БСП знаят от 2 г., че реститути взимат партера на "Позитано"

БСП знаят от 2 г., че реститути взимат партера на "Позитано" | StandartNews.com

Заместник-министърът на МРРБ Николай Нанков коментира изказването на лидера на БСП Корнелия Нинова, че с пълномощно на регионалния министър Лиляна Павлова и областния управител на София частни лица са влезли в централата на столетницата на „Позитано" 20 и освобождават партерните помещения, които са се използвали от партията.

- Бихте ли ни разяснили какво точно се е случило и какъв е казусът със сградата на „Позитано" 20?

- Това, че са влезли „частни лица" звучи доста манипулативно. Това са реални собственици, упълномощени с вещни права от независимия български съд. Още от 1998 г. имаме заповед на областния управител, с която се признават техните реституционни претенции. Има няколко дела, последното, от които през 2007 г., чрез което с решение от 12 януари 2012 година е допуснато извършването на делба между държавата като собственик на имота и 20 реститути. Следват няколко години казус по делбата, в който БСП са наемател, а не страна. През 2013 г. има предложение за сключване на спогодба, по силата на която тези реститути да получат партерните помещения до уравняване на дяловете, както е постановил съдът.

През май 2014 г. във връзка с уведомително писмо на МРРБ до председателя на БСП има обратно писмо, че те са запознати. Изразили са положително становище, че не се оспорва от страна на БСП правото на собственост и правото на обезщетение на физически лица. От БСП само са помолили това въвеждане в собственост, ако е възможно да се извърши след юни 2014 г., когато приключва предизборната кампания за Европарламент. Което виждате, че се е случило. На база отново на проведена среща в министерството с представител на БСП – юрисконсулт Аглика Виденова през 2014 г. е постигнато съгласие да се изготви експертно становище от архитектурно бюро, с което да се определи делимостта на сградата. Проектът е готов, одобрен е от съда и на 24 септември 2015 г. в МРРБ е постъпило писмо от част от физическите лица, с което е представен проект на съдебен протокол за делба. Междувременно постъпва жалба от БСП в Административния съд София - град срещу заповедта от 1998 г. на областния управител на София, с която се възстановява на наследниците на Симеон Банев отчуждената част на "Позитано" 20. Много бързо обаче, още на 10 март 2016 г. същият съд прекратява производството, поради липса на правен интерес. БСП в случая са наематели на държавен имот, върху който са проявени и от съда са узаконени реституционни претенции на 20 наследници на Симеон Банев. С решение от 19 април 2016 г. на СРС, влязло в сила на 28 юни 2016 г., се постановява на физическите лица целият партерен етаж на 7-етажната сграда. Окончателното решение на съда с една поправка в него е постановено на 10 август 2016 г. Оттук процедурата е изпълнена към момента по молба на един от 20-те реститути Димитър Банов, по която е издаден изпълнителен лист на култовата дата 9 септември 2016 г.

- Какво предстои от тук нататък, при положение, че от БСП трябва да освободят тези помещения ? Ще им бъдат ли осигурени други?

- Предполагам предстои заявяване на нуждите на БСП за нови подобни помещения, както сме процедирали винаги с всички други партии. С решение на съда те ще се предоставят.

- Как ще коментирате в такъв случай думите на Корнелия Нинова, че тези действия са елементи на предизборен натиск върху опозицията?

- Това е груба спекулация и манипулация. Да не се опитва тя да ни вмени неизпълняване на съдебни решения. Съдебното решение трябва да бъде изпълнено и от министерството, и от областния управител.

(Пред Агенция Фокус)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай