Бели сертификати намаляват енергийната ни зависимост

Бели сертификати намаляват енергийната ни зависимост | StandartNews.com

Повишаването на жизнения стандарт минава през понижаване на разходите за енергия

Те ще създадат допълнителен стимул за инвестиции в енергийна ефективност, казва Ивайло Алексиев

Какво представляват "белите сертификати за енергийни спестявания" и защо трябва да се въвеждат у нас? Каква ще бъде тяхната цена и къде и как ще могат да се търгуват? Кой ще печели от белите сертификати и ще има ли губещи от въвеждането им? Опита на кои страни ще използва България при внедряването на механизма за търговия с бели сертификати?

За отговор на тези и други актуални въпроси се обърнахме към Ивайло Алексиев, изпълнителен директор на Агенцията за устойчиво енергийно развитие от 2 септември 2013 г.

- Г-н Алексиев, какво представляват "белите сертификати" и защо ще ги въвеждаме у нас?

- Повишаването на енергийната ефективност е безспорен приоритет в политиката на ЕС. За съжаление у нас тази политика не е популярна, а и не е еднозначно приемана. Затова Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР) откри информационна кампания за популяризиране въвеждането на нов финансов инструмент за насърчаване на енергийната ефективност - "Бели сертификати за енергийни спестявания". Всички, които изпълняват мерки за енергийна ефективност в определена степен, ще могат да получават такива бели сертификати.

- Какво означава "в определена степен"?

- Един бял сертификат ще удостоверява спестяването на 1 тон нефтен еквивалент енергия. В този смисъл един саниран апартамент няма как да получи бял сертификат, но една голяма жилищна кооперация - да. Цената на един бял сертификат ще се определя от пазара, но със сигурност няма да е по-ниска от разходите за получаването му - т.е. около 300 лв.
Постигнатите спестявания ще се определят от фирмите за обследване, записани в регистъра на АУЕР, а самите сертификати ще се издават от агенцията. Бели сертификати ще се издават както на задължените да правят енергийни спестявания лица, каквито според Закона за енергийна ефективност (ЗЕЕ) са големите търговци на енергия, така и на незадължени лица, като индустриални компании, големи търговски обекти, жилищни кооперации и пр., в чиито обекти са изпълнени енергийни спестявания, а също и на фирми, които изпълняват мерки за енергийно спестяване.

Самите бели сертификати ще бъдат ценни книжа, които ще се търгуват или директно между участниците на пазара чрез договори за покупко-продажба, или на Българската фондова борса чрез инвестиционни посредници.

В крайна сметка въвеждането на новия финансов механизъм "Търговия с бели сертификати" ще е ключовият инструмент за постигане на целите, заложени в новия ЗЕЕ и за повишаване нивото на енергийните спестявания у нас.

- Какво ще спечелим от енергийните спестявания?

- На първо място ще намалим разходите си за закупуване на енергия, резултатът от което ще е повишаването на жизнения стандарт. Във всяка стока, произведена у нас, е вложена около два пъти повече енергия от средноевропейската норма. Ако енергийната ни ефективност е на средноевропейско ниво, ще се нуждаем от около два пъти по-малко енергия, а това означава, че значителна част от националния доход, който сега се изнася в чужбина, ще остава у нас.

В същото време потенциалът за енергийни спестявания в битовия сектор е над 30%, т.е. - домакинствата могат да купуват с 30% по-малко енергия, без това да се отрази на енергийния им комфорт. Проблемът е, че те не могат да отделят средства, които да вложат в мерки за намаляване на енергийните загуби в жилищата, независимо че тези мерки са печеливши и подходящи за кредитиране. Енергийните спестявания са особено подходящи с оглед предстоящото либерализиране на пазара, при което има голяма вероятност енергийните цени да се повишат. Тук искам да отбележа, че разходите на обществото за задържане на цените на енергията са по-високи от разходите му за повишаване на енергийната ефективност.

На второ място, според Директива 2012/27, която въвеждаме чрез Закона за енергийната ефективност, освен да продават енергия, търговците трябва да изпълняват и мерки за нейното спестяване при крайните си клиенти.

На трето, енергийните спестявания ще намалят необходимостта от изграждане на нови мощности.

На четвърто място спестяването на енергия ще акумулира средства за изпълнението на нови мерки за енергийна ефективност. В крайна сметка главната цел на въвеждането на механизма за търговия с бели сертификати е да постигнем трайно намаляване на енергийното потребление и на енергийната зависимост на България. А като цяло намаляването на разходите за енергия ще направи българските предприятия по-конкурентоспособни.

- В такъв случай защо толкова се забавихме с въвеждането на белите сертификати?

- Не бих казал, че сме се забавили, а по-скоро, че сме трупали опит. Реално схемите за търговия с бели сертификати за енергийно спестяване работят едва от няколко години, и то само в няколко европейски страни. В един доклад на ЕК от миналата година се появи ясен преглед на работещите механизми за търговия с бели сертификати в ЕС, който убеди останалите държави, че те са пазарно ефективни.

- В кои държави се търгуват бели сертификати?

- В Италия, Франция, Дания, Полша и др. Към момента 17 държави от ЕС са въвели или като България са декларирали, че въвеждат механизъм за търговия с бели сертификати.

- Опита на коя от тези страни ще ползваме?

- Ние предлагаме внедряването на един хибриден механизъм, разработен от нас. Разработката по проекта е много обемна. Тя прави преглед на много съществуващи системи, включително и в държави като САЩ и Австралия например. От гледна точна на това, че бихме искали внедряването на механизма да окаже възможно най-малка тежест върху бюджета и да стане в най-кратки срокове, подготвихме хибриден вариант, който стои някъде между италианския модел с голяма администрация, и датския, който е оставен почти на самоконтрол. Така че същността на механизма за търговия с бели сертификати, който предлагаме за внедряване у нас, е с по-малка административна тежест, но все пак със сериозен мониторинг и контрол.

- Какво и от кого зависи по-бързото внедряване на механизма за търговия с бели сертификати?

- Проектът за въвеждане на търговията с бели сертификати е рожба на задължението на министъра на енергетиката, заложено в Закона за енергийна ефективност, да представи такава схема пред Министерския съвет, следователно тя ще трябва да бъде обсъдена и приета от него. След това следва да се предприемат промени в съответната нормативна уредба и да стартира самият процес по обследване на фирмите и обектите и издаването на белите сертификати от АУЕР, а заедно с това - и на търговията с тях. Необходимо е да се доразвият функциите и задълженията основно на АУЕР, на Фонда за енергийна ефективност и възобновяеми източници и Комисията за енергийно и водно регулиране.

- Не мислите ли, че въвеждането на механизма за търговия с бели сертификати ще предизвика отпор от страна на централите, които продават скъпа енергия, както и от големите търговци, чиито приходи от енергийни продажби ще паднат?

- Именно поради това е необходимо много добре и подробно да разясним ползите от енергийната ефективност и широко да ги разпространим. Механизмът за внедряване на бели сертификати и търговията с тях е само едно допълнение към политиката за енергийна ефективност. Неговата цел е да даде допълнителен стимул и облекчение именно за големите търговци на енергия, които със или без този механизъм са задължени да прилагат мерки за енергийна ефективност до постигането на поставените им конкретни цели. При неизпълнение на тези цели в ЗЕЕ са заложени сериозни санкции срещу тях.

- Каква част от инвестициите, вложени в мерки за енергийни спестявания, ще възстановява продажбата на белите сертификати?

- Тъй като говорим за пазарен механизъм, е трудно да се каже. При всички положения ще е процент от инвестицията, а реалната печалба ще са спестените енергийни разходи в дългосрочен план.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай