23:10 ч.

10.12.17

5 мин.

0

3

0

Частните съдебни изпълнители да събират глобите на КАТ

от Антония Кюмюрджиева |

Частните съдебни изпълнители да събират глобите на КАТ

- Господин Якимов, по време на семинар в Сандански от Камарата съобщихте, че частните съдебни изпълнители предлагат да помагат при събирането на глобите на КАТ. Защо?


- Ние изпълняваме публична функция, която държавата ни е предоставила и в изпълнение на тази именно публична функция сме солидарни и имаме обществен дълг към гражданите и въобще към държавата. Затова ние подаваме ръка на държавата да помогнем за този изключително голям проблем за всеки един от нас. Очевидно безнаказаността, която се шири в нашето общество, провокира едни такива проблеми, а превенцията е много важна. Затова ние предложихме да поемем поредица от случаи, свързани с по-силно изразени рецидивисти по пътищата - да съберем тези глоби, за да разберат тези граждани, че няма безнаказаност и всеки трябва да изпълнява задълженията си в обществото.


- Т.е. целта е да се дисциплинират шофьорите, но предполагам, че предложението ви е насочено и към по-висока събираемост на глобите?


- След като няма санкция за тези нарушения естествено, че точно това чувство за безнаказаност е водещо в едни такива лица. С последните промени в Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК), част от които бяха приети включително по наше предложение, всички държавни и публични вземания ги събираме без участие на тези държавни и общински органи именно от гледна точка на това, че ние изпълняваме такава публична функция и в крайна сметка имаме в този смисъл и дълг към обществото. Затова ние сме готови да помогнем на държавата.


- Трябва ли някаква законодателна промяна, с която да се регламентира начина на вземането на глобите?


- Не. Дори споразумение за сътрудничество между ЧСИ и министерствата не е необходимо. Не е лошо обаче да бъде подписано, за да бъдат все пак посочени и колегите, които биха се съгласили да събират такива вземания. И в момента няма никакви законови пречки това да се случи. Просто съответният орган изпраща писмо заедно с наказателното постановление, да кажем, за събиране, на съответния съдебен изпълнител.


- Какво се цели с идеята да се въведе по -скоро електронен запор?


- От няколко години това е прието в ГПК. От Камарата отдавна го предлагаме, тъй като общо взето, знаете, че поражда напрежение в обществото. Свързано е най-вече с налагането на запор за парични вземания на граждани и организации от банки. Това е платформа, през която банките и съдебните изпълнители могат по-лесно да си разменят всякакъв вид съобщения, включително и за запори. Чрез нея таксите ще се намалят, работата ще се ускори, ще се пестят средства и ще има защита за длъжника, тъй като ще се избегнат грешки.


- Има ли техническа готовност за въвеждането на електронен запор?


- За въвеждането на електронен запор вече е създаден програмният продукт. След въвеждането на електронните запори таксата ще е 15 лв, а не за всеки запор поотделно. Комуникацията с банките ще бъде много по-бърза и в този смисъл и по-евтина за хората.


- С промените в ГПК се въведе таван за всички вземания, а таксите бяха сериозно намалени. Не залитна ли законодателят в посока на длъжника?


- Преди имаше таван върху по-големите вземания. Сега законодателят въведе таван върху по-малките вземания, да видим как ще проработи. Истината е, че ние сме лица, които се самоиздържат, не сме на бюджетна издръжка и по всяко наше действие има разходи. Естествено, че ако бъдат свивани тези разходи, ние няма как да работим. Затова ще видим във времето какво ще стане с тези такси. Надявам се да не се стигне до затваряне и фалити на кантори. Говорейки по тази тема, трябва повече държавническо мислене и по-малко демагогия и популизъм.


- Не може да отречете обаче като положително при промените в ГПК въвеждането на електронните търгове, нали?


- Все пак се въведоха някои способи и институти, които бяха непознати досега в нашето право и се надявам да допринесат за по-качественото изпълнение. Едно от тези нови неща и институти, които бяха въведени, бяха електронните продажби. Те означават прозрачност в работата ни и отпадат всякакви съмнения за уговорки, които понякога съществуват. Заедно с тези публични продажби, бяха въведени и т.нар. доброволни продани. При тях всеки един добросъвестен клиент на банка, да кажем, който не успява да изплаща вноските си за жилище например, може да отиде при съдебния изпълнител и естествено със съгласие на ипотекарния кредитор, да бъде извършена такава продан на имота му. Така ще се прескочи съдебната фаза и многобройните разноски, които той ще си спести.


- Каква е събираемостта за първите 6 месеца на годината от ЧСИ от длъжници?


- Събираемостта възлиза на 600 млн. лв., които влизат в бюджета. Увеличава се събраната сума в полза на граждани – 92 млн. лв. за първата половина на тази година. През цялата 2016 г. са събрани 150 млн. лв. Ръст има по отношение на вземанията за издръжка - до юли т.г. те са 2,2 млн.лв., а за цялата минала година сумата е била 3 млн. лв. А сумите от заплати са 5 млн. лв. за първото 6-месечие на 2017 г.. Тенденцията на спад на делата в полза на банките продължава – постъпили са само 15 хил. нови дела, което представлява едва 14% от всички новообразувани изпълнителни дела.


- Какво се случва с дисциплинарната практика при ЧСИ?


- Тази дейност е много важна за Камарата, тъй като във всяка една гилдия има отклонения от нормалното функциониране на професията. Ние сме решени да се преборим с такова развитие, което е извън нормалното в правната общност. Изключително важно е ние сами да чистим редиците си. Дисциплинарните дела срещу съдебните изпълнители се увеличават. От началото на годината до 7 декември те са 61, а през 2016 г. са били 46. През 2017 г. Съветът на Камарата на ЧСИ е взел 33 решения за образуване на дисциплинарки, oтпpaвил е 9 иcĸaния за лишаване от пpaвocпocoбнocт. За сравнение - през 2016 г. иcĸaниятa зa нaй-тeжĸo нaĸaзaниe ca били caмo двe.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 18:02 · 11.12.2017
Докато некои ЧСИ не изедат боя, ама як бой, до тогава ще дерат народа. Плащайте си бе хора, но ако ви дерат ЧСИ неправомерно или ви досаждат избийте ги един бой, ако требе два три боя и ще мирясат.
Кума Лиса · 06:32 · 11.12.2017
Сега ще има осъдени по почна на Топлофикация. Няма да разберете, че сте съдени, и за 50 лева ще плащате по 500 и нагоре. Хак да ти е овчи народе!
радев · 23:28 · 10.12.2017
дерат народа си тъй както и турчин не го е драл
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент