Бежанците щяха да ни залеят, ако бяхме в Шенген

Бежанците щяха да ни  залеят, ако бяхме в Шенген | StandartNews.com

Ген. Чавдар Червенков, Център за изследване на демокрацията

- Г-н Червенков, споделяте ли тезата, че този път бежанската вълна ще подмине България?
- Да, споделям тази теза и се надявам и този път да ни се размине. Няма да говорим за качеството на охраната, това може да се провери, ако се създаде обстановка, каквато се създаде преди няколко дни на македонската граница, но дано да не се стига дотам. Засега България не е желана транзитна страна по няколко причини. Целта на всеки бежанец е Западна Европа - Германия, Великобритания, Швеция и т.н., а не България или Македония. Освен това бежанците искат да пристигнат там максимално бързо, влизайки в България, те трябва да чакат няколко месеца да получат статут, за да продължат към своята цел, а от Гърция до Сърбия се стига за 4 часа през Македония, и от там, ако всичко върви добре, на втория ден човекът е в Германия. Тази маса хора, която върви през Македония, Сърбия, и Унгария не се спира от страните, те дори създават улеснение, за да я пропуснат и да се отърват от нея, колкото се може по-бързо. Освен това безжичният бежански телефон отдавна е съобщил, че в България не обичат особено бежанците, държат ги в лагери в много лоши условия, икономическата обстановка в страната не е добра. Искам да подчертая обаче и още един фактор: За този нисък трафик през България заслуга има и Европейската комисия. Това, че Румъния и България са извън Шенген, все още е едно от малкото мъдри решения на комисията, свързани с бежанския проблем.
- На какво се дължи засилването на мигрантската вълна - само на военните действия в размирни държави като Ирак и Сирия, или има и други предпоставки?
- Бежанците са две групи - по икономически причини от Африка и основната - от Сирия, Ирак, Афганистан, които бягат от войната. И като имаме предвид, че обстановката в Сирия и Ирак се влошава, в перспектива това се очаква и в Афганистан, естествено е потокът да се увеличава. От друга страна, бежанците разбират, че Европа няма да търпи още дълго тази ситуация и ще вземе мерки. Така че се бърза. Тези два фактора според мен обясняват засилването на потоците.

(Пред Агенция Фокус)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай