Чакат се 400 000 болни от грип

Чакат се 400 000 болни от грип | StandartNews.com

- Д-р Кунчев, колко са болните от грип в страната в момента?

- Това никой не може да го каже със сигурност. По принцип, ние отчитаме заболеваемостта на 10 000 души и като се екстраполира се вижда колко са. Горе-долу от началото на годината при тази заболеваемост излизат някъде около 100 хиляди души, които вече са се срещнали с грипа, боледували са в някаква форма, къде по-лека, къде по-тежка. И все пак трябва да се отчита, че сме в началото на епидемията, защото само една област е обявила такава, а реално продължава да расте заболеваемостта на повечето места. Можем да очакваме или до края на седмицата, или другата да се включат и други области.

- Може ли да се предположи колко хора ще се разболеят към края на януари?

- Трудно. При по-леките епидемии сме минавали годината със 100-150 000. При по-тежки са стигали до 800-900 000, дори до милион. Ако сега приемем, че е нещо средно, може би до 300-400 000 ще пострадат. Но трябва да видим накъде вървят нещата, защото наистина сме в началото.

- Какво е задължително да се предприеме при епидемия от грип?

- Там, където отделните области и общини обявят епидемия, колегите от районните здравни инспекции пускат предписания с ограничителни мерки най-вече към здравната система, разбира се. Те включват спиране на работа на женски и детски консултации, прекратяване на имунизациите, за да не се събират болни и здрави деца на едно място, плановите операции също се отлагат с една-две седмици. Само че основното - струпванията при общопрактикуващия лекар, е малко по-трудно да се избегне, защото наистина по това време търсенето на помощ е доста по-голямо. Много хора се струпват. Където е по-висока заболеваемостта, особено сред учениците, евентуално може да се обяви грипна епидемия, но това не е задължително. Зависи от тежестта, зависи от това колко деца отсъстват. Достигнат ли 25-30%, то е ясно, че ще трябва да се прекратя занятията, защото те пропадат независимо дали ние ги спираме или не, но дали това ще се случи е рано да кажем. И то не се решава централно. Колегите на място, заедно с общинските власти, с управленията на Министерство на образованието, спешна помощ, общопрактикуващи, обсъждат и вземат общо решение.

- Какво ще посъветвате хората, които работят, учат - да се обадят по телефона на личния лекар или да отидат пред кабинета му и да чакат сред голямата тълпа болни?

- Мога да ви кажа кое най-добро, но не мога да гарантирам, че то винаги ще е възможно. За един здрав, млад, добре трениран организъм, в добро състояние, може да се очаква, че грипът ще протече съвсем в нормална форма, за 3-4 дни най-много, без някакви особени усложнения. И в този случай не е задължително търсенето на лекарска помощ. Много хора наистина го изкарват дори и на крака или без да приемат някакви особени медикаменти. Ние говорим преди всичко за по-рисковите групи- малки деца, възрастни хора с хронични заболявания, бременни жени, хора с проблеми в имунитета. При тях е важно да се почне антивирусно лечение и да се потърси лекарска помощ, защото усложненията могат да бъдат доста по-сериозни.

- Не е ли опасно за човек да ходи на работа в такова състояние?

- Опасно е. Един източник на зараза е в състояние да зарази десетки хора, особено в активния период, в началото, когато е най-силно кихане, кашлица, най-натоварени са секретите с вируси. Тогава и в офиса, и на улицата, и в транспорта всички хора, които са около болния, всъщност са подложени на атаките на вируса. Така че въпрос донякъде на култура е да не си позволяваме да продължаваме да ходим на работа, когато имаме симптоми и да заразяваме колегите и приятелите си.

- Друг е въпросът, че това отсъствие пък вреди на икономиката...

- Ама то винаги е така, само че щетите са още по-големи, когато още повече хора се разболеят или когато настъпят усложнения.

- Късно ли е вече за имунизация?

- То нямаше и ваксина още от средата на декември, така че и да иска някой, нямаше как да стане.

- Често много болни посягат към антибиотиците като спасение, но се твърди, че те не помагат, а вредят при грипа, така ли е?

- Поне в началото, когато няма бактериална компонента, е излишно и вредно да се пият антибиотици. По преценката на лекар се дава антибиотик на база на състоянието на белия дроб, дали има добавена бактериална инфекция или не. Иначе вземането на антивирусен препарат на най-ранен препарат е ключово, защото ако се вземе в рамките на 24 часа резултатът е поразително добър. След 3-4 ден вече рязко спада ефектът. Така че това е едното, което трябва да се направи. Общо взето препоръката е да имаме на разположение такъв препарат, за да може при първите симптоми в семейството да го използваме. Разбира се, при голяма част от хората и без такова лечение ще си мине нормално грипът. Не за първи път се срещаме с него. Пак казвам- нашето внимание е насочено към рисковите групи. Те са тези ,които страдат най-много то грипната епидемия.
- Има ли достатъчно антивирусни препарати по аптеките?
- Миналата седмица звъняхме на производителите на двата препарата. Уверяват ни, че имат достатъчно количества и че изпълняват всички заявки на аптеките. По-скоро, ако няма в аптеката, то е, защото те не са заредили.

- В края на януари ли ще е пикът на грипа?

- По принцип така се случва най-често. Разбира се, това не е гаранция, но натам вървят нещата. Може би другата или по-другата седмица ще бъдат пикови, с най-високи стойности.

- Кой е преобладаващият щам на вируса?

- Това е по-интересният въпрос. Иначе общо взето, и като време на разпространение, и като клинична картина нещо особено няма, напълно е според очакванията. Съставът обаче е по-особен. Винаги досега епидемиите са били предизвикани от някои от групата А вируси. В началото има паралелна циркулация на различни и сега беше така. Само че сега от миналата седмица над 80% от всички проби, които са положителни за грип, са положителни за групата "Б" , линия "Ямагата", което е малко странно ,защото досега не се е случвало. Не че това има особено значение за лекаря, за пациента, лечението и клиничната картина са горе-долу едни и същи, но за нас е малко странно. В САЩ не е така. Там епидемията започна малко по-рано и основният щам е "Хонконг", който ние очаквахме. Засега обаче, не че не го хващаме, има го и него, има го и другият - Мичиган, но в много по-малки стойности. В 80% са Б и то тази линия "Ямагата".

- Какви са симптомите на грипа?

- Нищо по-особено. Рязко начало - температура, много силна отпадналост, кашлица може и да има, може и не, но не това е водещият симптом. Обикновено общата отпадналост, температурата и главоболието, болки по мускули и стави, са най-добре представени. След това може да се появи и дразнеща в началото, суха кашлица, после слиза малко по-надолу става влажна, отхрачваща.

- Какви усложнения се наблюдават най-често на този етап?

- Най-честото усложнение, което може да се очаква, е пневмонията. Имаме обаче и малко по-висок процент неврологични оплаквания. Може би това е по-характерно за този щам на вируса. В началото сме и не могат да се правят някакви генерални заключения.

- Какво ще посъветвате хората в това грипно време?

- Да избягват събиранията. И то най-вече тези, които могат да си го позволят. Препоръката е възрастните хора, ако могат, да си ограничат контактите. А другите да не подценяват заболяването и да не се самолекуват, а да търсят навреме лекарска помощ. Пак казвам - нищо извънредно няма. Всяка година се срещаме с грип, няма да се свърши света от това нещо, но ако можем да предпазим повече от чувствителните хора ,за които може да е фатално, толкова по-добре.

- Може би и имунитетът ни да се подсилва по някакъв начин?

- Който желае и има опит с някой препарат, може да го прави. Но подсилването с витамини и микроелементи, трябва да става от хора ,които имат нужда от таблетно приемане. Иначе доброто състояние, спорт и балансирано хранене, осигуряват наистина това, от което се нуждае организмът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай