БГ фирми успешно строят в Сърбия

БГ фирми успешно строят в Сърбия  | StandartNews.com

Безмитният режим с Русия може да доведе до бум на родни инвестиции при съседите
Вашите туристи ни научиха да слушаме химна си на Нова година, казва Александър Миличевич

Александър Миличевич е първи търговски съветник към посолството на Сърбия в България. Той коментира какви са възможностите за инвестиции в съседната страна, как са посрещнати там българските фирми и можем ли да научим сърбите на нещо.

- Сърбия получи покана за членство в ЕС. Повиши ли този факт интересът на български компании към инвестиции в страната?

- Има много голям интерес от страна на строителни компании, които кандидатстват в инфраструктурни търгове. Вече има и фирми, които участват в изграждането на пътища и съоръжения заедно с други компании от този бранш от Испания, Гърция, Австрия. Това е добре за нашата страна, разбира се. И всъщност един от най-големите магистрални лотове бе спечелен именно от ваша компания. "Трейс Груп Холд" в момента строи магистралата от Ниш до сръбско-българската граница. Надяваме се в скоро време да видим тази отсечка завършена.

- Отговарят ли вече правилата на работа в Сърбия на европейските или трябва да бъдат променени?

- Ние вече работим почти изцяло по европейските правила. Почти няма разлика. Продуктите, които произвеждаме и искаме да изнасяме за Европа, трябва да отговарят на условията на Общността. Търговският обем между Сърбия и България за съжаление не се е подобрил през последните години, но въпреки кризата не е и намалял. Движи се в порядъка на 900 млн. долара. Промени се обаче структурата на обема. Беше много голям дефицитът от страна на Сърбия към България, повече се внасяше ваша стока при нас, отколкото ние да изнасяме. Но в момента като че ли почти сме изравнили вноса и износа между двете страни.

- Какво изнася България за Сърбия, освен ноу хау за строителство на инфраструктурни обекти?

- За съжаление няма много готови продукти, които се изнасят. Предимно продукти внасяме от вас, както и изнасяме за България. Според нас това трябва да се промени и правителството ни вече работи в тази посока. Една от насоките, в които можем да си партнираме при създаването на смесени предприятия, е именно създаването на крайни продукти. Така че

да излезем заедно на трети пазари

Защото пазарите и на двете страни са малки, така че ние трябва да си сътрудничим, за да успеем заедно да завоюваме по-големи ниши навън. За това може да допринесат и наложените санкции от Русия за страните от ЕС, които не могат вече да изнасят за този пазар земеделски продукти, месни и млечни произведения. Това може да се окаже възможност, въпреки че сама по себе си ситуацията е лоша. Сърбия се стреми да има честни отношения както с ЕС, така и с Русия и всички останали страни. Ветото, естествено, е лошо, но от него могат да се извлекат и дивиденти. Сърбия има безмитен режим на износ към Русия от няколко години. И българските фирми могат да превърнат това в свой шанс и да го използват. Условието да се изнася от Сърбия за Русия е поне половината от стоката да е с доказан произход от Сърбия, независимо каква е инвестицията - дали местна или чужда на територията на Сърбия. Например една пловдивска фирма, която произвежда сирене, вече има своя фабрика в Сърбия и тя може да изнася без мито за Русия. Има и други български инвестиции у нас. Най-големият ни завод за стъкло е собственост на българската компания "Рубин". Имаме вложения и във фармацевтиката. "Софарма" е собственик на завод в близост до Белград. Има и други, по-малки инвестиции и за разлика от преди години, когато сме имали проблеми с вложители и приватизатори от България,

сега у нас работят само уважавани компании

Подготвя се и нова икономическа реформа с допълнителни стимули за привличане на чуждестранни инвестиции. За съжаление от Сърбия към България няма толкова големи инвестиции. Единствено навлизането на "Ниш-петрол" като представител на "Газпром" е едно такова голямо и стабилно вложение напоследък. Внасяме и соя, царевица, изкуствени торове. Отлични са и отношенията между двете правителства. "Еър Сърбия" откри нови авиолинии, които се радват на голям интерес.

- Българите масово пътуват до най-близките градове и пазаруват месо, сирене, колбаси с отлично качество. Празнуват Нова година и други поводи заради доброто качество на продукта, приемливата цена, купона и разрешения цигарен дим. Нашата страна също ли е предпочитана туристическа дестинация в Сърбия?

- Най-предпочитаният курорт в Сърбия е Банско - за ски и зимен туризъм. Вярно е, че морските ви курорти не са достатъчно популярни, но към тях все пак има интерес. В същото време българите, които са избрали Сърбия за почивка, ваканция или екскурзия, са се увеличили с 27% през миналата година спрямо предходната. И сега отново отчитаме голям ръст над 20%. В определени хотели вече няма места за празнуване на Нова година. А спа хотели, които са предпочитани от български туристи, бяха изцяло резервирани за посрещането на 2015 г. още през март. Хората идват и се чувстват много добре. За последните години те ни научиха на нещо. При нас не е имало традиция да се слуша сръбския химн при посрещането на Нова година. Откакто идват масово български туристи, те го превърнаха и за нас в обичай и сега ние също слушаме на празника химна си, както правите и вие.

/Пред списание "Транспортно строителство и инфраструктура"/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай