Бизнесът не бива да разчита само на държавата и Европа

Бизнесът не бива да разчита само на държавата и Европа | StandartNews.com

Инженер Никола Добрев получи лично от премиера Бойко Борисов статуетката "Рибарят и златната рибка" като победител в конкурса "Мистър Икономика 2015". За 73-годишния председател на Съвета на директорите на "КЦМ 2000" АД това е поредното признание за качествата му на мениджър. Възпитаникът на ХТМУ е сочен за един от най-успешните индустриалци на българския преход. Специализира в Германия и започва научна дейност. Но съдбата му е отредила друга роля. През 1985 г. е назначен за директор на КЦМ "Димитър Благоев" край Пловдив. Участва в приватизацията на предприятието с работническо-мениджърското дружество "КЦМ 2000". Около 1000 души имат дялове в комбината. Основните собственици обаче са 6-7, а най-големият от тях е Добрев. КЦМ е сред европейските лидери в производството на олово, цинк и сребро и единственият производител на златни кюлчета у нас.

Компанията "КЦМ 2000" АД е създадена през 2000 г. и управлява портфейл от 11 фирми в областта на рудодобива, производството на цветни метали, търговската дейност, промишления инженеринг и индустриалния сервиз. Сред компаниите в групата е заводът за производство на цветни метали КЦМ - Пловдив, дружествата за добив на оловно-цинкова руда "Лъки Инвест" и "Върба Батанци", предприятието за строително-монтажни работи "Металургремонт 21".Кабинетът да се пребори в Брюксел индустрията да получи компенсации за скъпия ток

За 20 г. в КЦМ са инвестирани 250 млн . долара, казва Никола Добрев

- Открихме иновативно производство на олово, което няма аналог в света

- Ние сме чисто българска фирма, изградена от мениджъри, а не от стратегически инвеститори
- Нашата задача е да растат заплатите, а не да правим спасителни програми за ниски доходи

- Г-н Добрев, как оценявате връчването на тазгодишната награда "Мистър Икономика"?

- Оценявам го като признание за многогодишната ми работа в едно поле на бизнеса, което е много тежко - металургията и рудодобива. Това е признание не само за мен, но и за нашия екип, който почти две десетилетия върви по тази пътека, да изградим една глобална фирма, която да може да се представи и пред държавата, и пред света като отговаряща на всички съвременни изисквания за ефективна, екологосъобразна и социалноотговорна фирма. През тези две десетилетия бяха инвестирани около 250 млн. долара - нещо, с което малко фирми може да се похвалят. Много е важно да се подчертае, че ние сме чисто българска фирма, изградена от мениджъри, а не от стратегически инвеститори. Затова съм много горд с наградата, защото е признание за усилията на целия екип.

- Как оценявате отминаващата година за групата на КЦМ и за икономиката като цяло?

- За групата, в която са около 11 фирми, годината бе успешна, но тежка. Сриването на цените на металите към края на годината ни създава много проблеми. Но важното е, че производството ни върви успешно, продаваме, макар и на по-ниски цени, изпълняваме инвестиционната си програма.

- Ако оставим срива на цените на металите настрана, защо годината беше трудна?

- Защото не е лесно да инвестираш в нови технологии и да правиш производство, особено в този сектор. А тази година трябваше да приключим с усвояването на кредити за 100 млн. евро и да пуснем едно ново, иновативно производство, което няма аналог в света - производството на олово. Всичко това ни струва много усилия и да се изпълнят тези цели наистина е голямо предизвикателство, защото е доста сложно да започнеш ново производство и да продаваш продукцията по цял свят. Що се отнася до българската икономика, мисля, че в различните отрасли е различно - тези, които имат пазари и имат ресурси, ще се оправят. Тези, които нямат, закъсват. И все пак бих посочил един много сериозен проблем за бизнеса, който не остана разрешен през тази година - все още чакаме нашето правителство да се активира, така че Европейската комисия да одобри политиката по енергийните разходи за високоинтензивните индустрии.

- Става дума за даването на компенсации на тези индустрии заради вдигането на цената на електроенергията.

- Точно така. Металургията е високоинтензивна индустрия, но е и високоенергийна.

- По какъв начин се отразява на КЦМ, поскъпването на електроенергията за бизнеса от средата на годината?

- Само заводът ей-така е изсипал 4 млн. от печалбата. Има решение на този проблем, направено е предложение пред Брюксел, но трябва активност и от страна на правителството да получим решението на Европейската комисия. Още повече, че това не е нещо непознато за ЕК, те го правят за Германия, Австрия, Белгия. Щом за тях може, значи и за нас трябва да може.

- Усложнената международна ситуация, особено след атентатите в Париж, както и заради бежанската криза отразяват ли се по някакъв начин на бизнеса в България?

- При нас се отразява първо чисто емоционално -има една напрегнатост, неяснота догодина какво ще се случи, защото ние работим на годишни цикли, договаряния, продажби, покупки на годишен цикъл. Засега нямаме тревожни сигнали от партньорите ни, но все пак имаме едно наум, че нещата около нас са горещи. Дотолкова, доколкото ние твърде малко продаваме в България, за нас са важни пазарите в Турция, Европа, Израел и Далечния изток, където имаме доста продажби и ги наблюдаваме. Там, като има нестабилност, за нас е притеснително. Но това е светът, нищо не може да направим.

- А отразяват ли се тези събития на борсовите цени на металите, така както влияят на цените на петрола?

- Те вече се отразиха. Но сривът в цените на металите започна по-рано и бе породен не от сегашните събития, а от забавянето на китайската икономика. Все пак китайската икономика има 15-16% от световната икономика и един процент забавяне оказва съществено влияние.

- Какви са прогнозите ви за 2016 г.?

- Ако слушаме различните анализатори, едни са песимистични, други - оптимистични. Ние гледаме реалистично. Поставяме си за цел да продадем толкова, че да си покрием задълженията по инвестициите и да осигурим нашата програма за развитие. Знаем, че може да има изненади във всеки един момент и трябва да бъдем подготвени.

- Какво включва програмата ви за развитие? Нови инвестиции, разширяване на производства?

- Инвестициите никога не трябва да спират, обемите може да са различни, но процесът трябва да е непрекъснат. В най-лошия случай ще имаме задържане на някои инвестиции. Иначе за догодина сме планирали около 30 млн. от собствени средства.
Що се отнася до производствата, нашата концепция е друга - ние не отиваме в екстензивно развитие, а в интензивно развитие, с което повишаваме ефективността в тези обеми, които сега покриваме. Това е за сметка на по-комплексни и по-евтини суровини, за сметка на нови продукти и повече добавена стойност. Ние сме си определили обема, до който ефективно ще растем, но в този обем трябва да бъдем много ефективни. Това е печелившата стратегия в този регион, в който сме единствените.

- В проектобюджета за следващата година виждате ли политики за насърчаване на бизнеса, за ускоряване на икономическия растеж?

- В личен план, ако разчитам само на помощи от някой, значи нямам добро планиране за собственото си развитие.
Бизнесът като че ли на 100% разчита на пари от Европа или от държавния бюджет, вместо да се стреми да създава свои пари. А сега при новата ситуация, при която се очаква, че европейските програми да бъдат орязани, не смея и да коментирам какво ще стане. Смятам, че първо, трябва да разчитаме на собствен бизнес, на собствени идеи и инвестиции. Има толкова пари в банките, които трябва да се използват.

- Колко души работят в групата на КЦМ?

- Около 2000 са само в Пловдив, а в мините, където си партнираме с Минстрой, са около 1500-2000.

- Ще растат ли работните места и доходите догодина във вашата група?

- Нашата задача е да растат доходите, без да създаваме спасителни програми за ниски доходи с повече работни места. В Пловдив по отношение на работната ръка е запълнен капацитетът, но в мините се планира да се разкриват работни места. Но пак казвам, въпросът е тези хора, които работят, да получават по-високи доходи на базата на повече резултати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай