Частни конкуренти на ВМЗ може да имат пръст

Частни конкуренти на ВМЗ може да имат пръст | StandartNews.com

Иван Бояджиев, експерт по сигурността

- Г-н Бояджиев, Вие лично как си обяснявате причините за този взрив?

- Най-напред трябва да се отчете, че има голяма разлика между взривовете в Иганово и трагедията, която се разигра в Горни Лом. Тук нямаше жертви поради друга организация, която е създадена. Това е единственото държавно предприятие от военната промишленост и организацията е много добра. Обектите са разположени на различни места. Този т. нар. холандски склад е бил много далече от самата основна сграда, всичко е било подредено, уреден. Освен това тук се вижда вече, че са гръмнали не отделни взривни вещества, а цели готови изделия, наредени в сандъци, и това води до много различни мисли и постановки за това, което се е случило в Иганово.

- Вие имате ли някаква версия?

- Една от основните версии трябва да бъде външна намеса, т.нар. терористичен акт. Този взрив в Иганово не е случаен, той не може да се получи без някаква външна намеса по един или друг начин. Освен това трябва да се знае, че във всяка една държава, в която има такова военно производство, тези неща се получават. 100% сигурност никой не може да гарантира, дори и да се кълне, колкото иска.
Другата причина, която малко ме притеснява, е, че ВМЗ остана единственият държавен завод, който може да утилизира всякакъв вид стари боеприпаси, за разлика от Горни Лом и други частни предприятия и организации. Даже сега са в преговори да доставят, доколкото разбрах, някаква специална камера от Германия, в която не участват хора вътре в нея, когато се разоръжават разни детайли и съоръжения от военната промишленост. Това ме навежда на мисълта, че нищо чудно да има някоя външна намеса, за да попречат на тези процеси да не може да се развиват по този начин.

- Някой може да има интерес тези процеси да не се развиват благоприятно?

- Това е една задача, която, когато се изпълнява, влече след себе си много пари. Те (частните фирми -б.р.) не влагат капиталовложение, за да защитят процеса, а гледат колкото се може повече пари да изкарат. Това е една алчност у частника, в България капитализмът е в най-дивата си форма, той гледа да има колкото се може повече печалба, както в Горни Лом се получи тази трагедия.

- Отново на дневен ред е въпросът за контрола при работата с боеприпаси. Какъв трябва да бъде той?

- В България има много добри закони, постановления, наредби, само че не се изпълняват. Аз пак казвам - ВМЗ-Сопот е един държавен завод, в който все пак най-много са използвани и прилагани наредбите на държавата за използване и обработка с взривни вещества за разлика от другите обекти, които гърмяха досега. Само едно ми е малко интересно - тези двама пазачи, които са били там, какво са правили? Те трябва да се поразпитат малко по-обстойно и как така са успели да избягат без никакви поражения. Тук е много интересно - те успели да избягат, а пък взривът гръмнал след тях. Надявам се, че ще излезе истината наяве и ще се вземат някакви мерки. Дано да има и някакви наказания. Сега дочувам, че собственикът на Горни Лом пак щял да утилизира снаряди и мини. Аз не мога да разбера тези хора не се ли стряскат. Не ги ли е страх? Нямат ли някакво чувство за вина и за отговорност към обикновените хора и към държавата? Явно нямат.

(Пред Агенция Фокус)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай