Чакайте руски поклонници в българските манастири

След канонизацията на Св. Серафим в храма с мощите му идват много повече хора, казва архимандрит Филип

Чакайте руски поклонници в българските манастири | StandartNews.com

Архимандрит Филип Василцев е предстоятел на руското подворие в София и представител на Московския и на цяла Русия патриарх при Българския патриарх. Много миряни го познават като настоятел на столичния храм "Св. Николай Мирликийски Чудотворец", известен повече като Руската църква.

 

- Ваше Високопреподобие, Вие много години служите в София. Увеличават ли се хората, които посещават храма "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" ?
- Вече почти шест години съм настоятел на храма – подворие на руската църква в София, като официален представител на Негово Светейшество Кирил, патриарх на Москва и цяла Русия, към Българската патриаршия.
Държа да отбележа, че отношенията между нашите две църкви винаги са се отличавали със стабилност, топлота и искреност. Щастлив съм, че съм имал възможността да служа както с негово Светейшество патриарх Максим, така и с Негово Светейшество патриарх Неофит. За всичките тези години служба съм имал възможността да се запозная с много достойни архипастори и пастори на Българската православна църква и с всички тях съм установил прекрасни отношения.
Що се отнася до нашия храм, популярен сред софиянци като Руската църква, то определено мога да кажа, че след канонизацията на Св. Серафим количеството на миряните в храма действително значително се увеличи. Това много проличава през делничните дни. А по време на празници храмът вече едва побира молещите се.

- През юли станахме свидетели на нещо грандиозно за вярващите християни – в България бе докарана Честната глава на Св. великомъченик Пантелеймон. Какъв е отзвукът от това събитие?
- Това наистина беше велико събитие, защото за пръв път в историята на БПЦ мощите на този светец посетиха пределите на България. И едва за пети път в многовековната история атонските мощи на светеца вмчк. Пантелеймон напускат пределите на Светата Гора и са били изнасяни извън Гърция. Този път те дойдоха в България, за да се поклонят и помолят за изцеление вярващите на българска земя.
С ръка на сърцето мога да заявя, че това бе едно чудесно събитие. И това не е само моето мнение, а на всички, които имаха някакво отношение към това събитие. Светите мощи, по-точно главата на светеца, бе предоставена на българските миряни за цяла седмица. Така светините успяха да бъдат изложени в няколко три софийски храма: "Св. вмчк. Пантелеймон" в квартал Княжево, "Св. Седмочисленици", "Св. Неделя" (Кириакия), а също така и в църквите във Враца и в Сандански.
Така неописуемо количество вярващи имаха възможността да се поклонят, докоснат и помолят за здраве на Честната глава на Св. вмчк. Пантелеймон. С радост мога да заявя, че вече са ни известни случаи на чудотворното изцеление.

- Руската църква в София вече е станала известна със своите поклонически пътувания. Вие самия организирате такива. Разкажете за тези, които вече са се състояли и за предстоящите скоро?
- Да, ние смятаме поклонническите турове като неотменна част от нашата работа и се стараем те да са няколко пъти в годината. Организираме групи за Бари (Италия) и за Атон. Ние също така организирахме поклоннически турове в Русия, в Москва и Подмосковието, а също така и на светините в Италия и в Светата Земя.
Желаещите да пътуват миряни трябва просто да следят информацията на сайта ни. Скоро отново има пътувания до Бари за поклонение през мощите на Св. Николай Чудотворец, а през септември голяма група ще отпътува за поклонение до Светата Земя.
- Може ли да очакваме в скоро време поклоннически турове в Русия, и къде по-конкретно? Това би било много интересно за българските православни .
- Както вече споменах, през 2013 година ние бяхме организирали едно много успешно пътуване с поклоннически характер до Москва и Подмосковието. В хода на поклонението миряните посетиха църквите на столицата, а също така се поклониха и в Троицко-Сергиевата лавра, в Нови Ерусалим, в Спасо-Бородинския манастир, посетихме и много други свети места. Догодина имаме намерение отново да организираме поклоннически тур в Русия. Смятаме също така съвместно с Поклонническия център на Софийската митрополия съвмество да развиваме тази дейност, като разширим поклонническите маршрути.

- А има ли интерес за поклонническия туризъм от Русия към България?
- Разбира се, че са възможни такива турове. Особено след канонизацията на Св. Серафим в Русия има огромен интерес към неговото житие и към светинята, която се намира на територията на нашата църква. Освен това в Русия знаят и изключително много почитат преподобния Иван Рилски.
Миряните от Русия имат голямо желание да посетят известния в целия православен свят Рилски манастир – една великолепна обител, а също така и други известни български манастири, като Бачковския и Троянския. Интерес представляват и храмовете в София, във Велико Търново, Пловдив и в други български градове. Имате църкви с впечатляваща история, древни, вековни и това е безспорен интерес.

- Архимандрит Филип, как Руската и Българската православни църкви си сътрудничат ? Какви съвместни събития и проекти провеждат скоро? Как РПЦ ще отбележи 140-тата годишнина от Освободителната руско-турска война ?

- С цялата си отговорност бих могъл да заява, че нашето сътрудничество е постоянно, стабилно и не е прекъсвало нито за ден. Ние постоянно провеждаме най-различни съвместни прояви с Българската православна църква. Разбира се, 140 години от освобождението на България ще бъде отбелязано по специален начин от нас. В рамките на Дните на руската култура в България през септември тази година ще се проведат редица събития във Варненската и Русенската митрополия, които са и техен главен организатор. Дните на руската култура в България се провеждат по инициатива на Министерството на културата на Руската Федерация под патронажа на Посолството на Русия и с участието на Руската църква – Подворие на храма „Св. Николай Мирликийски Чудотворец". Организатор на всичките мероприятия и прояви във Варна е Варненската и Великопреславската митрополия, а в Русе - Русенската митрополия. В рамките на традиционната седмица на православната книга се проведе научно-богословска конференция „Светител Серафим, архиепископ Богучарски – символ на духовното единство на българския и руски народ". В конференцията взеха участие известните у вас руски учени проф. М. Шкаровский и А. Кострюков. Очакваше се присъствието на ректора на Православния Свято-Тихоновски хуманитарен университет протоиерей Владимир Воробьов, но, уви, поради здравословни причини той не успя да пристигне. Въпреки това, докладът му „Значение на подвижническото служене на светителя Серафим (Соболев) за Руската и Българската Православни Църкви през XX век" беше зачетен от мен. Научно-богословската конференция „140 години от началото на Освободителната война 1877-1878 г." се проведе в Русе на 11 септември т.г. съвместно с Русенската митрополия. Конференцията премина изключително успешно и това е само началото на проявите посветени на тази значима и за двата ни народа дата. В конференцията участва протоиерей Владислав Ципин, професор на Московската духовна академия, доктор по църковна история, магистър по богословие и много други представители на духовенството на двете страни. Не мога да не отбележа още едно значимо събитие, а именно: на 10 септември в Русе бе осветен катедралният събор „Вси светии". В олтара на храма по време на Божествената литургия се молеше българският патриарх Неофит. Божествената литургия бе оглавена от Негово Високопреосвещенство митрополит Наум Русенски в съслужение с иерархите на Българската, Руската и Румънската православни църкви. На празничното богослужение присъства и премиерът Бойко Борисов. Това безспорно, е едно от най-знаковите събития за последните времена в дейността на БПЦ, което свидетелдствува за нейното духовно възраждане. По време на богослуженията бяхо осветени и камбаните на новия събор – дар от патриарха на Москва и цяла Русия. Освен това лично министърът на културата на Русия Владимир Медински изпрати поздравителен адрес на конференцията. В него се подчертава, че България и Русия имат не малко общи славни страници на братска помощ и самопожертвования.

- Какво ще пожелаете на миряните и на читателите на нашия вестник?
- Който ме обича, той и заповедите мои съблюдава, е рекъл нашия Господ. Дай Боже всеки един от нас да живее по заповедите Божии, в любов към Бог и човеците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай