Да използваме Витоша за масов спорт и туризъм

Да използваме Витоша за масов спорт и туризъм | StandartNews.com

Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП

- Господин Ковачев, как се решихте да предложите София да кандидатства за Европейска столица на спорта?
- Титлата "Европейска спортна столица" е инициатива на Европейската асоциация на спортните столици и градове. Конкурсът е отворен за градове от цяла Европа. Като зам.-председател на Консултативната група евродепутати към асоциацията аз участвам в тази инициатива и най-логично за мен бе да предложа София. Кандидатурата бе подкрепена и от българските ми колеги евродепутати.
- Какво ви каза госпожа Фандъкова, когато й казахте за вашата идея?
- Включването на София в надпреварата беше мотивирано от ползите за града при успех на кандидатурата. Както при други подобни инициативи кметът Фандъкова и целият й екип застана зад каузата и в изключително кратки срокове успя да подготви представянето на София, така че да убеди журито.
- В крайна сметка ACES Europе избра София за европейска столица на спорта за 2018 година. Този успех амбицира ли ви да продължите да помагате на кампанията?
- София заслужава това признание и радостта от успеха е голяма. Много мои колеги евродепутати, приятели на София и България изпратиха писма за подкрепа. Сред тях са докладчикът по присъединяването на България към ЕС - английският консерватор Джефри ван Орден и унгарският ми колега от ЕНП Адам Коша, който дори лично е участвал в летните олимпийски игри за хора с увреден слух, на които София бе домакин през 2013 г.
Имаме и още успешни примери: Пловдив е Европейски град на спорта за 2014 г., Бургас - за 2015 г., а Варна е кандидат за Европейска младежка столица за 2017 г.
- Парите ли са най-важното в това състезание, защото определено с Марсилия трудно може да се конкурираме финансово?
- Марсилия имаше и много други предимства в това състезание. Градът вече е бил Европейска столица на културата и има значителен опит в подобни конкурси, а Франция, знаете, е и сред страните основателки на ЕС. Градовете от Източна Европа са ощетени в това отношение - местното самоуправление тепърва набира скорост, предприемчивият дух - целенасочено убиван в продължение на десетилетия по време на комунистическия режим - прохожда отново. Когато имаме подкрепата на гражданското общество и ентусиазма на местното управление - като например в София, Пловдив, Бургас и Варна - успехите не закъсняват. Кандидатурите им обединяват енергията на гражданите за промяна и по-добро качество на живот!
- Комисията по избора каза, че Витоша е един от основните козове на София, но харесва ли ви планината в това неприветливо от години състояние?
- Надявам се, че титлата ще мотивира още повече всички заинтересовани страни - местната власт, бизнеса, екологичните и спортни организации - за намирането на едно балансирано решение, което да даде възможност Витоша да бъде използвана за масов туризъм и спорт от софиянци и гостите на столицата, запазвайки екологичното равновесие на природния парк.
- Какви според вас ще са ползите за София като Европейска столица на спорта?
- Изграждането и ремонтирането на спортни съоръжения в столицата ще продължи, а условията за професионален и любителски спорт ще се подобрят. Програмата от спортни събития ще стане още по-богата, София ще получи предимство при кандидатстването си за домакинство на европейски и световни първенства. Интересът към България като туристическа и спортна дестинация ще се повиши. Всичко това е стимул за икономиката ни и създава работни места.
- Гласувахте ли вече в новата кампания на вестник "Стандарт" "Спортните чудеса на България"?
- Да, инициативата е много добра. Спортните успехи и личности на България са капитал, който трябва да използваме пълноценно.
- Имат ли нужда българите от спортните си кумири?
- Разбира се, няма по-добър пример за подражание от спортната воля, преминала през изпитания на тялото и духа, честната игра и стремежа към победа.
- Кой е вашият фаворит?
- Много харесвам Митко Бербатов не само за това, че е прекрасен футболист, но и заради неговата социална ангажираност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай