Брюксел харчи прекалено много за бюрокрация

Брюксел харчи прекалено много за бюрокрация | StandartNews.com

Открихме много общи неща с партията на Бареков

Мартин Каланан, председател на групата на европейските консерватори и реформисти

- Г-н Каланан, как и защо избрахте да приемете коалицията от партии около "България без цензура" във вашето политическо семейство?

- Е, все още не сме стигнали до тази фаза. Ние проведохме едни предварителни разговори с г-н Бареков. И това, което открихме по време на тях е, че имаме доста общи гледни точки и политики, споделяме ги. Предстои сега г-н Бареков да обсъди предложението със своя Национален съвет. Аз също, когато се прибера в Брюксел, ще го обсъдя с нашето ръководно бюро на групата.

- Какво е вашето послание, с което влизате в кампанията? Може би "По-малко Европа"?

- Да, това е част от нашето послание. В нашата кампания също така бихме искали да споделим и да отправим посланието за повече демократичност, повече свободно предприемачество, повече работни места, повече прозрачност и честност. Но ние сме група от партии от цяла Европа и всяка национална партия има своя предизборни кампании в своята държава. Те имат своите послания, които ще отправят. Ние нямаме една обща програма, нямаме един общ манифест.

- Заявихте вече, че няма да подкрепите нито една от двете основни кандидатури за президент на Европейската комисия и ще издигнете своя кандидатура. Проведохте ли вече разговори за подкрепа?

- Не мислим, че е работа на Европарламента да предлага кандидатури за президент на Европейската комисия. Това е по-скоро нещо, което е работа на Съвета на Европа, въпрос, който трябва да се реши на правителствено ниво на различните страни членки, които трябва да предложат кандидати. Разбира се, ние няма да подкрепим нито Мартин Шулц, нито Жан-Клод Юнкер. И двамата искат повече намеса на Европа в държавните дела на страните членки. Те представляват старите и уморени идеологии от 50-те години, а ние имаме нужда от нови възгледи за Европа.

- Подкрепяте ли тезата, че държавите в Европа се развиват с различни скорости - някои по-бързо, други по-бавно. И как може това да се промени?

- Да, разбира се, това е вярно. Всички статистики много ясно показват - има различен растеж в държавите членки на Европейския съюз. И по-голяма част от решенията на този проблем трябва да бъдат взети на ниво отделните държави. Трябва да се подкрепи развитието на бизнеса, особено малките и средните предприятия, трябва да се направят реформи в икономиката, да се намали корупцията и въобще обществото трябва да се демократизира. Много от тези проблеми трябва да бъдат решени от България. Няма как Европейският съюз да реши вътрешните проблеми на България.

- Поддържате тезата, че бюджетът на администрацията на Европейския съюз трябва да бъде орязан. Как и откъде?

- Да, определено мислим, че може да се спестят доста пари от тези, които Брюксел харчи. Разходите за администрацията и прекомерна бюрокрация могат да бъдат спестени. По отношение на Европейския парламент мога да ви дам един пример - ЕП има две седалища, едното е в Брюксел, другото е в Страсбург. Ако ние елиминираме това в Страсбург, което според нас е излишно, ще бъдат спестени 200 милиона евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай