Бойните машини на Патриа ще се правят в България

Бойните машини на Патриа ще се правят в България | StandartNews.com

Patria AMV 8x8 е доказала качествата си в реални военни мисии, предлагаме технологичен трансфер с висока добавена стойност, казва Яне Раколайнен

Яне Раколайнен е вицепрезидент на финландската компания Patria Land, която участва в търга
на Министерството на отбраната за закупуване на 150 бойни машини за родните Сухопътни войски.
Patria е надежден доставчик на услуги и технологични решения в сферата на отбраната, сигурността и авиацията и поддръжката през целия жизнен цикъл. Освен във Финландия, групата работи и в Швеция, Норвегия, Естония, Полша, Обединените арабски емирства и Южна Африка. В Patria работят 2,800 професионалисти. Собствеността на Patria е разпределена между финландската държава (50.1%) и Norwegian Kongsberg Defense& Aerospace AS (49.9%).

- Г-н Раколайнен, вие сте вицепрезидент и представител на компания Patria, която участва в процедурата на Министерството на отбраната за придобиване на бойни машини за Сухопътни войски. Какви ще бъдат ползите за България, ако бъде избрано предложението на Patria?
- Ние разглеждаме тази сделка не като единична, а като възможност за дългосрочно сътрудничество с правителството и индустрията в България. Сътрудничество, което осигурява най-висока стойност за армията и икономиката на страната. Стратегията ни е насочена към разбиране и задоволяване на всички нужди на Сухопътни войски по отношение на очакваните способности и техническите изисквания на машините. Ако нашето предложение за бронирана машина бъде избрано, то със сигурност ще отговоря на краткосрочните и дългосрочни нужди на армията. Ще може да си го позволите, а освен това ще дава възможност машината да бъде развивана и модифицирана, за да Ви служи през следващите 35-40 години, като ще бъде произвеждана в България от българската индустрия.
Patria AMV е бойна машина, която осигурява най-силно представяне с качества, изпитани и доказани в екстремни условия –

от снеговете във Финландия до горещите пустини на Арабския полуостров

Освен отличното представяне, ние предлагаме най-добър баланс между възможности, цена на доставка и разходи за поддръжка. Но за нас е ясно, че когато една държава има намерение да похарчи 1,4 млрд. лева за военно оборудване, това не е обикновена сделка.
Трябва да предложим нещо повече за тези пари - да предоставим ноу-хау, да създадем работни места, да гарантираме сигурност на доставките, да осигурим поддръжка на машините през целия им жизнен цикъл.
Patria предлага на България местно производство, което се осъществява чрез трансфер на технологии. Вие не просто ще си купите техника. Бронираните бойни машини ще се произвеждат в България от български фирми и български работници. Този подход ще даде възможност да се развие съществено капацитета на местната промишленост и ще гарантира сигурността на доставките в кризисни ситуации, което е важно за националната сигурност. Ако голяма част от бойните машини се произвеждат в България, както предлага Patria, значителна част от инвестицията ще остане в страната, ще развие икономиката в сектора, ще създаде много нови работни места. Ние вече осъществихме четири пъти такъв трансфер, така че имаме отличен опит и ноу-хау, които сега предлагаме на България.
- Известно е, че много мултинационални компании се интересуват от процедурата. Конкуренцията е много голяма. Как оценявате конкурентните фирми, участващи в търга?
- Добре е за България, че толкова много големи международни компании се интересуват от модернизацията на Сухопътни войски. Конкурсът изисква всички участници да предложат най-доброто от себе си. Очакваме RFP (Искане на предложения) от българското правителство, за да разработим нашето окончателно предложение. Въз основа на нашия опит сме убедени, че Patria AMV 8x8 е най-добрата платформа за войниците и е финансово оптималното решение за България, решение което осигурява най-добро съотношение качество-цена. Ние продължаваме да работим усилено за да предоставим оптимални решения, съобразени с конкретните изисквания на Министерство на отбраната.
- Какви нови системи и модели са включени в Patra AMV?
- Ние сме в състояние да предложим най-новото и иновативно поколение бронирани машини Patria AMV, които според нас са най-доброто решение за модернизацията на българската армия. Нашите машини отговарят на изискванията, отлично се представят във всякакви условия и притежават уникални оперативни и тактически качества. Patria AMV е гъвкава модулна машина с отлична подвижност, огнева мощ, сигурна защита за войниците и ако се изисква, с амфибийни способности. Гъвкавата и модулна архитектура дава възможност евтино и лесно да се модифицира машината за различните нужди на армията - бронирана машина за превозване на пехотинци, командна машина, санитарна машина и др., без да се правят съществени промени в основната конструкция. Тази архитектура позволява и лесно да се надстройва и развива системата, в съответствие с бъдещите нужди на българските войници. Същевременно модулната структура дава възможност за лесна и ефективна интеграция на подсистеми, различни куполи и оръжейни системи, както и адаптиране към специфичните потребности на клиента, което демонстрирахме многократно тук в България. Можем да използваме и всички наши налични планове за най-широка гама варианти, което съществено ще намали разходите за проектиране и инженеринг. Много важно е също така, че предлагаме бойна машина, която е доказала работата и качествата си и в реални бойни мисии. Patria AMV 8x8 понастоящем е на въоръжение в различни страни, членки и съюзници на НАТО, успешно е използвана в бойни мисии като ISAF в Афганистан (2007-2014 г.) и EUFOR в Чад (2007-2008 г.)
- Българското правителство очаква сделката да доведе до развитието на местната отбранителна индустрия. Каква е вашата концепция за местно производство? Какво включва технологичният трансфер?
- Patria предлага бронирани бойни машини, които да се произвеждат в България. Нашата оферта дава възможност българската армия да има бойни машини, произведени в български завод, на базата на най-съвременното ноу-хау за производство и монтаж. Това означава, че ще предоставим на местен партньор цялата производствена документация, необходимото обучение, инструментите и свързаното с тях оборудване. Patria също ще организира обучение на място, консултации и подкрепа на място , за да може местното производство да стартира. Ние ще прехвърлим технологията на производство на машините, а не само крайнато асемблиране на отделни части.
Искам да кажа, че ако не се премине през целия цикъл на производство, който включва заваряване, монтаж и асемблиране, не се получава необходимия ноу-хау и капацитет, нужни за организирането на местно производство, поддържане и развитие на системата.
Ние имаме опит, системи и разработени планове за трансфер на технологии, готови да бъдат приложени веднага. В случай, че Patria бъде избрана, след трансфера на технологиите българската отбранителна индустрия ще може да произвежда, поддържа и развива системата.

Местното производство ще гарантира достатъчен ноу-хау

който ще осигури ниски разходи за поддръжка на машините през целия им жизнен цикъл, защото услугите за поддръжка ще се предоставят от местната индустрия.
Изборът на Patria означава гарантиране на най-висока сигурност на доставките, вътрешна логистична подкрепа и възможност за автономно разработване и модифициране на бойните машини. Това е важно за националната сигурност, тъй като армията трябва да е в състояние да експлоатира отбранителното оборудване по всяко време, особено по време на кризи.
- Каква е оценката Ви за българските фирми? Има ли страната капацитет да произвежда бойни машини?
- През последните две години посетихме много български фирми. Има много добри и подходящи компании тук. Вече си сътрудничихме с някои от тях, като "Терем" например. За да реализираме нашите демонстрации тук трябваше да извършим значителна съвместна работа с български компании Въз основа на нашия опит ние сме уверени, че местното производство може да бъде организирано бързо и ефективно в страната. Българските компании са в състояние

да произвеждат с високо качество без компромис с изискванията на клиентите

- На база на Вашия опит, как оценявате времевия график за успешен трансфер на технологии?
- Това е важен въпрос. Времевият график на технологичен трансфер зависи от много променливи, като обеми, версии, конкретни изисквания към машините, които са неизвестни засега. Очакваме искането за оферти от Министерство на отбраната, за да направим точно планиране. В нашето предложение ще опишем конкретните стъпки за трансфер на технологии и съответния график за изпълнението им. Имаме голям опит в тази сфера и наистина сме уверени, че можем да изпълним график, който задоволява българската армия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай