Бизнесът създава благата в държавата

Бизнесът създава благата в държавата | StandartNews.com

Фирмите от КРИБ-Перник са в светлата част на икономиката

Хазната губи по 100 лева на тон от нелегалния въгледобив, казва председателят на КРИБ - Перник Георги Милев

Затвор чака всички, които нелегално добиват полезни изкопаеми. Това ще стане с промени в Закона за подземните богатства и Наказателния кодекс, които ще криминализират деянието. Този сериозен ангажимент към бизнеса в Перник пое зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков по време на дискусията "Да! На българските региони-ПЕРНИК", организирана от в. "Стандарт" и КРИБ. За миньорския град проблемът е сериозен, след като зачестяват случаите на нелегален добив на въглища в крайните квартали, довел до пропукване на къщи и опасност от срутване. До момента сме предприели действия по задържане на нарушителите, а добитите незаконно количества са предоставяни на социално слаби семейства, посочи зам.-министър Станков.

Законопроектът вече е в Народното събрание и предстои приемането му. Енергийното министерство пък е отворило горещ телефон за сигнали за незаконен добив, които веднага се проверяват на място.

- Г-н Милев, като председател на КРИБ-Перник как оценявате дейността на работодателската организация и неговата роля в подкрепа за местния бизнес?

- КРИБ-Перник беше учредена през ноември 2014 г. като сдружение с нестопанска цел. При учредяването фирмите бяха 20. Сега при нас членуват двойно повече. В града вече има утвърдени и добре работещи компании. Стараем се да сме полезни при разрешаването на всякакви възникнали проблеми. Стремежът ни е да показваме постоянно, че ние създаваме благата в тази държава.

- Вие ръководите разнороден по предмета си бизнес за десетки милиони лева, свързан с горива и добив на въглища, със земеделие и хранителна промишленост. В активите си имате и болница. Не е ли много трудно това?

- Само хора, които управляват собствен бизнес, биха разбрали с какви усилия и колко време отнема това. Моето удовлетворение е, че даваме работа на много хора, създаваме съпътстващи дейности, за които се наемат подизпълнители, а продуктът на цялата тази дейност е в полза на хората.

- Миналата година бяхте удостоен с отличието "Мистър Икономика" в категорията "Земеделие и хранително-вкусова промишленост". За какво беше тази награда?

- Не е в стила ми да се хваля, но приех тази награда като признание за сериозната инвестиция в изграждането на фабрика за преработка на пресни зеленчуци в радомирското село Долна Диканя, която е на стойност близо 8 млн. лева. Подобна фабрика има само във Франция. А в района инвестиции не са правени през последните почти 30 години. Редно е да се подчертае, че общинската администрация в Радомир и лично кметът Пламен Алексиев съдействаха максимално бързо за решаването на всички въпроси по осъществяването на проекта.

- В този смисъл как бизнесът си сътрудничи с местната власт?

- Контактите на бизнеса с местната власт в област Перник са двустранни. Ние очакваме от общинските администрации да са с лице към индустрията, да имат активна политика за привличане на нови инвеститори, защото при лоялната конкуренция в бизнеса се създава развитие към по-добро. Получаваме подкрепа и когато ние самите правим инвестиции в разширяване на производството. От друга страна община Перник разчита на нашата активна подкрепа в много отношения. Такъв пример е маскарадният фестивал "Сурва", за провеждането на който фирмите оказват финансова помощ.

- Известно е, че вие лично и други пернишки безнесмени сте с лице и към различни нужди на Църквата. Така ли е?

- В писанието е казано като даряваш, лявата ръка да не знае какво прави дясната. За нас това са праведни дела и предпочитаме да си останат без много гласност. Има Кой да ги оцени. Принципно сме отворени за всякакви благотворителни дела.

- Какви резултати очаквате след организираната в Перник и с вашето пряко участие дискусия "Да! на българските региони"?

- Пред Министерството на околната среда и водите поставихме въпроса да се помага на Перник да става все по-чист град. Поискахме държавата да съдейства за по-нормални цени на въглищата. От години се поставя въпросът с помощта на всички отговорни органи и институции да се прекрати незаконният въгледобив в района Перник. Бихме искали и въгледобивните фирми да могат да кандидатстват за финансиране на проекти за закупуване на съвременна техника и оборудване, но за това има наложени някои ограничения. Пред НАП настояхме отделът "Събиране" на местното поделение на НАП да не се премества в София, защото това ще засегне около 1000 различни по големина фирми в Перник. Бизнесът се нуждае и от разясняване на правилата на т. нар. данък уикенд. Участвалите в срещата представители на министерствата и агенциите поеха ангажименти, но очакваме те да дойдат впоследствие. Ако това не стане, ще бъдем по-настоятелни и ще разчитаме на съдействието на "Стандарт".

С много от проблемите ни се справяме и на местна почва. Специално за справянето с незаконния въгледобив усилия са полагали и областният управител, и кметът на Перник. Най-резултатна е работата на директора на Областната дирекция на МВР в Перник Валентин Бучински. Той и неговите подчинени поеха проблема сериозно и в някои случаи са предотвратявали контрабанда в размер на по 100 т въглища на ден. КРИБ-Перник му благодари за това. Нашите фирми са в светлата част на икономиката, а тези действия на Бучински и на пернишката полиция са срещу сивата икономика. Не зная какви са резултатите от борбата с контрабандата на цигари, но специално за нелегално изкопаните въглища загубите на държавата са по около 100 лева на тон. От КРИБ-Перник благодарим за участието в дискусията и на народния представител от ГЕРБ Красимир Велчев, от когото сме получили много уроци по бизнес етика и сериозна подкрепа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай