Чакам нов заслужен часовник от премиера

Чакам нов заслужен часовник от премиера | StandartNews.com

Калфин е отговорен държавник, благодаря на АБВ - дисциплинирани са

Местните избори ще направят равносметката кои са системните партии, казва Цветан Цветанов

* Ще подобрим резултата си в Пловдив
* Пътувах много, чакам с нетърпение семейната почивка

- Г-н Цветанов, няколко пъти от ГЕРБ категорично заявихте, че няма да променяте Изборния кодекс в навечерието на местния вот, но не ви ли притеснява твърде ниският праг на преференцията, който ще допусне съветници буквално с роднинските им гласове?

- Преди 8 месеца, когато се събирахме парламентарните групи, които формираме мнозинството в 43-ото народно събрание (НС) и подкрепяме устойчивото и стабилно правителство на България, тогава поставих тази тема. И казах, че ако имаме някакви редакционни поправки, свързани с Изборния кодекс, трябва да бъдат направени не по-късно от януари - февруари месец. Тогава нямаше разбиране, но в момента всяко едно предложение, което е в тази посока, не е приемливо за ПГ на ГЕРБ. Защото отново ще се направят поредните внушения, че ГЕРБ иска да промени правилата по предстоящите местни избори. След изборите, когато приключи референдумът, може би ще се наложи действително да се направят някои корекции, които да отстранят в момента дефицитите, които има. И тогава има по-широко обсъждане и търсене на диалог между парламентарните групи, смятам, че може някъде да направим промени, които да бъдат от интерес за обществото и да дават по-голяма гаранция да няма манипулативни подходи в изборния процес.

- На 29 юли в централата на ГЕРБ приключихте с получаването на проектолистите от страната, кога ще се знаят имената на кандидатите за съветници по места?

- След 15-16 август до около 10 септември ще бъдат направени съответните работни съвещания с общинските ръководители, кандидатите ни за кметове и ще може за всяка една област да изчистим всички листи и да имаме решения на Изпълнителната комисия. Но на база на цялата информация, която имаме от дискусиите в съответните области.
- Имате ли притеснения, че синдромът Здравко Димитров в Пловдив може да се мултиплицира и на други места?
- Не. Нямам никакви притеснения. Това беше усещане, което витаеше в структурите на Пловдив-област още от преди година. Създаде се малко дискомфорт в отношенията на областно ниво и между общинските организации. Затова и когато взехме окончателното решение за общинските ръководители на Пловдив-област, ние сме се съобразявали с общинските структури и областното ръководство като цяло беше малко изолирано.

- Защо?

- Защото нямаше необходимия авторитет и доверие в структурите. И може би това провокира подаването на оставка от областното ръководство. Явно има лично решение, взето от Здравко Димитров. Виждам, че той в момента ще бъде в услуга на друга политическа сила, които вече заявиха подкрепата си за него. Но повярвайте ми, когато приключат изборите, тогава вече можем действително да си поговорим. И ще видите, че подкрепата за ГЕРБ в Пловдив и Пловдив-област ще бъде най-голямата, която сме получавали досега. А това самочувствие идва от всичко, което направи Иван Тотев като кмет на Пловдив. Аз си спомням много добре как изглеждаше Пловдив през последните 20 г. И виждам как за няколко години градът е коренно променен в положителна светлина. Това е заслуга и на Тотев, на неговия екип, и разбира се, на подкрепата, която получи не само от ГЕРБ, но и от обществеността.

- Приемате ли тезата, че само ГЕРБ ще се явява на тези избори? Не като комплимент, а като констатация за кризата в българските политически партии. Липсват ли ви опоненти от ляво и от дясно?

- ГЕРБ е реалната и истинска народна партия в България. През всичките тези години може би съм един от малкото политици, които действително през цялото време съм сред структурите, сред хората. Трябва да ви кажа, че така се дава уникална формула на дадения политик, за да бъде зареден с енергия. Това, което е по-важно според мен е, че партия ГЕРБ е партията, която изгради структурите си в цялата страна и то в условията на опозиция. Парламентарните избори бяха проведени през 2005 г., партия ГЕРБ направи своя учредителен конгрес декември месец 2006 г. И от 2006 до 2009-та сме работили само и единствено да създадем структури в цялата страна, за да се подготвим за парламентарните избори през 2009 г. Това са три години и мисля, че няма друга партия в България, която се е изграждала 3 г., за да кандидатства за влизане в законодателната и изпълнителната власт на страната. Точно това е силната страна. И точно това е зарядът, който ГЕРБ създаде и съхрани в структурите си по места. Повярвайте, няма партии, които имат подобни структури, освен донякъде БСП от това, което е останало. Но виждаме, че имат сериозни вътрешни противоречия. Не бих искал да давам оценка и не е моя работа. ДПС също имат своя ясен профил и ясни, изразени действия по места с техните структури. Всичко останало от това, което наблюдавам, е нещо, което се стреми не да създаде собствен профил и собствена идентичност, а просто да вземе нещо, което е останало. Разбирате, че такива формации нямат цел, нямат визия. Мисля, че тези избори ще дадат една друга равносметка - кои са системните партии в България. Защото ние виждаме, че във всичките предизборни периоди винаги има някакъв заряд на нов политически проект, който след изборите веднага спихва - давам за пример Николай Бареков, давам за пример и това, което се случи и с "Атака", които бяха с много силна амплитуда 2005 г. Но във времето видяхте, че когато влязат в парламента, поддържат един електорат. Ниската избирателна активност дават възможност на такива формации да влизат в парламента. Точно затова нашият призив винаги е бил да се възползваме от най-ценното, което ни дава демокрацията - конституционното право да гласуваме. Когато имаме висока избирателна активност, тогава ще получим и по-реалната представителност и ще може системните партии да имат ясна отчетност пред българските избиратели. Това е същността на развитите демокрации - затова и там е развито предимно лявото и дясното. Всеки носи своята отговорност и това са основополагащите политически семейства, които имат своята естествена проекция в ЕС. В ЕС първата политическа формация е Европейската народна партия, към която принадлежи ГЕРБ и другата е на европейските социалисти. И сериозните теми, които са за бъдещето на Европа и ЕС, винаги се намира някакъв конструктивен баланс. Лидерите, които се събират на Съветите, също са предимно представители на тези две европейски семейства. Естествено преимуществото е на ЕНП, защото партията генерира бъдещето и просперитета на ЕС.

- Отношенията ви с Реформаторския блок? Така ли си представяхте работата на парламента след 5 октомври миналата година?

- Ние продължаваме да бъдем искрени и да спазваме джентълменските си принципни споразумения. Има определени теми, които са важни както за провеждането на реформите, така също и за гарантиране стабилността на правителството. И тук искам да кажа, че премиерът успя да направи невъзможното от това, което наблюдавахме преди парламентарните избори. Защото преди тях, вие знаете, че имаше много ясни критерии, които заложиха реформаторите относно ГЕРБ, но всички видяхме, че ГЕРБ е партията, която дава силата на сегашния кабинет, ГЕРБ е партията, която дава силата и на приетите закони в българския парламент, и ГЕРБ е партията, която всъщност няма как да бъде заобиколена. Затова винаги съм казвал, че трупайки опит в политиката, разбира се, не трябва да минаваме границата на възможността да си говорим след избори. И тук искам специално да благодаря на изключително дисциплинираната парламентарна група на АБВ. Въпреки че те, в интерес на истината, когато бяха обсъждани възможните партии, които да формират мнозинството, като цяло бяха може би най-нежеланите от обществени нагласи и, разбира се, от формата, в който се провеждаха срещите. Но те бяха една допълнителна гаранция за тази стабилност и устойчивост и смятам, че техният представител в лицето на г-н Ивайло Калфин показа действително високо държавно отговорно поведение. Дори и за събирането на 180-те подписа, АБВ въпреки политическото решение, което взеха, когато започна обсъждането на първия законопроект за промяна на конституцията, вие видяхте, че разговорите, които бяха проведени с г-н Георги Първанов, дадоха съответния резултат. И той даде възможност неговата парламентарна група да подкрепи заявената политическа воля за промени в съдебната система. Тук обаче искам да благодаря и на всички тези партии, които направиха възможното да си говорят. Защото знаете какви бяха крайните изказвания на РБ срещу ДПС и в един момент видяхме в последните 20 дни, че ежедневно се пиеха не по едно, а по няколко кафета между Радан Кънев и Лютви Местан, и това по никакъв начин не трябва да води до това, че има прегръдка между ДПС и Реформаторския блок. Но има много ясно послание, че националноотговорните политици в България трябва да се обединяваме във важните стратегически решения за държавата. И точно затова искам да припомним на всички тези, които спекулативно се опитват да правят поредните внушения за приет закон, който е между ГЕРБ, ДПС, БДЦ и АБВ, че има вече негласна коалиция между ГЕРБ и ДПС. По същата логика мога да кажа и за решения, които са подкрепени от РБ и ДПС. Никой не говори тогава, че всъщност има вече нова договорка между две политически формации.

- Говори се за исторически компромис...

- Вижте, това е да можеш да обясниш говоренето, което си го правил преди изборите и през последните няколко месеца.


- Кой е отговорен за референдума?

- За референдума може би всички, които бяхме в пленарна зала. Защото в момента, ако прехвърлим отговорността само на един или на друг, смятам, че няма да е коректно. Но принципно това, което успях да преговоря с парламентарно представените партии, имаше в общи линии нагласа за несъгласие от реформаторите категорично, ДПС и БСП имаха така колебания, но те гласуваха и въздържали се, това беше за задължителното гласуване. Аз определено не бях оптимист, че то може да мине в пленарна зала. Но що се касае до мажоритарния елемент, имах принципното съгласие и усещане, че ще бъде подкрепено. Не се получи и отиваме само към един въпрос към избирателите, за електронното гласуване, което, между другото, отново е много важен момент в бъдещите избори. Защото ще дадем възможност на над 2 млн. българи, които живеят в чужбина, да упражнят конституционното си право да гласуват, без да им създадем тези неудобства. В момента всеки, който живее извън пределите на страната, ползва интернет, социалните мрежи, за да може да се чува със своите близки и би могъл да покрие минималните изисквания, за да борави с допълнителните технически гаранции, които ще бъдат дадени от специалистите при реализиране на законодателството.

- Имате ли вече облог с премиера за резултата от изборите? Ще спазите ли традицията в ГЕРБ?

- Това си е традиция и при една поредна победа, разбира се, че премиерът ще бъде задължен да спази обещанието си и да ме възнагради с още един часовник.
- Чакате си го, така ли?

- Чакам си го и смятам, че това ще бъде много заслужено, защото тук е моментът да благодаря на всички структури на ГЕРБ, на всички кметове, общински съветници, депутати, за това, което правят. Повярвайте, това е голям човешки ресурс, някой път има допуснати грешки, но силата и на г-н Бойко Борисов, и на партията е, че може много бързо да направи съответните поправки, да се извини на съответните представители, било в секторната политика или обществеността. Така можем действително да вървим напред и да постигаме целите си. Партия ГЕРБ е единствената може би, която е най-прозрачна в начина си на подбор и оценките, които се дават, и решенията, които се взимат.

- Ще ви остане ли време за почивка, къде ще почивате със семейството си?

- Да си призная честно, за първи път съм в голямо очакване на семейната почивка, защото през всичките тези месеци пътувах постоянно из страната и в момента ще можем действително и със съпругата ми и с трите ни прекрасни дъщери да бъдем заедно. Малко е времето, което можем да прекараме така, в комплект всички заедно, защото голямата дъщеря вече има и своите лични, по-други виждания, защото е на 20 г., средната е на 12 и най-малката е на 4 - винаги е солидарна и винаги иска да бъде с мама и тати.

- Ще бъдат ли местните избори лакмус за електоралната тежест на парламентарно представените партии и вариант за формирането на нова коалиция в парламента?

- Разбира се, че всеки избор е лакмус за състоянието на всяка от политическите формации, нейната представителност и одобрение от обществото. Не бих могъл в момента да се ангажирам с подобни коментари. Единственото, което смятам, че е добре за страната ни, е да има стабилност. Смятам и че сегашният министър-председател се справя успешно. Ето, самият факт, че в рамките на 6 г. имаме втори управленски мандат на Бойко Борисов... Това в последните 25 г. за първи път се случва в страната, което е много ясен знак за оценката както към ГЕРБ, но също така и за личностните качества на всички наши представители по места. За което им благодаря.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай