчаването на борбата срещу него е приоритет за страната ни. Ние влагаме всички усилия, за да се противопоставим на тероризма във всичките му разновидности. Първо, показваме една вътрешна стабилност и сигурност на страната ни. Катар е държава, която безусловно се противопоставя на насилието и на терора не само в Близкия изток, но и в цял свят.

- Какво конкретно може да предложи Катар за борбата срещу "Ислямска държава"?

- Трябва, дори сме длъжни, да намерим глобално решение. Тероризмът се разпространи в Сирия и Йемен, в Египет, в Ирак и Либия. Вече се разпространява като заразна болест и не е възможно страните да се борят поотделно с това явление. Единствено с глобална стратегия, с глобално решение, може да се постигнат истински резултати. Глобалното становище за борба с тероризма трябва да е приоритет в дневния ред на всички страни, а не само на тези от Близкия изток. Длъжни сме да намерим най-правилните и точни пътища за справяне с проблема, за да предотвратим невинните жертви, които заслужават да живеят в мир.

- Вие като генерал какво предполагате, кой финансира "Ислямска държава", кой им дава тази военна мощ и финансова подкрепа?

- Всъщност не е съвсем ясно кой ги финансира. Едните твърдения са, че те се въоръжават, грабейки армиите, както направиха с иракската. Това, което се случи в Рамади тези дни, е жив пример за тяхното грабителство и варварските им деяния. Никой не знае истинския източник на тяхното финансиране и кой е заинтересован от това. Но те стават все по-силни и по-силни, което е застрашаващо както за Близкия изток, така и за целия свят.

- Смятате ли, че съществува реална заплаха за Европа?

- Заплахата се определя от много фактори. Един от тях е, например, колко хора от европейските страни отиват да се сражават на страната на "Ислямска държава", а това е много застрашаващ фактор. Не се знае кой отива като турист, а кой всъщност не е. Надявам се в най-скоро време да се намери наистина глобално решение на изкореняването на тероризма и борбата с "Ислямска държава", защото в противен случай ни очаква много пролята кръв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай