Частни болници печелят за сметка на държавните

Проф. Петров искаше да въведе ред и контрол на харченето в здравеопазването, казва директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов

Частни болници печелят за сметка на държавните | StandartNews.com

- Проф. Балтов, как ще коментирате оставката на министъра на здравеопазването проф. Николай Петров?

- Това си е лично негов избор.

- С какво може да бъде запомнена работата му през тези 6 месеца?

- През тези 6 месеца той събра една огромна база данни от всички лечебни заведения, а до този момента нямаше такава. Тя показва, примерно, колко струва скенерът в "Пирогов", на каква цена е бил купен, колко струва същата апаратура в Пловдив, Варна, Ловеч.
Когато се съпоставят тези данни започват да излизат неща, които не са лицеприятни за някого. Това е. Една от идеите, които проф. Петров искаше да реализира, е да се въведе пределна цена на медицинските изделия. Споделял е, че трябваше да има регистър за Фонда за лечение на деца в чужбина, да се види къде се дават парите, как се използват, какво се случва след такова лечение, има ли ефект, няма ли.
Защото това наливане на пари, без да се търси сметка какво се случва, мисля, че не е редно.
Ако трябва да обобщя, целта на проф. Петров беше да се направи един строг контрол на харченето на публичните средства. Когато аз съм бил при него, сме говорили как да бъдат намалени разходите на нашата болница, как да бъдат направени предоговаряне на някои договори с фирми, така че да се анексират в по-добра полза на "Пирогов". Идеите му бяха наистина да се въведе ред в здравеопазването. Д-р Мирослав Ненков и Лидия Нейчева от екипа му също се опитваха да се постигне точно това. След като "изгърмяха" три болници, се видя, че буквално в двора им работят паралелни структури. Това също до този момент убягваше на предишните редовни министри, не говоря за д-р Илко Семерджиев, защото той беше за 3-4 месеца, докато се направят предсрочните парламентарни избори. На предишните министри
им убягваха точно тези частни паралелни структури, които харчат прекалено много спрямо държавните. Въпросните частни болници поемат по-добре платените клинични пътеки за сметка на тези, които поглъщат повече ресурс, каквито са политравматичните пациенти.
Може би изброените по-горе неща в дейността на проф. Петров донякъде са допринесли за това, което се случи.

- Ще бъдат ли "замразени" тези инициативи на проф. Петров с оставката му?

- Надявам се да има последователност и това да продължи. Ще видим кой ще е наследникът му и какво ще е неговото решение оттук-нататък какво да се прави. Определено имаме проблеми в държавните болници. Същевременно частният сектор все повече надделява над държавния в здравеопазването и това не е без значение.

- Напоследък зачестяват примерите на едно уродливо явление, което е ненормално да се случва в 21-и век - агресията, на която са подложени колегите ви. Защо се случва?

- Категорично не е нормално. Преди 20 години това нямаше как да се случи изобщо в България. Тогава на професията на лекарите и медицинските екипи се гледаше с респект. Като млад лекар в "Пирогов" винаги съм се впечатлявал колко благодарни и доволни бяха пациентите след прегледа и терапията, която му е изписал лекарят. Сега някак си станахме едва ли не незначителни и дори пречим на хората. Пациенти се опитват да излеят върху нас целия си гняв, без ние да имаме някаква вина.
Защото в края на краищата хората идват да търсят помощ и лечение, а не да ни бият и да искат от нас невъзможни неща.

- Какво е състоянието на пребитата медицинска сестра в "Пирогов" ?

- Вчера беше извършена операция за наместване на носните кости и на скулата. По-добре е, предполагам, че до края на месеца ще бъде изписана от болницата, след което поне още два месеца ще бъде на домашно лечение.

- Очаквате ли да се върне на работа след преживения кошмар ?

- Надявам се. Трябва да направим така, че работата да изглежда по-сигурна за хората, които се трудят в клиниката. За този конкретен случай мога да кажа, че медицинската сестра, която беше нападната, няма никаква вина, защото тя изобщо не е очаквала да има такава реакция от пациента. За съжаление вече се разбра, че въпросният младеж е имал и други проблеми.
(18-годишният нападател се самоуби няколко часа по-късно, а родителите му обявиха, че е бил под влияние на секта- б.р)

- Вие лично ставал ли сте жертва на агресия от страна на париецнт?

- Почти 1,90 метра съм, тренирал съм гребане, трудно ще се случи такова нещо. Имало е вербални заплахи, ругатни, но някак нещата са преминавали само с разговори

- Кои са отделенията в "Пирогов", в които има най-много рискови пациенти, склонни към агресия ?

- Най-рисковото отделение е токсикологията за възрастни", след това е неврохирургията, защото там им много хора с черепно-мозъчни травми, които са неадекватни и понякога буйстват без причина. Разбира се, хората не са виновни, то е свързано с травмата им. И третото такова отделение е вътрешната ни клиника, където има много дементни хора, които по една или друга причина не са адекватни. Разбира се, имаме случаи и в травматологията, и в хирургията, но те са спорадични. И не са толкова чести, както примерно в токсикологията за възрастни.

- Как може да бъда засилена сигурността в болницата, която управлявате?

- Първо, трябва да има едно много добро стиковане между охранителната фирма и служителите на болницата. Да бъде изграден един много добър поведенчески алгоритъм, така че когато имаме проблем, да се знае какво да бъде направено. Трябва да се проиграе възможен случай на агресия, за да знаят всички от персонала как трябва да реагират в този момент.
Иначе, каквото е необходимо, се надявам до края на годината да го осъществим, защото имаме отпуснати средства, с които да направим видеонаблюдение на поликлиниката и същевременно да подсилим сигурността в останалите клиники. Ще имаме и видеонаблюдение в цялата болница със специална видеостена. Разчитаме също на помощ, доколкото е възможно, от полицията, защото "Пирогов" не е като другите лечебни заведения. Все пак това е най-голямата спешна болница в България.

- Имахте среща с директора на СДВР старши комисар Ивайло Иванов, какво решихте по отношение на мерките за сигурност ?

- Разбрахме се да се направи една работна група, която да излезе с решение в рамките на 10 дена какво трябва да бъде подобрено както от страна на "Пирогов", така и от страна на охранителната фирма, която пази болницата. Същевременно ще бъдем подпомогнати и от отдела за борба с безредиците в столичната дирекция на МВР. Винаги при нас има дежурен един полицай. И когато се натисне паник-бутон, при приемане на сигнала, трябва да е ясно кой как да реагира. Това просто трябва да се разиграе, да направим две - три репетиции, а след това, ако се наложи да бъдем готови.

- Целият медицински персонал ли ще бъде обучаван как да реагира в случай на агресия?

- Всички трябва да знаят как да реагират. На теория много неща се знаят, но на практика, когато не се изпълняват, се получават такива инциденти.

- Съвсем скоро бяха открити реновираните напълно клиника по детска хирургия и спешното приемно отделение за деца. Планирате ли да се правят подобни ремонти и на други клиники?

- В "Пирогов" има в момента 6 сгради, които се нуждаят от сериозен ремонт. Тежко е положението със сградите на вътрешната клиника, на изгарянията, на урологията. Лошо е състоянието и на вътрешния голям корпус, където са хирургиите и травматологиите. Такъв ремонт обаче е свързан с много средства, които единствено целево могат да бъдат отпуснати от държавата. И то за период поне в следващите 3-4 години, за да може да бъдат обновени тези сгради. "Пирогов" не е болница, която да може да спре да работи. Всичко се прави в движение и затова и става толкова трудно и бавно понякога.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай