Бургас ще е №1 по темпове на развитие

Бургас ще е №1 по темпове на развитие | StandartNews.com

Догодина залагаме на още атракции и много спортни турнири, казва Димитър Николов

Кметът на Бургас Димитър Николов лично участва в представянето на остров Св. Анастасия във финала на кампанията "Чудесата на България". Един от най-успешните градоначалници у нас коментира с какво ще запомни отиващата си 2014 г. и кои са амбициите на екипа му за следващата година.

- Г-н Николов, остров Света Анастасия стана трети в кампанията "Чудесата на България", организирана от в. "Стандарт". Какво не достигна, за да победи?
- Бургас не може да се оплаче от награди, така че приемаме с благодарност третото място за острова. А и конкуренцията беше силна, признавам. Благодаря на хората, които гласуваха за остров Света Анастасия, и каня всеки, който не го е посещавал, да дойде догодина. Смятам класацията "Чудесата на България" за изключително полезна, защото даде възможност на хиляди българи да чуят за нашия обект, който е нов и му е нужна още популярност. Самият аз узнах интересни факти за редица атракции в страната, за които не бях чувал достатъчно. Изумен съм колко много интересни места има за посещаване у нас. Българите трябва да ходим по-често на екскурзии и почивка в страната, не в чужбина. А през лятото не пропускайте Бургас и остров Света Анастасия!
- Какви нови проекти с туристически атракции разработва община Бургас?
- Имаме още няколко обекта с голям потенциал. Като археологическия комплекс "Акве Калиде", който е разкрит едва на 20 %. Това е най-големият балнеокомплекс в Източна Европа, около който в древността е изникнал цял град. Доказано са го посещавали римски и византийски императори, бил е изгорен от латинския император Анри - ядосан на Калоян за смъртта на брат му Балдуин. По-късно е възстановен и продължава да привлича височайши гости. Турският султан Сюлейман Великолепни си е изградил там специална баня, която тази година реставрирахме изцяло - с оригиналните шарки и цветове. Догодина ще подобрим значително благоустрояването на "Акве Калиде" и ще експонираме находките по интересен за туристите начин.

Разполагаме със страхотен обект в Крайморие - крепостната система Порос, където открихме и епископска раннохристиянска църква.

Започна работата по превръщане на старите бомбоубежища в Морската градина в атракцион "Подземният град".
Напредва изграждането на чисто нов експо център "Флора" и сме в преговори с Британския музей, за да може догодина да покажем там тяхна изложба. Догодина Бургас ще е още по-интересен за туристите.
- Станахте кмет на годината, Бургас отново спечели приза "Най-добър град за живеене", а ГЕРБ, в чието централно ръководство сте, спечели парламентарните избори - чувствате ли, че тази година е вашата?
- Това е и годината, в която две наводнения заляха Бургас, загинаха хора. Аз ще запомня 2014-а с това, а не с наградите. Във всеки човек има суета, но лично аз се старая да съм земен човек - не летя в розови облаци. Кмет съм от 7 години. В навечерието на всяка следваща се надявах, че идва по-успешно време за страната, за региона, за нашия град. За съжаление, не всеки път очакванията ми се оправдаваха, но аз съм оптимист по природа и продължавам да вярвам, че най-доброто предстои. Все пак искам да отбележа, че през последните няколко години, докато светът се тресеше от финансова криза, в Бургас привлякохме над 340 милиона лева по европейските програми или - това не беше мъртво време за нас.
- Ще продължи ли да защитава Бургас приза за най-добро място за живеене?
- Да ви кажа честно, повече харесвам формулировката: "Все по-добро място за живеене", защото показва приемственост, развитие и перспектива. Аз вече съм казвал няколко пъти каква ми е управленската цел като кмет - да оставя на следващия повече, отколкото съм заварил. Това трябва да е философията на всеки следващ бургаски кмет.
- Бургас официално е одобрен за Европейски град на спорта през 2015 г., но той няма нужната спортна база за това и елитни отбори. Така ли е?
- Инициативата Европейски град и Европейска столица на спорта има за цел да отличи и поощри политиките за развитие не на професионалния, а на любителския, детския спорт, на социализацията на възрастни и хора с увреждания чрез спорта. Това е и нашата програма, която изпълняваме в тази област вече няколко години. Ние като община сме длъжни да създадем базата, да подхраним почвата, върху която израства професионалният спорт. Бургас не е някой малък град, в който има 2-3 отбора и за всеки от тях се дават по неколкостотин хиляди лева годишно. Като община ние субсидираме над 100 спортни клуба в десетки видове спорт и се стараем да разпределяме парите справедливо. С предимство се ползват и ще се ползват детско-юношеските школи. В цял свят високото спортно майсторство се поддържа основно от бизнеса и държавата.
Що се отнася до спортната инфраструктура, нещата вече стоят много по-добре от 2007 година, но трябва още много. Знаете, че следващата голяма цел е зала "Арена Бургас" и Европейското първенство по лека атлетика на закрито през 2019 г. Проектът бе подкрепен от самия Сергей Бубка и аз вярвам, че държавата ще осигури нужното финансиране, както го е правила назад в годините за представителните зали на другите големи български градове.
- С какво в 2015 година Бургас ще насити културната и спортната си програма?
- Скоро представяхме проектобюджет за 2015 година. В него няма намаление на перото за култура. Това означава, че и догодина ще можем да предложим на бургазлии и гостите на града традиционната богата програма, включваща много фестивали, концерти, изложби и прожекции, особено през лято-есен.По отношение на спортната програма - това ще е сигурно най-наситената със спортни събития година в историята на Бургас, заради това, че сме "Европейски град на спорта". Вече знаем за няколко големи турнира, на които ще сме домакини: Европейско първенство по футбол за младежи до 17 г. - за първи път в България и в Бургас ще се проведе първенство от такъв ранг, съвместно с БФС И УЕФА, Европейско първенство по ветроходство, Европейска купа по триатлон, Балканско първенство по ушу, Балкански параолимпийски шампионат за хора с увреждания - за първи път, международен турнир по борба, международно състезание по дуатлон - за първи път, турнир по подводно гмуркане - на остров Св. Анастасия - за първи път. Всички спортни мероприятия през следващата година ще се провеждат под мотото: "Бургас - европейски град на спорта".

- Ще успее ли общината да завърши в срок европейските проекти за изтичащия програмен период?
- С новото правителство вече съм по-голям оптимист, че ще успеем. В момента са възобновени плащанията по спрените програми и бързаме да наваксаме. Бях много притеснен за регионалното депо за отпадъци - огромен проект за 43 млн. лева по ОПОС. Когато от Еврокомисията спряха плащанията, се наложи да отклоняваме наши средства от други обекти, за да не спира работата на изпълнителя. Слава Богу, вече сме в срок и ще се разминем с глобите за закъснение. Постоянно следя работата по "Интегриран градски транспорт". Повечето обекти в строителната му част ще излязат през 2015 г. - автогара Юг, терминалът в "Меден рудник", велоалеите, централната автобусна спирка, пешеходните надлези, бързите автобусни линии. Имаме да довършваме много тежки водни проекти в кварталите и съставните селища. Няма да е лесно, но с компетентната помощ на новото правителство вярвам, че ще се справим.
- Доколко община Бургас ще разчита на реализирането на европейски проекти. Започва нов програмен период, какви са гаранциите за оперативност?
- Гаранции няма, но в Бургас разчитаме на опита си, на изградения екип от професионалисти в тази област и на предварителната подготовка. Вече имаме изготвени много нови проекти и няма да губим време тепърва да ги пишем и съгласуваме. Два са водещите документа, които приехме наскоро и които очертават насоките за развитие на града до 2020 г. - Интегриран план за градско възстановяване и развитие и Общински план за развитие 2014 - 2020 г. И двата документа планирахме в условията на широка обществена подкрепа и най-вече обединени от идеята и амбицията Бургас да бъде най-динамично развиващият се град в България. Именно за това и мотото на настоящия седемгодишен период е "Бургас - град в темпото".
Отделихме толкова голямо внимание на тези документи, защото те определят и основните проекти, по които Бургас ще работи в четири приоритетни области: околна среда, интегрирано териториално развитие, социален капитал и добро управление. Тези области отразяват основните аспекти, които според нас определят качеството на живот в града и общината. Те се явяват и продължение на проектите, които вече сме реализирали и надграждане на успехите, които вече са постигнати.
- Успявате да обедините около себе си и за общи каузи хора с различно мислене и убеждения. Как го постигате?
- Аз съм сигурен, че всеки бургазлия, независимо от партийната му принадлежност, иска градът да се развива и качеството на живота ни да се подобрява. Отделните политически сили имат различни виждания по кой път трябва да се върви, но всички пътища водят към една цел - просперитет за Бургас. Старая се да показвам уважение към различните идеи и не твърдя, че винаги съм прав. Тук е моментът да благодаря на бургаските общински съветници и депутати. Можете да посрещнете празниците с чувство за изпълнен дълг, защото тази година Бургас направи още една крачка напред.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай