Банско става целогодишен курорт

Банско става целогодишен курорт | StandartNews.com

Най-важното е да завършим до края на годината водния цикъл, казва кметът Георги Икономов

- Г-н Икономов, с какви събития Банско ще привлича туристи през летния сезон?

- С много фестивали, които провеждаме вече няколко години. Надяваме се на хубаво време и доста посетители. Скоро са Летните театрални празници - от 1 до 7 юли. Ще могат да се видят някои от най-добрите български постановки. Продължаваме нашата инициатива с демонстрации на бански занаяти - предене, плетене на кука игла, пресукване, бродиране, дърворезба, тъкане на разбой. Тя стартира на 24 юни и ще продължи чак до 3 септември. Ще се провежда всеки петък и събота в Посетителски информационен център, ще се организират и изложби. Много се забавляват туристите, научават доста неща за нашия бит и традиция. За фестивала "Банско бийт" на 15 и 16 юли, чието начало бе през 2015 г., тази година сме заложили само на български изпълнители. Те ще са изключително атрактивни, проявата е насочена към младата публика. Лятна киномания под звездите ще е от 20 до 23 юли. Продължаваме с

джаз фестивала, който е емблемата на града ни

ще се проведе от 6 до 13 август, ще има именити изпълнители от САЩ, тук ще е и британската соул певица Джос Стоун. В края на август е оперният фестивал под звездите. Голям фестивал ще има и в началото на септември "Бохеми Банско". Миналата година бе през юни, но го изместихме по желание на туристическия бранш за 3-4 септември. Целта е да удължим летния сезон с тази атрактивна проява. Вярваме, че ще има много гости. Специален гост ще е босненският певец и композитор Дино Мерлин. Това е много сериозно събитие. Дано организаторите се справят с рекламата, защото информацията трябва да стигне до възможно най-много хора. Вървим уверено по пътя, който ще превърне Банско в целогодишен курорт.

- Общината ли финансира всички тези мащабни събития?

- За тези фестивали ние поемаме почти всичко като разход, спонсори почти не се включват. Явно икономическата обстановка си казва своето, за да няма голям интерес от фирми. Правим го с парите от туристическия бранш, събрани под формата на туристически данък. По този начин връщаме част от тези данъци при тях под формата на нощувки и услуги в хотели и ресторанти. Законът за туризма ни задължава парите от туризъм да ги връщаме само в тази област, това е добро и важно решение. С годините се генерират повече приходи. Имаме добра събираемост. Направихме сериозна кампания за прекатегоризирането на туристическите обекти. Използвахме този момент, за да проверим какво се случва в бранша. Видяхме как даден хотелиер се рекламира в интернет и каква молба пуска в общината. В 90% от случаите имаше разминаване, при нас пише, че има 40 легла, а реално предлага 100 легла. Изчистихме информацията, техническата служба провери документи, помещения, всичко по законността. Много ни дължаха данъци, но ги принудихме покрай прекатегоризацията да се издължат. Някои не бяха публикувани като търговски обекти, водеха се като жилищни сгради - там данък сгради и такса смет са с пъти по-ниски. През зимата

проведохме акции с НАП и МВР по метода "скрит клиент"

в апартаментни комплекси, които не са регистрирани в правното пространство, но в сайтове за резервации са много активни. Обаждаме се, правим резервации, хващаме неизрядните търговци. Крайни мерки, но целта е да знаем с какво разполагаме, да се плащат поне минимални данъци от тези, които предлагат услуги. Останалите неизрядни платци даваме на съдия-изпълнители.

- Кой е приоритетът ви до края на годината?

- Завършването на 100% на водния цикъл, това ако успеем да го направим, ще бъде най-важно за всички жители на града. Сега пак има проблеми - едната фирма е в несъстоятелност, другата си сменя собственика. Чисто организационно се изисква време. Това е основното, което искам - този воден цикъл изяжда много от времето ни - и моето, и на двама от заместниците ми. Те вместо да се занимават с проектиране на нови обекти за новия програмен период, заедно с мен си тровят нервите с този забатачен проект по вина на изпълнителите. Източната част и пречиствателната станция са готови на 95%, в западната част остават още 30-40%. Започнаха усилено да работят последния месец, направили са над 5 км канализация, което е изключително много. С тези темпове и времето, ако е с нас, ще се справим. Завършихме втория етап на ул. "Гоце Делчев". Мислехме да търсим европейско инвестиране, но това ще се забави, ще опитаме да съберем пари и със собствени средства да я направим на 100%.
Улица "Пирин" до хотел "Стражите" ще е пешеходна зона. Събираме идейни предложения на фирми. Възложили сме проектиране на площадното пространство около ул. "Гоце Делчев", пред Мемориала на Паисий - фонтан, пейки, много цветя, ще стане атрактивна пешеходна, туристическа и търговска зона. Върви изографисването на църквата. Важни са проектите по европейските проекти, готов е този за градския парк, чакаме финансиране. Почваме два важни проекта - рекултивация на депото за твърди битови отпадъци и направата на довеждащ водопровод.

- Без втори лифт ли остава Банско и за следващия зимен сезон?

- Няма да имаме втори лифт за зимния сезон, никой не говори на тази тема. Скоро бях на среща при министъра на туризма за стимулиране на планинския туризъм, за промени в закона за туризма. На самата среща отново усетих негативно отношение на хора от определени организации - сипеха обвинения срещу Банско. Вече дори не им опонирам, защото се тръгва в изцяло грешна посока. Явно някой много го е яд и не иска в Банско да има втори лифт. А представители на сдружения за алтернативен туризъм, които са против, си изкарват парите точно от Банско и са го правили години наред.

- Ще има ли скоро Банско Медицински център и здравни кабинети във всички населени места?

- Работим усилено в тази посока. Имаме проект за оборудването на медицински кабинети по селата. В тях ще има всичко необходимо - техника, медикаменти, медицински уреди. Една медицинска сестра ще пътува всеки ден в тези села, а лекар-специалист - поне един път месечно. За да преглежда хората. Много по-лесно е да закараш един човек при 20, отколкото 20 при един. За Медицинския център чакаме финансиране за подпорната стена, която трябва да се изгради. Всичко с парцелите в района, с пътя е уточнено. Фирмата е направена. Очаквам старта на проектирането на самата сграда. Край нея ще има и площадка за хеликоптер.

- Докъде стигна идеята за бранда "Банско"?

- Преди 3 години предложих тази идея. За марката "Банско" разчитам на туристическия бранш, те да намерят начин да я дават, а не на общината да е задължение, защото ще има недоволни. Ще ни обвинят, че имаме близки фирми. Нека самият бранш да си дава този знак - преди 2-3 месеца се активираха в тази посока, но не виждам конкретика. Целта е според качеството на работа да се връчва сертификат. Табела на заведението ще указва, че в него се предлагат автентични бански ястия. Тези обекти ще бъдат описани в сайта на общината, всеки гост ще знае кои са тези заведения. Сега се предлага нещо, което го говоря от 2010 г. - да се свържат местата за настаняване онлайн с НАП, МВР и защо не с общините. Засега е само за хотелите, а не и за къщите за гости, според мен това е грешка. Всяко място трябва да е свързано в тази система. Сериозна крачка е за осветяване на бизнеса.

- Появи ли се сериозен инвеститор за района на бившите казарми?

- Сериозен инвеститорски интерес има към бившите казарми - почти готов е идеен проект, чакаме инвеститорът да подаде мотивирано искане за закупуване на терена. Ще се продаде на търг с явно наддаване. Може нещо много интересно да стане - инвеститорът иска да построи скъп хотел, добър СПА център, самостоятелна топлоцентрала, която да захранва комплекса, басейни, тенис кортове, футболни игрища. Наше изискване е

да има и спортна зала с поне 2000-3000 места

Да има много зеленина, много места за паркиране, ще стане страхотен комплекс, с отлични комуникации. Спортни зали се направиха на места, където не стъпва човек, вече са в паяжини, рушат се. А изискват сериозна поддръжка и много разходи. Затова не смятам, че общината трябва да инвестира в подобни съоръжения. Бизнесът да си поеме своята роля и инициативност, а не да се чака за всичко общината. Ако кажат от туристическия бизнес, ще заделим 300 000 лева от туристическия данък. Няма да правим концерти, ще построим 2 футболни игрища. Но трябва да ги управляват те, защото общината няма този ресурс.

- Търсите ли финансиране за развитието на историческите забележителности? Спортът накъде ще върви?

- Искаме да превърнем късноантичната крепост Ситан кале в туристическа атракция. Момина кула също е интересна местност, забравено място, но е с красива гледка към долината и река Места. Върви проектиране на този обект. Скоро говорихме с Управителния съвет на футболния клуб. Всички решихме да харчим много по-малко за професионалните футболисти и много повече за детския футбол. Много повече деца да тичат и тренират, а не да плащаме и да сме в "Б"-група, след като и интересът на запалянковците ни не е толкова голям. Ски отборите също ги спонсорираме, чудно е, че нямаме елитен състезател при мъжете и жените, който да е на европейско ниво.

- Бяхте скоро на среща заедно с ваши колеги при вътрешния министър Румяна Бъчварова. Какви проблеми и искания поставихте?

- Говорихме как да осигурим обществения ред по места. Трудно е да създадем общинска полиция. Алтернатива е да се увеличат правомощията на звеното по охрана - десетима прави и здрави момчета, със специално обучение, с униформи, със самочувствие. Да спират и проверяват коли и граждани, да ги задържат до идването на полицията.
Коментирахме, че много преписки се прекратяват по маловажност, те касаят битови престъпления - кражби, тъй като откраднатото имущество е под определена сума. Искаме с другите кметове да получим подкрепа за усилията на общините да изградят видеонаблюдение по общинските пътища. Необходими са законови промени, които да позволят средствата от глобите за нарушения на закона за движение по пътищата, регистрирани с видеокамери в рамките на населените места, да остават като приход в общините.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай